صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

وزیر امور زنان: فرهنگ معافیت از مجازات، باعث تداوم خشونت‌ علیه زنان شده است

وزیر امور زنان:  فرهنگ معافیت از مجازات، باعث تداوم خشونت‌ علیه زنان شده است

وزارت امور زنان میگوید خشونتها علیه زنان نظر به سالهای گذشته کاهش یافته، اما با آنهم در سال جاری 1826 قضیه خشونت علیه زنان در ریاستهای امور زنان ولایات ثبت شده است.
خانم دلبر نظری وزیر امور زنان، دیروز(شنبه، 26 عقرب) در برنامه گرامیداشت از روز جهانی محو خشونت علیه زنان گفت: «از مجموع قضایای خشونت علیه زنان، 831 قضیه آن از طریق مراجع حقوقی حل و فصل گردیده و متباقی از طریق مشورههای حقوقی و میانجیگری اقارب قربانیان خشونت، رفع شده است.»
او افزود که امسال، 8 تن در رابطه به جرایم خشونت علیه زنان محکوم به اعدام شده و 256 زن از زندان معافیت گرفته اند، اما خشونتها علیه زنان همچنان در حد چشمگیر وجود دارد.
وزیر امور زنان در این برنامه تاکید کرد که «فرهنگ معافیت از مجازات هنوز هم عاملان خشونت علیه زنان را به شکل گسترده، فارغ از پیگرد قانونی نگه داشته است. وجود این فرهنگ سبب شده است تا عاملان و مظنونین خشونت علیه زنان بدون آنکه مورد پیگرد قانونی قرار گیرند به اعمال خود ادامه داده و شماری هم به خشونتهای مکرر علیه زنان اقدام کنند.»
خانم نظری مجازات نشدن عاملان خشونتها علیه زنان را بیتوجهی به حقوق زنان و کل شهروندان یاد کرد و گفت که  این کار زمینه بروز خشونتهای بیشتر اجتماعی و خانوادگی را علیه زنان مساعد میسازد.
این در حالی است که در سال گذشته، کمیسیون مستقل حقوق بشر نیز عدم حاکمیت قانون و ادامه فرهنگ معافیت عاملان خشونت را دلیل اصلی ادامه خشونتها علیه زنان یاد کرده بود که بسیاری از عاملان خشونتها به مناطقی خارج از کنترل دولت و یا به کشورهای همسایه فرار میکنند و مجازات نمیشوند.
اما اکنون وزارت امور زنان به خاطر محو خشونت علیه زنان، از آغاز "کمپاین ملی سراسری محو خشونت علیه زنان"  خبر داد و از ارگانهای دولتی، خصوصی و شهروندان کشور خواست تا در برابر خشونت علیه زنان همگی به صورت مؤثر مبارزه کنند. این کمپاین به مناسبت 25 نوامبر(روز جهانی محو خشونت علیه زنان) برای 15 روز از دیروز 17 نوامبر 2018 تا 10 دسامبر راهاندازی شده است.
در همین حال، میرویس بلخی وزیر معارف کشور در این برنامه گفت که محو خشونت در گرو استفاده از تواناییها و ظرفیتهای خود زنان است که باید نقش تاریخی زنان برجسته و از توانمندی شان در راستای افزایش نقش حضور زنان در جامعه و محو خشونت علیه زنان کار گرفته شود.
آقای بلخی افزود که وزارت معارف در نصاب تعلیمی جدید خود از کاربرد ادبیات تبعیضآمیز پرهیز کرده و نصاب جدید ضمن اینکه حاوی ادبیات برابری جنسیتی میباشد، با برجستهسازی هویت و مشارکت زنان در راستای محو خشونت و فرهنگ رعایت جندر در افغانستان، گام مهمی به شمار میرود.
خشونت علیه زنان در افغانستان یکی از مأموریتهای عمده حکومت در هفده سال اخیر به شمار میرفت که جهت توسعه و ثبات در افغانستان باید صلح و امنیت در فرهنگ اجتماعی نهادینه شود و تمامی خشونتها به شمول خشونت علیه زنان از سطح جامعه و خانواده برچیده شود.
اما به نظر میرسد که با وجود تشکیل وزارت اختصاصی جهت رسیدگی به امور زنان، حمایت و توانمندی زنان هنوزهم آمار خشونت علیه زنان کاهش چندانی نداشته و نظر به آمارهای سال گذشته تغییر چشمگیری نکرده است.
هرچند زمستان سال گذشته کمیسیون مستقل حقوق بشر اعلام کرد که آمار خشونتها علیه زنان در افغانستان بیش از ۲۰ درصد کاهش یافته است، اما رقم ارایه شده(۴۳۴۰ مورد خشونت در سال 1396) میرساند که حجم خشونتها کم نیست. براساس آمارهای کمیسیون مستقل حقوق بشر، این رقم در سال 1395 خورشیدی، ۵۵۷۵ مورد بوده است.
وزارت امور زنان، با خوشبینی از کاهش خشونتها آمار اولیه امسال را منتشر کرد که کمتر از دو هزار است، اما این رقم تا آخر سال بدون شک که افزایش خواهد یافت. وزارت امور زنان نوعیت این خشونتها را مشخص نکرد ولی گزارشهای نهادهای حقوق بشری در سال گذشته، نشان میدهد که بیش از ۳۲ درصد خشونتهای ثبت شده در مراجع حقوقی، شامل خشونت فیزیکی ضرب و جرح، قتل، تجاوز، آتش زدن و قطع اعضا بوده که 94 درصد این خشونتها در خانه و 90 درصد از جانب مردان اعمال شده است.
وزیر امور زنان در برنامه دیروز ابراز کرد که اکثریت خشونتهایی که در روستاها و ولسوالیهای خارج از کنترل دولت رخ میدهد، بدون رسیدگی باقی میماند. در گزارش سال گذشته کمیسیون مستقل حقوق بشر نیز آمده بود که از مجموع بیش از پانزده هزار پرونده که در کمیسیون مستقل حقوق بشر طی چند سال ثبت شده، بیش از دو هزار آنها مربوط به روستاها است.
به اساس آمار اداره احصائیه مرکزی کشور، بیش از 70 درصد زنان افغانستان در روستاها زندگی میکنند  و زنانی که در مناطق تحت نفوذ گروههای تروریستی مثل طالبان و داعش قرار دارند، با حکم دادگاههای صحرایی نیز مواجه اند که در سال گذشته 12مورد قتل و 3 مورد مجروح در اثر حکم دادگاههای صحرایی در نهادهای حقوق بشری به ثبت رسیده بود.
این آمارها را خانم سیماسمر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر در روز جهانی "هشت مارچ" 2017/ زمستان 1396 اعلام کرده بود که براساس گزارشهای این نهاد بیش از ۸۵ درصد زنان در افغانستان خشونت را تجربه کردهاند.
با این وجود، وزارت امور زنان میگوید برای اینکه با پدیده خشونت علیه زنان، مبارزه بنیادین صورت بگیرد، کمیسیون عالی منع خشونت علیه زنان یک مکانیزم مؤثر دارد. این کمیسیون به عنوان عالیترین چارچوب هماهنگی بین ادارههای عدلی و قضایی و وزارت امور زنان تحت رهبری این وزارت و کمیسیونهای ولایتی آن تحت رهبری والیان ولایات کشور، مسایل و موضوعات مهم خشونت را با یک مکانیزم مؤثر بررسی و راههای مبارزه با خشونت علیه زنان و وقایه از آن را رأیزنی نموده، برای ایجاد پالیسیها در این زمینه تصمیم لازم اتخاذ میکند.