صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کاهش بی‌سابقه کشت مواد مخدر در افغانستان

 کاهش بی‌سابقه کشت مواد مخدر در افغانستان

حکومت و دفتر جرایم و مواد مخدر سازمان ملل گزارش دادهاند که تولید مواد مخدر در افغانستان در سال جاری میلادی ۲۹ درصد کاهش یافته است.
در این گزارش مشترک سالانه که روز دوشنبه ۲۸ عقرب، در کابل منتشر شد، آمده که در سال ۲۰۱۸ مقدار مواد مخدر تولید شده افغانستان به صورت تخمینی به ۶۴۰۰ هزار تن رسیده در حالی که این رقم در سال گذشته ۹ هزار تن بوده است.
براساس این گزارش، مجموع مساحت زمین زیر کشت این مواد هم از ۳۲۸ هزار هکتار به ۲۶۳ هزار هکتار در سال جاری رسیده است.
سلامت عظیمی، وزیر مبارزه با مواد مخدر در نشست مطبوعاتی نشر این گزارش گفت که عوامل متعدد چون تعدیل قانون مبارزه با مواد مخدر، عملی شدن پلان مبارزه با مواد مخدر، بهبود روابط و همکاری بیشتر میان نهادهای ذیربط، تلاش بیشتر نهادهای امنیتی و گسترش برنامههای معیشت بدیل در کنار اطلاع رسانی در کاهش میزان تولید مواد مخدر اثرگذار بوده است.
اما در گزارش آمده که کشت کوکنار در زون شمال ۵۶ درصد، در زون غرب ۴۳ درصد و در زون جنوب ۸ درصد کاهش یافته و دلیل عمده کاهش چشمگیر آن در زون شمال و غرب خشکسالی بوده است.
ساحات زیر کشت کوکنار
براساس گزارش منتشر شده، هنوز هم بیشترین مواد مخدر افغانستان در مناطق جنوبی حدود ۶۹ درصد و به تعقیب آن در مناطق غربی حدود ۱۲ درصد و به ترتیب در مناطق شرقی و غربی حدود ۸ و ۷درصد کشت شده است. در مناطق شرقی و مرکزی تنها حدود ۴ درصد مواد مخدر کشت شده است.
همچنان مانند سال گذشته هلمند، قندهار، ارزگان و ننگرهار بیشترین کشت مواد مخدر را در کشور داشتهاند.
امسال نیز ده ولایت از کشت کوکنار عاری بوده اما از این فهرست نام تخار حذف و نام نورستان درج شده است. خوست، بامیان، قندوز، پکتیا، پکتیکا، پنجشیر، پروان، لوگر و وردک ولایات دیگر عاری از کشت مواد مخدر هستند.
وزیر مبارزه با مواد مخدر میگوید در سال جاری تنها در ولایات ننگرهار، بدخشان، کنر و قندهار ۴۰۶ هکتار زمین از کشت کوکنار پاکسازی شده است.
او دلیل پایین بودن این رقم را تهدیدات امنیتی در ساحات زیر کشت کوکنار و گرم شدن زودتر هوا میخواند.
خانم عظیمی تاکید میکند که مبارزه با مواد مخدر در افغانستان نیازمند همکاری بینالمللی است و اکنون نداشتن امکانات کافی برای این مبارزه، بزرگترین چالش آنها است.
در سال ۱۹۹۴ حدود ۷۱ هزار هکتار زمین در افغانستان زیر کشت مواد مخدر بود و در سال ۱۹۹۶ که گروه طالبان به قدرت رسید، این رقم به ۵۷ هزار کاهش یافت و در زمان فروپاشی رژیم این گروه در سال ۲۰۰۱، تنها هشت هزار هکتار زمین تریاک کشت شد.
اما از سال ۲۰۰۲ تا سال گذشته، کشت و تولید مواد مخدر در افغانستان پیوسته در حال افزایش بوده است.
عبدالخلیل بختیار، معاون مبارزه با مواد مخدر وزارت داخله میگوید در سال جاری آنها بیشتر از سه هزار عملیات در این راستا انجام دادهاند.
به گفته او در این عملیاتها بیشتر از ۳۵۰۰ نفر از جمله ۵ قاچاقچی بزرگ که نامشان در فهرست سازمان ملل نیز شامل بود، ۵۹ کارمند خدمات عامه، ۴ تبعه ایرانی و ۳ تبعه پاکستانی، ۷۰ زن و یازده کودک بازداشت شدند.
او میگوید که نیروهای امنیتی در سال جاری بیشتر از ۳۱۵ تن مواد مخدر را ضبط کردهاند که نسبت به سال گذشته ۲۶ درصد افزایش یافته است.
از بین بردن ۳۰ لابراتوار مواد مخدر، ۸ ذخیره گاه مواد مخدر و ۷ لابراتوار مشروبات الکلی از دیگر دستاوردهای این نهاد در مبارزه با مواد مخدر خوانده شد.
معاون وزارت داخله میگوید مواد مخدر منبع مالی تروریسم است و این دستاوردها ضربهای به مخالفان مسلح نیز بوده است.