صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سرما آمد و برق رفت؛ دو عنصری که زنـدگی را بر کابلیان تنگ کرده است

سرما آمد و برق رفت؛  دو عنصری که زنـدگی را بر کابلیان تنگ کرده است

همه ساله با سرد شدن هوا و نزدیک شدن فصل زمستان، میزان قطعی برق در شهر کابل بسیار زیاد میشود. این امر باعث مختل شدن روند زندگی در شهر کابل میشود.
در سال جاری نیز با سرد شدن هوا، برق شمار زیادی از بخشهای شهر کابل تا 50 درصد کاهش داشته است و بعضی از ساحات شهر کابل، در شبانه روز فقط 8 ساعت برق دارد. قطع شدن برق در فصل زمستان باعث میشود که همه ساله شرکت برشنا مورد انتقاد شدید شهروندان قرار گیرد.
عبدالله محمدی در محدوده پل سرخ آرایشگری دارد. او با انتقاد تند از شرکت برشنا، میگوید: "بیکفایتی یک عده باعث میشود که ما تاوان بکشیم."
آقای محمدی گفت که در فصل زمستان از یک سو کار کم است و از سوی دیگر، هزینهها به دلیل نبود برق بالا میرود ولی نرخ ما همان نرخ است.
او اضافه کرد ما روزانه به طور متوسط حدود 4 ساعت برق داریم و بقیه آن را مجبور هستیم جنراتور روشن کنیم، تا پاسخگوی مشتریان خود باشیم. این آرایشگر کابلی میگوید که به ازای هر روز نبود برق، حدود 300 افغانی تیل مصرف میکند.
از سوی دیگر برخی از شهروندان کابلی نیز از نحوه فعالیت ریاست برشنا شکایت دارند و از حکومت میخواهند به این مشکل رسیدگی کند.
محمد علی دیگر شهروند کابل نیز از وضعیت بیبرقی و پرچویها بسیار ناراحت است؛ او به روزنامه افغانستانما گفت: حدود سه هفته میشود که روزانه اصلا برق ندارد و شبها بعد از ساعت 10 برق وصل میشود.
این شهروند کابل افزود که ما از این برق هیچ استفادهای نمیتوانیم، فرزندانمان زیر نور الکین یا چراغ دستی درس میخوانند، وقتی برق میآید همه خوابند.
شرکت برشنا؛ شهر کابل را به سه قسمت تقسیم کرده است که بخشهای کمتر توسعه یافته، کمترین میزان دسترسی به برق شهری را دارد.
محمد علی شهروندی است که در بخش کمتر توسعه یافته شهر کابل زندگی میکند. در محل زندگی او، علاوه بر کمبود برق، سرک معیاری، مکتب به اندازه کافی و خدمات شهرداری نیز وجود ندارد.
او افزود، اگر ارائه سایر خدمات برای دولت هزینههای گزاف دارد، خریداری برق چندان هزینهای ندارد؛ چون برقی را که میخرد با هزینهای بالاتر به شهروندان میفروشد.
شرکت برشنا نیز با زیاد شدن پرچویها، همه ساله به شهروندان کابل وعده میدهد که به زودی یا سال آینده با خرید مقداری برق بیشتر، به این معضل خاتمه میدهد اما تاکنون موفق به عملی کردن این ادعا نشده است.
مسئولان شرکت برشنا سال قبل، پیش از سرد شدن هوا گفته بودند که با واردات برق تازه از ترکمنستان با ظرفیت بالا و فعال شدن برق آفتابی در سد نغلو، مشکل پرچوی برق در شهر کابل تا ختم سال ۲۰۱۸ "کاملا حل خواهد شد."
وحیدالله توحیدی، سخنگوی برشنا اما با کتمان این سخن؛ به روزنامه افغانستانما گفت: برشنا سال 2018 میلادی نه، بلکه ختم سال 2019 را میعاد خودکفایی گفته بود. او گفت که قرار است 300 میگاوات برق از ازبکستان خریداری شود تا کمبود برق مرفوع شود. به گفته او، همین اکنون شهر کابل 250 تا 300 میگاوات برق کم دارد.
آقای توحیدی افزود، اگر شهروندان در مصرف برق صرفه جویی نکنند، سال جاری را نیز با پرچویها مواجه خواهند بود و راه دیگری وجود ندارد.
کمبود برق و اضافه شدن 45 هزار مشترک
شرکت برشنا بر خلاف اینکه هر ساله اعلام میکند که با کمبود برق مواجه است، اما طی یک سال گذشته حدود 45 هزار میتر جدید را توزیع کرده است.
به گفتهی سخنگوی شرکت برشنا، در سال گذشته حدود 530 هزار مشترک در سطح شهر کابل وجود داشته، اما امسال این مقدار به 575 هزار مشترک رسیده است.
برعکس افزایش مشترکان، اما مقدار برقی که در شبکه برق کابل وجود دارد، هیچ افزایشی نیافته است.
وحیدالله توحیدی اما میگوید که ریاست برشنا در نظر دارد امسال برای کمبود برق، چند دستگاه حرارتی دیگر را نیز فعال کند. سال گذشته حدود 40 میگاوات برق حرارتی تولید میشد و قرار است امسال 75 میگاوات تولید شود.
شماری از شهروندان و کارشناسان میگویند که اگر میزان توزیع میترها به همین میزان رشد کند و مقدار برق افزایش نیابد، امکان دارد سالهای آینده کابل تاریکتر شود.
لازم به ذکر است که هشتاد درصد برق مصرفی مردم، وارداتی و تنها بیست درصد آن تولید داخلی است.
رونق بازار تیل
افزایش قطعی برق هر چند باعث ناراحتی شمار زیادی از شهروندان کشور میشود اما برخی از شهروندان، پرچوی برق را باعث رونق بازار کاریشان میدانند.
احمدالله در شهر کابل تیل فروشی دارد؛ او به روزنامه افغانستانما گفت که مقدار فروشاتش در فصل زمستان و با قطعی برق تا دو برابر افزایش مییابد.
او اضافه کرد، در فصلهایی که قطعی برق وجود ندارد، روزانه بین 100 تا 150 لیتر تیل به فروش میرساند اما با افزایش قطعی برق، مقدار فروش تیلش به دو برابر میرسد.
بر اساس گزارشها، سالانه حدود چهار میلیون تن مواد نفتی وارد کشور میشود که در فصل زمستان به دلیل تقاضای زیاد، قیمت مواد سوختی نیز بالا میرود. این عامل نیز باعث نگرانی و شکایت شهروندان میشود.