صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۳۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

پلان عملیاتی کاهش آلودگی هوا جهت حفاظت از محیط زیست تهیه شده است

پلان عملیاتی کاهش آلودگی هوا جهت حفاظت از محیط زیست تهیه شده است

اداره ملی حفاظت از محیط زیست میگوید به همکاری نهادهای مسئول جهت کاهش و جلوگیری از آلودگی هوا در شهرهای عمده کشور یک پلان عملیاتی را ترتیب کرده است.
شاه زمان میوندی، رئیس اداره ملی حفاظت از محیط زیست دیروز(چهارشنبه، 7 قوس) در نشست خبری اعلام کرد که این نهاد به همکاری شهرداری کابل، وزارت امور داخله و شرکت برشنا پلان عملیاتی ترتیب کرده است که با اجرای آن آلودگی هوا در شهر کابل کاهش خواهد یافت.
آقای میوندی گفت که عوامل آلوده کنندهی هوا در شهرها نیاز به کار بیشتر و برنامههای بلند مدت دارد که باید این برنامهها در هماهنگی نهادهای مختلف دخیل در حفاظت از محیط زیست باید طرح و تطبیق شود. او افزود که براساس پلان عملیاتی کاهش آلودگی هوا برای زمستان سال 1397خورشیدی، اداره ملی حفاظت از محیط زیست برنامههای آگاهیدهی را دایر و از تطبیق تمامی برنامهها در این رابطه نظارت میکند. به گفته او، بیشترین آلودگی هوا در شهرها به ویژه پایتخت کشور ناشی از وجود ذرات معلق در هوا است. در همین حال، شاه ولی صافی، معاون معینیت پالیسی وزارت امور داخله در این برنامه گفت که جهت کاهش ذرات معلق و گازهای آلودهکنندهی هوا، قرار است ماشینهای فرسوده و آلودهکنندهی هوا از سطح شهر جمعآوری شود و ریگریشنها و کرههای خشتپزی به مکان دیگری منتقل شود تا میزان آلودگی هوا کاهش یابد. به گفته آقای صافی، پس از این بر واردات وسایط نقلیه کنترول خواهد شد؛ زیرا فعالیت این وسایط به محیط زیست آسیب جدی میرساند.
او افزود که استفاده از سوختهای حرارتی نیز یکی از عوامل مهم آلودگی هوا است که به خاطر کمبود برق استفاده میشود، اما شرکت برشنا میگوید ضمن آنکه برقرسانی کامل در شهر کابل را ناممکن میخواند، پرچوی برق را نیز میگوید ادامه خواهد داشت. در جریان همین هفته رییس شرکت برشنا گفته بود تا زمانی که برق 500 کیلو ولت ترکمنستان وصل نشود قطع و نوبتی شدن برق ادامه خواهد داشت.
وکیل ناصری، رئیس عملیاتی شرکت برشنا در این برنامه گفت که برق مورد ضرورت شهر کابل بیش از 620 میگاوات است، اما تاکنون تمامی برقهای تولیدی آبی و حرارتی و برق وارداتی به 400 میگاوات میرسد که در نبود برق از سوختهای فسیلی بیشتر استفاده میشود.
این در حالی است که عوامل زیادی دست به دست هم داده است تا با بدتر شدن محیط زیست و آلودگی هوا وضعیت زندگی شهروندان در سراسر افغانستان به ویژه شهر کابل را با چالشهای زیادی روبرو کند. مؤثرترین عواملی که در این قضیه دخیل است عبارت اند از ۱. رشد بیرویهای شهر؛ ۲. ازدحام نفوس و ازدیاد وسایط نقلیه؛ ۳. کمبود زیرساختها و ناکافی بودن جادهها که سبب ترافیک طولانی میشود؛ ۴. بیمسوولیتی شهروندان در قبال نظم و نظافت شهر؛ ۵. کمبود انرژی پایدار و استفاده از سوخت فسیلی؛ ۶. خشکسالی آب و آلودگی محیط؛ 7. کمبود محیط سبز و 8. کمکاری شهرداری در تنظیف شهر که سطح شهر و جادهها همواره آلوده و جویچهها بسته است و سبب تولید ذرات معلق در هوا میشود. اما میزان آلودگی آب و هوا در شهرهای افغانستان، حتا در کابل مشخص نیست و اداره ملی حفاظت از محیط زیست میگوید؛ دستگاهها و امکاناتی که بتواند میزان آلودگی هوا را مشخص کند در این نهاد نیست. فقط دو دستگاه سنجش گازهای چون کاربن مونوکسایدو نیتروجن  است که وجود این گازها را کمتر از حد ستندرد(150 مایکرو گرام در هر متر مکعب) نشان میدهد، اما میزان ذرات معلق تشخیص نمیشود.