صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تنها 15 درصد از افراد مبتلا به اچ آی وی به تداوی لازم دسترسی دارند

تنها 15 درصد از افراد مبتلا به اچ آی وی به تداوی لازم دسترسی دارند

آمار سازمان صحی جهان نشان مى دهد که در افغانستان، ۵۹۰۰ تن مبتلا به «اچ آی وی» اند، که تنها ۴۶ درصد آنها آگاه هستند و ۱۵ درصد آنان به تداوی لازم دسترسی دارند.
دیروز طى مراسمى در کابل، از روز جهانی مبارزه با ایدز، تحت شعار "همین حالا متحد شوید و موارد جدید اچ آی وی را توقف دهید" تجليل شد.
به گزارش پژواک، داکتر فیروزالدین فیروز وزیر صحت عامه کشور در اين مراسم گفت که سازمان صحى جهان درحالى اکنون تعداد افراد مبتلا به اچ آى وى را ٥٩٠٠ تن خوانده که این رقم را دو سال قبل، بیش از هفت هزار تن خوانده بود.
وی افزود: "بر اساس این آمار، در این دو سال پیشرفت خوبی برای محو این بیماری داشته ایم؛ اما این کافی نیست و نیاز است تا این بیماری را به حداقل برسانیم."
به اساس معلومات او، تا حال در افغانستان ۲۷۱۵ واقعۀ مثبت ویروس "اچ آی وی" به ثبت رسیده، که از این میان ۲۰۳۶ تن ذکور و ۶۷۹ اناث می باشند.
او گفت که این وزارت، یک آزمایش را در زندان های کشور انجام داده است، که در آن ده هزار زندانی مورد آزمایش قرار گرفته اند. به گفته او اين آزمايش ها نشان مى دهد که هیچ کدام اين زندانی ها به این بیماری مبتلا نبوده اند.
وزیر صحت عامه گفت که فرد مصاب به ویروس «اچ آی وی» مجرم نیست؛ بناءً با این مریض بايد به مثابه یک انسان مثل سایر افراد جامعه حرمت گذاشته شود و تحت حمایت و کمک قرار گیرد.
وی خاطر نشان ساخت که وزارت صحت عامه با همکاری نهادهای ملی و بین المللی تلاش می کند با راه اندازی برنامه های آگاهی دهی، مردم را برای انجام معاینات اچ آی وی ترغیب کنند.
احسان الله احسان مشاور پروگرام ملی کنترول بیماری ایدز اين وزارت گفت که امسال ۲۷۱۵ تن در مراکز کنترول ایدز مراجعه کرده اند که از این میان، ۹۰۰ تن شان تحت تداوی قرار دارند.
موصوف گفت که در سراسر کشور ۳۸ مرکز خدمات مشورتی و آزمایشی بيمارى ایدز وجود دارد که بیماران را به شکل مداوم مورد وقایه و تداوی قرار می دهد.
وی گفت که عدم آگاهی از بیماری ایدز، آمیزش های نامشروع، همجنسگرایی در بین مردان، استفاده زرقی مواد مخدر، عدم موجودیت خدمات معیاری، انتقال خون از یک فرد به فرد دیگر، وسایل تعقیم ناشدۀ عملیات­های جراحی، سامان آلات داکتران دندان که درست مراقبت نشود، شیر مادر و وسایل ناپاک سلمانی­ها، از فکتور­های اساسی انتقال این ویروس به شمار می رود.
سوپریا (Suprya) نماینده سازمان صحی جهان(WHO) در افغانستان، در اين مراسم گفت که امسال برای سى ومين بار از روز جهانی مبارزه با ایدز در سراسر جهان تجلیل می شود و محو این بیماری بر اساس ستراتیژی این سازمان و تلاش های کشورهای جهان تا ٢٠٣٠ امکان پذیر است.
وی افزود که در سطح جهان به تعداد ۳۶،۹ میلیون تن به اچ آی وی مصاب اند و از این میان ٥٩ درصد تداوی لازم را دریافت کرده اند.
او گفت که بر اساس آمار سازمان صحی جهان، در افغانستان ۵۹۰۰ تن مبتلا به اچ آی وی هستند که تنها ۴۶ درصد آنها آگاه هستند و فقط ۱۵ درصد آنها به تداوی لازم دسترسی دارند.
از روز جهانی مبارزه با ایدز، از سال ۱۹۸۸ میلادی به این طرف، همه ساله در سراسر جهان تجلیل می شود و افغانستان از سال ۲۰۰۳ بدینسو از این روز تجلیل مى کند.