صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

گزارشگران بدون مرز: افغانستان در سال 2018 مرگبارترین منطقه جهان برای خبرنگاران بوده است

گزارشگران بدون مرز:  افغانستان در سال 2018 مرگبارترین منطقه جهان برای خبرنگاران بوده است

سازمان گزارشگران بدون مرز RSF)) در تازهترین گزارش خود آورده است که افغانستان "مرگبارترین" منطقه جهان برای روزنامهنگاران در سال 2018 میلادی بوده است.
این سازمان روز سهشنبه 27 قوس با نشر گزارش سالانه خود از سراسر جهان، نوشته است که افغانستان در سال 2018 میلادی 15 خبرنگار و کارمند رسانهای را از دست داده، که مرگبارترین منطقه جهان برای خبرنگاران است.
سازمان گزارشگران بدون مرز که در فرانسه موقعیت دارد، میگوید که "حمله 10 ثور بر خبرنگاران در کابل، نه تنها مرگبارترین حمله به خبرنگاران در افغانستان پس از سقوط طالبان است که مرگبارترین حمله به خبرنگاران در جهان پس از کشتار ٣٠ خبرنگار  در جزیره میناندو در فلیپین از سال ۲۰۰۹ بشمار میآید.
در دهم ثور سال جاری خورشیدی، در دو حمله انتحاری و انفجاری پیاپی، دستکم 9 خبرنگار کشته و 6 تن دیگر زخمی شدند. حمله دوم به صورت مستقیم خبرنگاران را هدف گرفته بود.
سازمان گزارشگران بدون مرز، به صورت کل نوشته است که خشونت علیه روزنامهنگاران و رسانهها در سال ۲۰۱۸ افزایش یافته است.
به نقل از گزارش این سازمان، شمار کشته شدگان، زندانیان، گروگانها و ناپدید شدگان نسبت به سال ۲۰۱۷ در برخی شاخصها افزایشی چشمگیر داشتهاست. سال ۲۰۱۸ با ۸۰  خبرنگار کشته (77 مرد و 3 زن) یکی از مرگبارترین سالها برای خبرنگاران حرفهای رسانهها در جهان است که 49 مورد آن به صورت هدفمند انجام شده است.
گزارشگران بدون مرز میگوید که در این سال، ۳۴۸ خبرنگار زندانی، 60 تن گروگان و 3 خبرنگار دیگر ناپدید شدهاند.
در سال 2017 میلادی، به طور مجموعی، 55 خبرنگار کشته شدند که آمار سال 2018 میلادی نشان از افزایش 15 درصدی خشونت علیه خبرنگاران است.
این سازمان یادآوری میکند که در مجموع در ۱۰ سال گذشته در جهان، ۷۰۲ روزنامهنگار حرفهای کشته شدهاند.
نیمی از روزنامهنگاران در کشورهای بدون منازعه کشته شدهاند
گزارشگران بدون مرز همچنین میگوید که در میان ۶ کشور مرگبار برای روزنامهنگاران؛ مکزیک، هند و ایالات متحده امریکا سه کشور بدون منازعه هستند که نیمی از خبرنگاران در آن کشته شدهاند.
بر اساس گزارش سالانه این سازمان، افغانستان با 15 خبرنگار کشته، سوریه 11، مکزیک 9، یمن 8، هند و ایالات متحده امریکا هر کدام با 6 خبرنگار در ردههای بعدی قرار دارند.
در کشورهای بدون منازعه، بیشتر خبرنگاران، زمانی کشته شدهاند که از فساد سیاستمداران و جنایت ‎‌های سازمان یافته پرده برداشتهاند.
348 خبرنگار در زندان
سازمان گزارشگران بدون مرز همچنین نوشته است که در در سال 2018 میلادی 348 خبرنگار زندانی شدهاند که بیش از نیم آن در پنج کشور هستند. بر اساس گزارش این سازمان، چین با ۶۰ خبرنگار زندانی، مصر با ۳۸ خبرنگار، ترکیه با ۳۳، عربستان سعودی با ۲۸ و ایران با 28 خبرنگار بیشترین خبرنگار زندانی را در خود جای دادهاند. این سازمان همچنین نوشته است که در این سال، 60 خبرنگار گروگان گرفته شدهاند که ۵۹ تن آنان در سه کشور خاورمیانه: سوریه، یمن و عراق هستند. در سوریه ۳1، یمن  ۱۷، عراق 11 و اوکراین یک خبرنگار گروگان گرفته شدهاند.
گروه تروریستی داعش، همچنان اصلیترین گروه گروگانگیر در خاورمیانه است و پس از آنها، حوثیها قرار دارند. این دو گروه ۱۶ روزنامهنگار را در اسارت خود دارند.
گزارشگران بدون مرز میگوید که گروههای مسلحی که در مناطق جنگی فعال هستند، علاوه بر اینکه از طریق ربودن خبرنگاران باجگیری میکنند، ابزاری در خدمت حاکم کردن ترور و سانسور است تا هیچ نظارتی بیرونی بر این مناطق نباشد.