صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

وزارت انرژی و آب به سکتور خصوصی: در بخش بـرق آفتابی سـرمایه گذاری کنید

وزارت انرژی و آب به سکتور خصوصی:  در بخش بـرق آفتابی سـرمایه گذاری کنید

وزارت انرژی و آب، مالیه و ریاست برشنا بسته معلوماتی سرمایه گذاری در قسمت تولید 2 هزار میگاوات برق سولری را در حضور نمایندگان شرکتهای
خصوصی داخلی و خارجی، رونمایی کرد.
محمد گل خلمی، سرپرست وزارت انرژی و آب روز یکشنبه 2 جدی هنگام اعلان این بسته گفت از سکتور خصوصی کشور خواست که در بخش برق آفتابی، سرمایه گذاری کنند. او گفت که پروژه تولید 2 هزار میگاوات برق آفتابی در 5 زون کشور –کابل، قندهار، بلخ، هرات و ننگرهار- عملی میشود.
آقای خلمی افزود، در هر زون، نیروگاهی با ظرفیت 400 میگاوات برق ایجاد میشود. او علاوه کرد که حداقل بستههای تولید برق، 50 میگاوات است.
این طرح حدود یک ماه پیش روی دست گرفته شده بود و تا اواخر ماه دسمبر سال جاری فرصت برای اعلام آمادگی سرمایهگذاران وجود دارد.
سرپرست وزارت انرژی و آب میگوید که با اعلام این طرح، شرکتهای فراوانی ابراز علاقه کردهاند. او گفت که شماری از شرکتها اعلام آمادگی برای تولید 800 میگاوات برق کردهاند.
او افزود که خوبی این طرح [تولید برق از انرژی آفتابی] اینست که در کمترین زمان به بهره برداری میرسد. سرپرست وزارت انرژی و آب همچنین امیداوار است که با بهرهبرداری این بسته 2 هزار میگاواتی، قیمت بهای برق نیز کاهش یابد. اکنون قیمت هر کیلووات برق وارداتی حدود ۹ سنت است.
از سوی دیگر، وزارت انرژی و آب میگوید که کشور ما نزدیک به 300 روز آفتابی دارد که فرصت خوبی برای تولید کنندگان برق آفتابی است.
امان الله غالب، رئیس شرکت برشنا که در این نشست حضور داشت، از طرح مذکور استقبال کرد و گفت که باید در این راستا تلاشهای فراوانی شود.
آقای غالب افزود، ریاست برشنا به منظور تقویت انرژی قابل تجدید، طرح کاهش یا لغو مالیات بر سولر را ارائه کرد اما تاکنون مورد توجه وزارت مالیه قرار نگرفته است.
او خاطرنشان کرد که افغانستان جزء کشورهایی است که بالاترین تعرفه گمرکی را بر سولر دارد. آقای غالب گفت باید این تعرفه "کاهش" یابد.
عبدالمومن منصور، رئیس عمومی مشارکت عامه و خصوصی وزارت مالیه گفت که وزارت مالیه برای هر پروژه یک مدل خاص دارد و بر اساس آن روی مالیات حساب میکند.
آقای منصور افزود که وزارت مالیه به پروژههای زیادی وجه حمایتی پرداخته است. او به طور نمونه گفت که به دو پروژه برق سولری در قندهار، 14 میلیون دالر وجه حمایتی داده است.
سال گذشته وزارت انرژی و آب به منظور رفع کمبود برق در پارک صنعتی ولایت قندهار، ساخت نیروگاه تولید برق آفتابی با ظرفیت تولید ۱۰ مگاوات را، توسط شرکت هندی "داینستی" آغاز کرد.
بر اساس گفتههای مسئولان ریاست برشنا، این پروژه حدود ۲۰ میلیون دالر هزینه میبرد که ۱۰ میلیون دالر آن را برنامه توسعه بینالمللی آمریکا (یو.اس.اید) میپردازد و بقیه توسط شرکت هندی موسوم به داینستی تامین میشود.
وزارت مالیه اکنون نیز میگوید که در طرح پروژه 2 هزار میگاواتی برق آفتابی نیز وجه حمایتی وجود دارد.
شماری از شهروندان اما میگویند که اگر دولت تعرفه گمرکی سولر را کاهش دهد، باعث میشود که شماری زیادی از خانوادهها بدون اینکه نیازمند برق سراسری باشند، برق خود را تأمین کنند.
این اقدامها در حالی صورت میگیرد که ناامنی باعث شده است شماری زیادی از سرمایه گذاران، سرمایههای خود را از کشور بیرون کنند.
وزارت مالیه اما میگوید که با بانک جهانی و بانک انکشاف آسیایی گفتگوهایی صورت گرفته است که در صورتی شرکتی از ناامنی متضرر شد، آنان شرکتها را تحت پوشش خود قرار دهند.
370 میلیون دالر سرمایهگذاری در قسمت تولید برق
وزارت انرژی و آب میگوید که طی دو سال گذشته حدود 370 میلیون دالر در 5 پروژه تولید برق در قندهار، نغلو و منابع گازی در شبرغان و مزار، سرمایه گذاری شده است.
محمد گل خلمی، سرپرست وزارت انرژی و آب میگوید که اگر تمامی این پروژهها به بهرهبرداری سپرده شود، تا دو سال دیگر سراسر کشور به شبکه برق ملی وصل خواهد شد.
در حال حاضر حدود 7 ولایت به برق سراسر وصل هستند. شهروندان شماری دیگر از ولایتها، توسط برق جنراتور خانههایشان را روشن میکنند که هزینههای زیادی دارد.