صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

افغانستان در مورد اظهارات ترامپ از امریکا وضاحت خواست

افغانستان در مورد اظهارات ترامپ از امریکا  وضاحت خواست

ریاست جمهوری کشور در رابطه به اظهارات اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده امریکا در مورد جهاد مردم افغانستان علیه اتحاد شوروی، وضاحت خواسته است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده امریکا چهارشنبه شب، 12 جدی، در صحبت با خبرنگاران در کاخ سفید گفته بود: «روسها حق داشتند تا به افغانستان حمله کنند و در آنجا حضور داشته باشند. مشکل این است که در آن زمان آن درگیری بسیار شدید بود و به معنای واقعی کلمه روسها ورشکسته شدند.»
حکومت وحدت ملی در واکنش به این گفتههای دونالد ترامپ، از دولت آمریکا خواستار توضیح شده است.
هرچند در اعلامیه مطبوعاتی ارگ ریاست جمهوری هیچ نامی از دونالد ترامپ برده نشده است، اما این اولین بار است که حکومت افغانستان به صورت رسمی در برابر گفتههای رئیس جمهور امریکا واکنش نشان میدهد.
ارگ ریاست جمهوری با نشر خبرنامهای نوشته است پس از تجاوز اتحاد شوری به افغانستان "افغانها در نتیجۀ یک قیام ملی به خاطر کسب آزادی خاک خویش، جهاد را آغاز کردند و تمام رؤسای جمهور امریکا نه تنها تجاوز شوروی بر افغانستان را مورد نکوهش قرار دادند، بلکه حامی جهاد مقدس افغانها باقی ماندند."
ظاهرا ریاست جمهوری اظهارات آقای ترامپ را به عنوان پالیسی رسمی ایالات متحده امریکا در قبال افغانستان نمیپذیرد و در اعلامیه مطبوعاتی که روز پنجشنبه، 13 جدی منتشر کرده، نوشته است که «میان اظهارات و پالیسی رسمی کشور تفاوت وجود دارد، به همین سبب ما از حکومت دوست ایالات متحده امریکا به خاطر یک سلسله اظهارات، از طریق مراجع دیپلوماتیک در خصوص بعضی از پالیسیها وضاحت خواستهایم و امید داریم که در آینده نزدیک با ما شریک ساخته شود.»
دونالد ترامپ در اظهاراتش واژه "تروریست " را به مجاهدین اطلاق کرده است، اما ریاست جمهوری افغانستان در این مورد گفته است: «به طرفداری از اعلام جهاد مقدس افغانستان در برابر اتحاد شوروی و نکوهش این تجاوز، جهان اجماع کامل داشت و جلسه عمومی سازمان ملل متحد به اکثریت آراء طی یک قطعنامه اعتراضی، تجاوز شوروی سابق را محکوم کرد. همچنان وزرای خارجه ۳۴ کشور اسلامی در یک بیانیه مشترک، اتحاد جماهیر شوروی سابق را مقصر دانستند و بر خروج بدون قید و شرط و فوری قشون سرخ از افغانستان، تاکید کردند.»
در خبرنامه ارگ ریاست جمهور بر این موضوع تاکید شده است که در دوران جهاد [علیه شوروی]، افغانها حملات انتحاری انجام نمیدادند و برای سایر کشورها هیچ تهدیدی را متوجه نساخته بودند.
همچنین، ارگ ریاست جمهوری، حضور نیروهای خارجی در افغانستان را براساس منافع مشترک و به منظور امنیت جهانی خوانده است، اما رئیس جمهور امریکا ضمن آنکه پیش از این نیز نسبت به سیاستهای نظامی جورج دبلیو بوش و باراک اوباما، رؤسای جمهور پیشین امریکا انتقاد کرده و گفته بود که "ما پولیس جهان نیستیم" تا در هرکجا که جنگ و ناامنی بود حضور یابیم.
آقای ترامپ جدیدا نیز در سخنانش از سهم نگرفتن کشورهای منطقه در جنگ افغانستان انتقاد کرده و گفته است: در حالی که هند، پاکستان و روسیه در منطقه هستند و این کشورها باید در افغانستان بجنگند، اما امریکا با وجود شش هزار مایل فاصله در این کشور میجنگد.
اظهارات ترامپ ظاهرا برخلاف عملکرد قوای مسلح این کشور در افغانستان نیز هست. آقای ترامپ به موضوع جنگ میان گروههای طالبان و داعش در افغانستان هم اشاره کرده و گفته است که نیروهای امریکایی نباید مانع درگیری این دو گروه شود. او افزود که به جنرال جیمز متیس، وزیر دفاع پیشین ایالات متحده گفته بود که چرا اجازه نداده است که این دو گروه بین خود بجنگند؟
پیش از این در ولایت جوزجان در شمال کشور یک گروه چند صد نفری داعش را نیروهای امنیتی افغان و خارجی پس از اعلام تسلیمی آنان به نیروهای امنیتی افغان، از چنگ طالبان نجات دادند.
در همین حال، دونالد ترامپ گفته که از عملکرد آقای متیس، در افغانستان راضی نبوده است و به همین دلیل آقای متیس از سمتش استعفا کرده است. متیس در استعفانامهاش به اختلافات شدید با آقای ترامپ در زمینه سیاستگذاری تاکید کرده بود و پس از اظهار نارضایتی ترامپ از عملکرد او در افغانستان، استعفا کرد و آقای ترامپ تصمیماش برای خروج کل نیروهای امریکایی از سوریه را اعلام کرد.
هرچند آقای متیس، به ادامه حضور نیروهای نظامی امریکا در افغانستان معتقد بود و تاکید داشت که این حضور برای رسیدن به صلح ضمن کمک به تلاشهای دیپلماتیک، اهرم فشار هم هست، اما گزارشهای وجود دارد که ایالات متحده تصمیم گرفته است تا نصف سربازانش(هفت هزار نفر) را از افغانستان در کوتاه مدت خارج کند.
حکومت، اما در این مورد میگوید که تاکنون خروج سربازان امریکایی به صورت رسمی مطرح نیست و اگر این خروج قسمی اتفاق بیفتد بازهم تاثیری بر اوضاع امنیتی کشور ندارد.
از سوی دیگر روند مذاکرات صلح با طالبان نیز در جریان است، اما طالبان به عنوان یکی از خواستههای اصلیشان در چند دور مذاکرات غیر مستقیم که صورت گرفته، خروج نیروهای خارجی از افغانستان را مطرح کرده است.
حکومت وحدت ملی،  با تاکید بر خودکفایی در تامین امنیت و تلاش برای توسعه، صلاح روابط استراتژیک افغانستان و امریکا را در وضاحت و روراستی پالیسهای همدیگر میداند و مبارزه در برابر شوروی را نیز در راستای استقلال و بقای کشور خوانده است. در اخیر این خبرنامه آمده است: «افغانها به خصوص نیروهای امنیتی و دفاعی ما از ابتدا تا اکنون، برای بقای کشور و آرامش مردم، دهها هزار قربانی داده اند. برای هرکشور منافعاش ارزشمند میباشد و اولویت ما در شرایط حساس [کنونی] کشور این است که از هر نگاه اتکا به خود را بیشتر سازیم.»