صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

شمخانی: گروه طالبان آماده است سلاح را کنار بگذارد

شمخانی:  گروه طالبان آماده است سلاح را  کنار بگذارد

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران با ابراز خوشبینی درباره نقش ایران در مذاکرات صلح افغانستان گفته است که گروه طالبان آماده است سلاحش را کنار بگذارد.
به گزارش خبرگزاری دولتی خانه ملت ایران، آقای شمخانی گفته است که در مذاکرات ایران با طالبان، دولت افغانستان محور است. او افزوده: "به دنبال کمک به دولت افغانستان برای تحقق ثبات در این کشور هستیم. طالبان نیز به دنبال این هستند که بتوانند با دولت افغانستان به مصالحه برسند. در این راستا جمهوری اسلامی به دلیل نیات صلح طلبی و عدم سلطهگری میخواهد به دولت افغانستان کمک کند تا به یک فرمول برای صلح و ثبات برسند."
آقای شمخانی تاکید کرد که مذاکره ایران با طالبان "حتما منجر به مذاکره با داعش و امثال آن نخواهد شد."
او قصد ایران را در این مذاکرات، تامین امنیت منطقه دانسته است.
در همین حال به گزارش خبرگزاری ایرنا، امیر حاتمی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران در حاشیه "همایش بینالمللی امنیت در غرب آسیا" در تهران، هدف ایران را از وارد شدن به مذاکرات صلح افغانستان و طالبان، "خیرخواهی و با هماهنگی دولت افغانستان به منظور بازگشت صلح و ثبات به این کشور" خوانده است.
آقای حاتمی دلیل ناامنی در غرب آسیا را "حضور غربیها" عنوان کرده و گفته است: "ایران با اعتقاد بر اینکه امنیت باید مستمر باشد به منظور بازگرداندن امنیت به منطقه اقدام می کند. اگر از امنیت منطقه مراقبت نشود ناامنی به تمام منطقه سرایت خواهد کرد."
مذاکرات ایران-طالبان
گروه طالبان اخیرا تایید کرد که هیأتی را به تهران فرستاده است.
روز یکشنبه (۹ جدی)، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در یک نشست خبری گفت که هیات طالبان در تهران با عباس عراقچی، معاون وزارت خارجه گفتگوی مفصلی داشته است. او هدف این مذاکرات را تلاش ایران برای کمک به صلح در افغانستان خواند.
آقای قاسمی این گفتوگوها را مهم دانست و تاکید کرد که مذاکره با طالبان به معنای همسویی با مواضع این گروه نیست.
مرتضی صفاری نطنزی، نماینده مجلس ایران به خبرگزاری خانه ملت گفته است هرچند "طالبان نیروی مطلوب ما نیست" اما باید بپذیریم که بخشی از خاک افغانستان را در اختیار دارد و از نظر سیاسی و امنیتی مطرح است و در شرایط کنونی نمیتوان این گروه را نادیده گرفت.
ایران و طالبان
از حدود دو سال پیش، مقامهای آمریکایی و شماری از سران نهادهای امنیتی کشور بارها از "ارتباط و حتی کمک تجهیزاتی و نظامی" ایران به طالبان ابراز نگرانی کردهاند.
مقامهای ایرانی از جمله حمیدرضا بهرامی، سفیر این کشور در کابل همواره این ادعاها را رد کرده و گفتهاند: "با طالبان تماس داریم و حتی این تماس را تبدیل به ارتباط نکردیم زیرا نخواستیم برای طالبان مشروعیتزایی شود."
این مقامها هدف این تماس را تشویق گروه طالبان برای پیوستن به روند مذاکرات صلح با دولت افغانستان خواندهاند.
دو هفته پیش (۵ جدی) نیز آقای شمخانی در سفری به کابل با مقامهای افغان دیدار کرد و درباره گفتوگوهای ایران با طالبان جزئیاتی را ارائه کرد و گفت که این روند همچنان ادامه خواهد داشت.
دولت در واکنش به مذاکرات ایران با طالبان گفته است که تلاشها برای صلح باید از طریق دولت این کشور صورت بگیرد.
آمریکا که طولانیترین ماموریت خارجیاش را در افغانستان داشته است، حالا موضوع مذاکرات صلح افغانستان را به طور جدی دنبال میکند. با انتخاب زلمی خلیلزاد به عنوان نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان، این مقام آمریکایی تاکنون سه بار با نمایندگان طالبان دیدار داشته است.
در ماه نوامبر هیأتی از گروه طالبان به صورت رسمی در نشست صلح مسکو شرکت کرد. سه و نیم سال پس از انجام گفتوگوهای مستقیم میان هیات طالبان و دولت افغانستان در پاکستان، این دومین بار بود که هیأتی از گروه طالبان به صورت رسمی در یک نشست مربوط به گفتوگوهای صلح شرکت می‏کرد.