صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

شماری از استادان و کارمندان مکاتب افغان-ترک در مزارشریف بازداشت شدند

شماری از استادان و کارمندان مکاتب افغان-ترک در مزارشریف بازداشت شدند

استادان مکاتب افغان-ترک در شهر مزار شریف مرکز ولایت بلخ میگویند نیروهای پولیس نیمه شب جمعه به مکاتب پسرانه و دخترانه آنها "حمله کرده است."
شکرالله صمدی، یکی از استادان مکتب افغان-ترک به بیبیسی گفته پولیس نزدیک به پنجاه استاد و کارمند این مکاتب را بازداشت کرد. به گفته وی، هفت تبعه ترکیه نیز شامل بازداشت شدگان هستند.   صبح دیروز جمعه پنجم دلو، نیروهای امنیتی در منطقه حضور داشتند و ساحه را به روی رفت و آمد بسته بودند و مردم و خانوادهها در مقابل مکاتب تجمع کرده بودند.
خانوادههایی که در محل حضور داشتند، ادعا کردند که در رویداد شب جمعه از سوی پولیس لت و کوب صورت گرفته و شماری زخمی شدهاند. پولیس در مورد این رویداد چیزی نمیگوید اما منیر فرهاد، سخنگوی والی بلخ میگوید شماری که از ورود نیروهای امنیتی جلوگیری کرده و در مقابل آنها مقاومت کرده بودند، بازداشت شدهاند که پس از بازجویی رها خواهند شد.
او میگوید که تصمیم برای انتقال مدیریت این مکاتب باید به هر شکل ممکن عملی شود. وزارت معارف اما در اعلامیهای گفته روند انتقال مدیریت مکاتب افغان _ترک از نهاد "چاغ ایجوکشنل" به نهاد معارف ترکیه در شهر مزار شریف کاملا مسالمتآمیز صورت گرفته است. در این خبرنامه آمده که در جریان این روند میان دانش آموزان، معلمان و نیروهای امنیتی هیچگونه برخوردی فیزیکی رخ نداده و و بروز درگیری شایعه است.
در ماه عقرب نیز نیروهای پولیس برای انتقال مدیریت مکتب افغان _ترک در هرات تلاش کرده بودند و در نتیجه درگیری شماری را بازداشت کرده بودند. جدال و درگیری در انتقال مدیریت مکتب افغان-ترک در ولایت جوزجان نیز صورت گرفته بود.
جنجال بر سر چیست؟
پس از کودتای ۲۰۱۶ در ترکیه، دولت آن کشور فتح الله گولن را متهم به طراحی کودتا کرد و با این استدلال که مکاتب افغان - ترک هم زیر نظر و تحت حمایت اوست، خواهان مسدود شدن آن شد. آژانس توسعه و همکاری جهان ترک (تیکا) در افغانستان، فعالیت مکاتب افغان-ترک در این کشور را دارای ماهیت "تروریستی" خواند و از کابل خواست که این مکاتب را ببندد.
اما مسئولان این مکاتب این ادعاها را شدیدا رد کردند و گفتند مصارف این نهادها از فیس دانش آموزان تمویل میشوند.
پس از ماهها جدال، سرانجام در زمستان سال گذشته دولت افغانستان با امضای تفاهمنامهای با طرف ترکیه رسما مدیریت مکاتب افغان-ترک را به دولت ترکیه سپرد.
تاکنون مدیریت پیشین این مکاتب و شمار زیادی از دانش آموزان و خانوادههای آنان به این تصمیم معترض هستند و در مقابل روند انتقال مدیریت این مکاتب مقاومت میکنند.