صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

امریکا و طالبان بر سر خروج نیروهای امریکایی به توافق نزدیک شده اند

امریکا و طالبان بر سر خروج نیروهای امریکایی به توافق نزدیک شده اند نویسنده: راد نوردلند و مجیب مشعل
منبع: نیویورک تایمز
برگردان: خیرمحمد مقدسی

مقامهای ارشد طالبان و دیپلوماتهای غربی میگویند که مذاکره کنندگان امریکایی و طالبان بر سر خروج نیروهای امریکایی از افغانستان به توافق نزدیک شدهاند و در مقابل طالبان وعده میدهد که خاک افغانستان تبدیل به میزبان فعالیتهای تروریستی مانند القاعده و دیگر گروههای تروریستی نخواهد شد.
احتمال توافق پس از چهار روز گفتوگوهای مستقیم در دوحه ، پایتخت قطر بین زلمی خلیلزاد نماینده خاص ایالات متحده در پروسه صلح افغانستان و هیأت مذاکره کننده طالبان بر سر خروج نیروهای امریکایی از افغانستان وجود دارد. اما طرفین تاکنون بر سر جزئیات این مذاکره به توافق نرسیده اند؛ این که چه تعداد نیروهای امریکایی و طی چی مدت زمانی افغانستان را ترک کنند.
اگرچه مقامهای دولت افغانستان به طور رسمی در مورد طرح این توافق اظهار نظر نکردهاند، اما این مقامها گفته اند که هرگونه بازی نهایی برای پایان دادن به جنگ در افغانستان باید در مذاکرات مستقیم میان دولت افغانستان و طالبان نهایی شود؛ اما شورشیان طالب تاکنون این خواست دولت افغانستان را نفی کردهاند.
شاید ایالات متحده امریکا در این بحثها در قبال تعهدات طالبان امتیازات خاص کسب کند اما اینکه نیروهای امریکایی را وادار به ترک افغانستان کند در آینده مشکل خواهد بود.
اکثر تحلیلگران معتقدند که نیروهای افغان نمیتوانند بدون حمایت امریکا در مقابل طالبان مقاومت کنند.
سیداکبر آقا، یکی از مقامهای پیشین طالبان که گفته میشود ارتباط قوی با این گروه دارد میگوید که مذاکره کنندگان امریکایی موافقت کرده اند که نیروهای ایالات متحده امریکا افغانستان را به شرطی ترک میکند که طالبان وعده بدهد افغانستان دوباره به پایگاه تروریستی تبدیل نمیشود.
او افزود که طرفین در مورد هر دو موضوع توافق کرده اند و احتمالا جزئیات این توافق را به زودی اعلام خواهد کرد.
دیپلوماتهای غربی در کابل نیز گفتهاند که انتظار میرود اعلامیهای مبنی بر این توافقات به زودی اعلام شود.
اما در اواخر روز پنجشنبه، 4 جدی، طالبان تنها بیانیهای صادر کرد که در آن از گماشتن ملا عبدالغنی برادر معاون پیشین  طالبان به حیث گفتوگو کنندهای این گروه خبر داده بود. ملا عبدالغنی برادر، سالها در زندان پاکستان به سر میبرد.
در این بیانیه طالبان گفته است: «این حرکت برای تقویت مذاکرات ما با طرف امریکایی است.» این که چرا چنین تغییر مهم در این مرحله حساس در سطح رهبری گفتوگوکنندگان طالبان رخ داده است تا هنوز معلوم نیست.
این توافقات زمینه برقراری یک آتشبس و همچنین رهایی زندانیان طالبان از زندانهای افغانستان را فراهم خواهد کرد.
یکی از مقامهای ارشد طالبان توافقات اولیه در مذاکرات چهار روزه را تأیید کرد، اما از اظهارنظر در مورد نهایی شدن این توافقات خودداری نمود. او گفت که ترجیح میدهد در این مورد بیانیه رسمی به زودی منتشر شود.
وی گفت: «بحث بر سر دو موضوع متمرکز بوده است؛ خروج نیروهای امریکایی از افغانستان  و اینکه خاک افغانستان در برابر هیچ کشوری مورد استفاده قرار نخواهد گرفت.»
یکی دیگر از مقامهای طالبان، در کویته - جایی که مقامهای ارشد طالبان پایگاه دارد - گفت هنوز زود است که بگوییم مذاکرات نهایی شده است؛ اما پیشرفتهای امیدوار کنندهای در مورد گفتوگوها صورت گرفته است.
او گفت: «گفتوگوها عمدتاً بر سر خروج نیروهای امریکایی از افغانستان بود که مقامهای امریکایی دراین مورد انعطافپذیری نشان داده است اما هنوز جزئیات این توافق نهایی نشده است. این دو مقام طالبان از افشای نام شان خودداری کردند.»
نظر محمد مطمئن، تحلیلگر سیاسی که قبلا در جریان طالبان به عنوان یک مقام رسمی خدمت کرده بود، گفت که طرفین برای اعلام توافقات نزدیک شده است اما آقای مطمئن گفت که امریکاییها اصرار دارد تا قبل از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان طرفین باید در مورد جزئیات برقراری آتشبس نیز به توافق برسد.
آقای مطمئن گفت: «موضوع مهم دیگر در این مذاکرات آزادی دو امریکایی است که در زندان طالبان به سر میبرد. امریکاییها خواهان آزادی فوری یکی از این دو نفر هستند که بیمار است. در عوض، امریکاییها برخی از زندانیان طالبان را آزاد خواهند کرد. مذاکرات هنوز به پایان نرسیده است، بنابراین نمیتوانم تأیید کنم که طرفین در مورد خروج نیروهای خارجی توافق دارند یا خیر.»
مشخص نیست که کدام دو شهروند امریکایی در زندان طالبان به سر میبرد؛ اما شاید دو استاد دانشگاه امریکایی باشد که توسط طالبان در سال 2016 ربوده شده بود.
رولاند کوبیا، نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان، گفت: «ما باید آماده باشیم.»
آقای کوبیا گفت که اتحادیه اروپا پیشنهاد کرده است تا نقش ضمانتی برای اجرای توافقنامه آینده ایفا کند. او گفت که این ضمانت شامل حمایتهای سیاسی و دیپلوماتیک و اجرای درست توافقنامه صلح خواهد بود، نه تضمینی از لحاظ نظامی.
مقامهای امریکایی تاکنون در مورد وضعیت گفتوگو در قطر اظهار نظر نکرده است. آقای خلیلزاد که به عنوان سفیر در افغانستان و عراق خدمت کرده است، قبلا هم در دوحه با طالبان دیدار کرده بود اما هرگز دیدارهایش به مدت چهار روز دوام نکرده بود.
آخرین پست آقای خلیلزاد در تویتر در مورد روند صلح پس از دیدار از پایتخت اسلام آباد از پاکستان بود.
در همین حال، امریکاییها و افغانها پاکستان را نیز تشویق کرده اند تا نقش برجستهتری در مذاکرات صلح افغانستان بازی کند. آنان از پاکستان انتظار دارند تا با استفاده از نفوذش بر طالبان، تلاش کند و این گروه به میز مذاکره بکشاند؛ زیرا این گروه همکاری طولانی مدت با ارتش و سازمان اطلاعاتی پاکستان داشته است.
از نتایج این حرکت، آقای خلیلزاد خوشبینانه سخن گفت: «ما در مسیر صحیح قرار داریم و گامهای بیشتری توسط پاکستان برداشته شده است که منجر به نتایج مشخصی خواهد شد.»
مذاکرات صلح افغانستان میان امریکاییها و گروه طالبان در دوحه در حالی انجام میشود که چندی پیش مقامهای افغان از خروج کامل نیروهای امریکایی از افغانستان اظهار نگرانی کرده بود.
در ماه دسامبرسال 2018 میلادی، مقامهای پنتاگون اعلام کردند که دونالد ترامپ دستور خروج 7 هزار نیروی امریکایی از افغانستان را داده است ولی هیچ نشانهای وجود ندارد که خروج نیروهای امریکایی از افغانستان مرتبط با گفتوگوهای صلح باشد.
کاخ سفید اظهارات در مورد خروج نیروهای امریکایی از افغانستان را رد کرد، اما این اظهارات زمانی مطرح شد که دونالد ترامپ اعلام کرده بود که نیروهایش را از سوریه فرا میخواند. این تصمیم ترامپ به استعفاء جیمز متیس وزیر دفاع امریکا که طرفدار حضور نیروهای نظامی امریکا در افغانستان و سوریه بود نیز منجر شد.
جنرال آستین میلر، فرمانده نیروهای امریکایی در افغانستان به مقامهای افغانی اطمینان داده بود که هیچ برنامهای برای خروج نیروهای امریکایی از افغانستان وجود ندارد و گزارشها مبنی بر خروج نیروهای امریکایی از افغانستان را شایعات روزنامهها دانست.
با توجه به نگرانیهای مقامهای افغان در مورد خروج نیروهای امریکایی، در بسیاری از موارد اعتقاد بر این است که نیروهای افغان در تلاش است تا در مقابل گروه طالبان بدون پشتبانی نظامی امریکا ایستادگی کند.
جنرال کنت مکنزی، فرمانده جدید مرکز فرماندهی امریکا، ماه گذشته در کنگره ایالات متحده امریکا گفت: «اگر ما از افغانستان عجولانه خارج شویم باور نمیکنم که نیروهای افغان به تنهایی در مقابل طالبان ایستادگی کند.»
او گفت که تعیین جدول زمانی مشخص برای خروج نیروهای امریکایی از افغانستان بیشترین آسیب را به نیروهای نظامی افغان میرساند.
در حالی که تاثیر خروج نیروهای امریکایی بر مورال نیروهای افغان یک بحث جدی پنداشته میشود، در مقابل صلح نیز قرار است با سنگر مخالف نیروهای افغان منعقد شود. اما مقامهای افغان به پیشرفتهای اخیر در مورد گفتوگوهای صلح با طالبان محتاطانه واکنش نشان داده است.
رئیس جمهور اشرف غنی، که در سویس به سر میبرد در تویتر خود گفته است که کار اصلی زلمی خلیلزاد کشاندن طالبان به میز مذاکره با دولت افغانستان است.
امریکا پس از حملات 11 سپتامبر 2001 میلادی که القاعده در آن نقش داشت به افغانستان حمله کرد و طالبان که روابط تنگاتنگ با رهبران القاعده از جمله اسامه بن لادن داشت موجب خشم امریکا واقع شد و باعث شد تا امریکا آنها را از افغانستان محو کند و گامهای زیادی برای پیشبرد روند صلح باید برداشته شود. در ادامه این روند امریکا بر طالبان فشار خواهد آورد تا با دولت افغانستان مذاکرات مستقیم را آغاز کند.