صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تماشاچیان رویداد؛ گره کور فراروی امدادرسانان

تماشاچیان رویداد؛ گره کور فراروی امدادرسانان

کابل با حدود پنج میلیون جمعیت، شهری با تراکم بالا و بافت سنتی؛ همواره مشکلهای را برای امدادرسانان خلق میکند اما در این بین تماشاچیان رویداد گرهی کور فراروی امدادرسانان هستند.
مارکیت میلاد یکی از مزدحمترین نقطه شهر کابل، در محدوده حوزه اول امنیتی شهر کابل در منطقه "مندوی" حوالی ساعت 7 صبح روز یکشنبه 7 دلو آتش گرفت. آتشنشانان برای مهار آتش شتافتند. اما آن طرف ماجرا شماری از شهروندان که نظارگر رویداد بودند، کار را بر امدادرسانان و آتشنشان سختتر میکرد.
یک موتر سرخ رنگ آتشنشانی پل کنار شاه دو شمشیر را رد کرد و به سرکی که منتهی به مندوی میشد، پیچید. حدود 500 متر یا کمی بیشتر تا محل رویداد فاصله بود. اما حضور بی‌‌قاعده شهروندان و بیتوجهی آنان به آلارم موتر سرخ رنگ آتشنشانی باعث میشد که کالاهای بیشتر طعمه حریق شود.
بصیر مجاهد، سخنگوی فرماندهی پولیس کابل میگوید که نبود "فرهنگ" شهرنشینی و توجه به علایم هشداری، کار را برای امدادرسان و آتشنشانان سخت کرده است.
آقای مجاهد به روزنامه افغانستانما گفت که اگر مسیر توسط شهروندان مسدود نشود و شهروندان به علایم و آلارمهای هشداری توجه کنند، مسیری که موتر آتش نشانی در یک ساعت میپیماید، میتواند در کمتر از 15 دقیقه برسد.
بیکاری و نبود برنامه روزانه، از دلیلهای اصلی برای تجمع و نظارت از رویدادها است. این شهروندان با موبایلهای هوشمند خود از صحنه فلم برداری و یا عکس میگیرند تا هیجان خود را به دوستانش در فضای مجازی منتقل کند.
اما در کنار این افراد بیکار و بیبرنامه، شماری از فرصت جویان و سارقان نیز وجود دارند. آنان در تلاشاند که آب را گلآلود کنند و ماهی بگیرند.
سخنگوی فرماندهی پولیس کابل به روزنامه افغانستانما گفت که حدود 20 تن به گمان اینکه برای سرقت به محل حادثه آمده بودند، دستگیر و تحت بازجویی قرار دارند.
از سوی دیگر وزارت امور داخله با نشر دو خبرنامه جداگانه اعلام کرده که 11 تن را بالفعل هنگام سرقت اموال و پول نقدی از محل آتشسوزی در این مارکیت، دستگیر کرده است.
در اولین مورد، پولیس دو تن را که 10 میلیون کلدار پاکستانی را سرقت کرده بودند، همراه با پول دستگیر کرد و پول را به مالک دکان بازگرداند.
در دومین مورد نیز، پولیس گروهی دیگر از سارقان را دستگیر کرد که 9 میلیون کلدار را دزدیده بودند. وزارت امور داخله میگوید که در مجموع 19 میلیون کلدار از نزد سارقان گرفته شده و به مالکان آن تحویل داده شده است.
این وزارت همچنین از سایر دکانداران و شهروندان که در محدوده رویداد بودند خواسته است که اگر اموال یا پول نقد آنان به سرقت رفته برای شناسایی دزدان به حوزه اول امنیتی مراجعه کنند.
سارقان در چنین شرایطی؛ کار نیروهای پولیس که وظیفهشان همیاری امدادرسانان و آتشنشانان است را سختتر و بیشتر میکند.
پیش از این نیز خبرهایی منتشر شده بود که شماری از فرصت جویان و دزدان هنگام وقوع آتش سوزی، به محل رفته ، پول نقد و اموال را به غارت بردهاند.
حدود سه ماه پیش مارکیت خیرخواه که لوازم الکترونیکی در آن فروخته میشد- آتش گرفت و پولیس اعلام کرد که مانع سرقت اموال شده دکانداران شده است.
در مارکیت میلاد که در ساحه مندوی شهر کابل موقعیت دارد نیز کفش و پارچه فروخته میشد. بصیر مجاهد سخنگوی پولیس کابل به نقل از مسئولان مارکیت گفت که در این فروشگاه 350 باب دکان وجود داشت.
آقای مجاهد گفت که آتش از منزل پنجم فروشگاه آغاز شد و تا منزل سوم سرایت کرد که اقدام به موقع و سیر نیروهای امنیتی و آتشنشانی مانع سرایت آتش به منزلهای پایین شد.
طی سال جاری تاکنون چند فروشگاه طعمه آتش شدهاند که علت اصلی آن، معیاری نبودن فروشگاهها، سیستم برقرسانی و ضد حریق است.
از سوی دیگر، بیشتر این فروشگاهها با معیارهای روز ساخته نشدهاند و به تدابیر ایمنی، به خصوص سیستم ضد حریق در این ساختمانها، توجه نشده است.
آتش گرفتن فروشگاهها طی سالهای اخیر میلیونها دالر به اقتصاد کشور ضربه زده است. در آخرین مورد محمد اشرف غنی، رئیس جمهور در دیداری که با متضرران آتشسوزی مارکیتهای تجارتی جاده نادر پشتون داشت، گفت تلاش شود یک مجتمع/کمپلکس عرضه لوازم الکترونیکی در کابل ساخته شود.
اما متضرران همواره اعلام کردهاند که تمام سرمایههایشان را از دست دادهاند و از حکومت خواستهاند که به آنان کمک مالی و معنوی کنند.