صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

شهروندان در آستانه برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح؛ باز شدن مکاتب در مناطق تحت کنترل طالبان، از پیش‌ شرط ‌های مذاکره با طالبان باشد

 شهروندان در آستانه برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح؛  باز شدن مکاتب در مناطق تحت کنترل طالبان،  از پیش‌ شرط ‌های مذاکره با طالبان باشد گزارش : علیرضا احمدی

کاربران شبکههای اجتماعی در آستانه برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح با راه اندازی یک کارزار، باز شدن مکاتب در مناطق تحت کنترل طالبان را به عنوان یکی از پیش‌‌شرط های  گفتگو با طالبان مطرح کردهاند.
ظفرشاه رویی، مدیر مسئول خبرگزاری "کودک خبر" که آغازگر این کارزار است، به روزنامه "افغانستانما" گفت که هدف اصلی راهاندازی این کمپاین «باز شدن مکاتب در مناطق تحت کنترل طالبان؛ پیششرط اصلی مذاکره با طالبان»، دادخواهی و فراهم کردن زمینه برای آموزش و پرورش 7.3 میلیون کودک بیرون از مکتب است.
آقای رویی افزود، جنگ و مخالفت طالبان با آموزش و پرورش، به ویژه دختران، دلیل اصلی محرومیت 7.3 میلیون کودک از مکتب است که ۲.۲ میلیون تن از این کودکان را دختران تشکیل میدهند.
به گفته او، هماکنون حدود چهارصد باب مکتب در سراسر کشور به دلیل ناامنی مسدود است.
آقای رویی همچنین علاده کرد: هدف دوم از راهاندازی این کمپاین، راستیآزمایی طالبان است. ما میخواهیم طالبان را امتحان کنیم که اگر این گروه واقعاً خواستار تامین صلح و ثبات در افغانستان است، با درخواست باز شدن مکاتب در مناطق تحت کنترل خود موافقت میکند.
او تصریح کرد، این گروه نیاز دارد با باز کردن مکاتب، صداقت خود در تامین صلح و ثبات در کشور را به شهروندان کشور ثابت کند.
مدیر مسئول کودک خبر همچنین تاکید کرد که یگانه راهی که می‌‌تواند، نیت نیک طالبان را ثابت کند، اجازه دادن به کودکان به خصوص دختران، برای رفتن به مکتب است.
او همچنین خطاب به شهروندان گفت که شهروندان باید این امتحان را جدی بگیرند و بر طالبان فشار وارد کنند که در مذاکرات صلح صداقت خود را به نمایش بگذارند.
حدود یک هفته پیش، کارزار «باز شدن مکاتب در مناطق تحت کنترل طالبان؛ پیششرط اصلی مذاکره با طالبان»، آغاز شد و شماری زیاد از شهروندان در فضای مجازی به این کارزار پیوستند.
احمد محسنی، با نشر پوستر این کارزار، در صفحه توییترش نوشته است که صلح با طالبان باید به مثابه رسیدن به حقوق بشر باشد و جانب طالبان نیز اگر تمایل به گفتگو دارد، باید به حق تحصیل که یکی از باارزشترین حقوق بشری است، احترام گذاشته و مانع بسته شدن مکاتب نشود.
همه روزه، گزارشهایی مبنی بر مسدود سازی و یا آتش زدن مکاتب توسط طالبان منتشر میشود. اکنون کاربران شبکههای اجتماعی با سهیم شدن در این کارزار، میخواهند بگویند که مسدود سازی و یا آتش زدن مکاتب، باعث عدم توسعه در کشور میشود.
ولی محمد عابدی در صفحه فیسبوکش نوشته است که اگر کودکی که از مکتب باز بماند، به مثابه این است که یک نسل از بین رفته است. نسلی که آینده سازان این کشور هستند.
با این حال، مدیر مسئول خبرگزاری کودک خبر، با ابراز خوشحالی از اشتراک مردم در این کارزار، میگوید که ما میتوانیم از هرگونه شرایط به نفع کودکان استفاده کنیم و هر تلاشی را به یک فرصت تبدیل کنیم.
او گفت: طرح پیششرط باز شدن مکاتب در مناطق تحت کنترل طالبان در جریان تلاشهای جاری برای صلح، بهترین فرصت است و نباید این فرصت را از دست بدهیم.
آقای رویی اضافه کرد، وزارت معارف به عنوان نهاد اصلی که آموزش و پرورش کودکان را بر عهده دارد نیز انتظار داریم تا در این راستا صدای خود را بلند کند و مسالهی باز شدن مکاتب در مناطق تحت کنترل طالبان بر روی کودکان را جدی بگیرد.
او بر این باور است که هرگاه دولت و شهروندان کشور این مساله را به صورت جدی به عنوان پیششرط مذاکرات صلح مطرح و در نظر بگیرند، طالبان ناگزیر خواهد شد تا با آن موافقت کند.
قرار است لویه جرگه مشورتی صلح، با حضور 2500 تن از سراسر کشور نهم ثور سال جاری برگزار شود و در مورد نحوه مذاکره با گروه طالبان و خواستههای شهروندان تصمیم گیری شود.
کمیسیون برگزاری لویه جرگه گفته است که این جرگه بزرگترین جرگه تاریخ معاصر کشور است و از تمامی اقشار جامعه در این جرگه شرکت خواهند کرد. 30 درصد اعضای این جرگه را زنان تشکیل میدهند.
رسیدن به اجماع ملی برای تامین و تحکیم صلح، هدف این جرگه است و تصمیم در مورد چگونگی مذاکرات غیررسمی برای ممد شدن در مذاکرات رسمی، ترتیب یک استراتژی صلح مبنی بر حفظ ارزشها و دستاوردها و تعیین خطوط اساسی توافقات احتمالی صلح با طالبان از موضوعات اصلی مورد بحث در این لویه جرگه خواهد بود.