صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

یکشنبه ۴ اسد ۱۴۰۵

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

گرامی‌داشت از روز جهانی قابله‌ها در کابل؛ اکثر قابله‌ها سند صنف 12 ندارند

گرامی‌داشت از روز جهانی قابله‌ها در کابل؛  اکثر قابله‌ها سند صنف 12 ندارند

انجمن قابلههای افغانستان در مراسم بزرگداشت از روز جهانی قابلهها در کابل، اعلام کرد که اکثر قابلههای که در مرکز و مناطق دوردست (ولسوالیها و قریهها) افغانستان خدمت میکنند، صنف 12 را نخواندهاند.
مرسل موسوی رئیس انجمن قابلههای افغانستان، روز پنجشنبه (19 ثور) در این مراسم گفت که دولت بنابر نیازمندی جهت کاهش میزان مرگ و میر مادران و نوزادان در سال 2002 برنامه آموزش قابلهها را به کمک یک موسسه بینالمللی روی دست گرفت که براساس آن هزاران قابله در سراسر کشور آموزشهای مسلکی دیدند.
اما؛ خانم مرسل افزود: بسیاری از قابلههای که در مراحل اول آموزش دیدند سند تعلیمی صنف 12 نداشتند و آنان پس از آن نیز نتوانستند به تعلیمات و یا تحصیلات خود ادامه دهند.
او از دولت به ویژه دفتر رولا غنی، بانوی نخست کشور، خواست که در راستای ارتقای ظرفیت تعلیمی و تحصیلی با قابله‌‌ها همکاری کند.
رولاغنی نیز در این مراسم از کاهش مرگ و میر مادران به تلاش قابلهها ابراز رضایت کرد و گفت که وضعیت صحی مادران و نوزادان در کشور بهبود یافته و قابلهها در این امر نقش عمده دارند.
خانم غنی افزود: "قابلهها مسئولیت دارند تا صحت مندی نسل آینده افغانستان را تضمین کنند؛ بناً باید سطح توانمندی علمی و آگاهی خود را بیشتر سازند."
بانوی نخست کشور از وزارت صحت عامه خواست که در راستای ارتقای سطح ظرفیت تعلیمی قابلهها توجه جدی کند. به گفته او، قابلهای که سواد کافی نداشته باشد نمیتواند خدمات صحی درستی به بیماران ارائه کنند.
ماموسی زیور معین مالی و اداری وزارت صحت عامه نیز گفت که از 2002 به این طرف گامهای قابل ملاحظهای در جهت آموزش قابلهها برداشته شده است. به گفته او، در سال 2002 حدود 467 قابله در سراسر کشور موجود بود؛ اما هم اکنون شمار قابلهها نزدیک به 10 هزار نفر میرسد.
او گفت: "در سال 2002 آمار مرگ و میر مادران 1600 مادر در هر صد هزار مادر بود؛ اما اکنون این آمار به 396 نفر در هر صد هزار کاهش یافته و مرگ و میر نوزادان نیز 22 درصد کاهش یافته است."
خانم زیور افزود که هم اکنون 3100 مرکز صحی در سراسر کشور به ویژه قریهها و ولسولیها، فعال اند که حداقل یک قابله در هر یکی از این مراکز مصروف خدمت رسانی است.
مقامهای صلحی در حالی از کاهش مرگ و میر مادران در کشور سخن میگویند که سازمان صحت جهانی اعلام کرده که مرگ و میر مادران در هر صدهزار باید به 70 مورد کاهش یابد.