صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

فرهنگ و آثار گذشتگان در گروی ناامنی و تروریستان

فرهنگ و  آثار گذشتگان در گروی ناامنی و تروریستان گزارش : علیرضا احمدی

موزیمها در کشورهای متمدن به دلیل آنکه میتواند نقش بارزی در توسعه فرهنگی و انتقال داشتههای تاریخی به نسلها و جوامع دیگر داشته باشد، از جایگاه و پایگاه بالایی برخوردار است اما در افغانستان این موضوع به دلیل ناامنی و دهشت، به صورت باید و شاید نیست.
حسنیه صافی، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ روز شنبه 28 ثور در نشستی که به منظور روز جهانی موزیم سخنرانی میکرد، گفت که برخلاف تلاشهایی که در راستای توسعه موزیم و گردشگری انجام شده، به دلیل ناامنی دستاورد چندانی نداشتهایم.
خانم صافی با اشاره به رهنمودهایی که برای توسعه گردشگری ولایتهای بامیان و بدخشان طرح شده، افزود که ناامنی باعث شده است که وزارت و نهادهای همکار نتوانند به صورت درست، در زمینه گردشگری و موزیم فعالیت کنند.
ولایتهای بامیان و بدخشان به دلیل تمدنهای بودایی و آریایی جزء باستانیترین ولایتهای کشور است که آثار از دو هزار سال قبل از میلاد نیز در این ولایتها وجود دارد.
اما ناامنی که گروههای تروریستی خلق کرده است، باعث شده که گردشگران خارجی و حتی مسافران داخلی از مسافرت به این ولایتها سر باز زنند و یا اینکه کمتر سفر کنند.
محمد زکریا انور که پیش از این، زمینه گردشگری را برای گردشگران خارجی مهیا میکرد، به روزنامه افغانستانما گفت که اگر ناامنی در کشور نباشد، افراد زیادی مشتاق بازدید از کشور است. اما ناامنی در کشور، افکار عمومی را تخریب کرده و کمتر گردشگری جرات سفر به افغانستان را میکند.
آقای انور افزود، افزایش ناامنی باعث کم شدن گردشگر شد و به ناچار این شغل را ترک کردم و به کاری دیگر روی آوردم.
چندی پیش که یک گردشگر ایرانی برای بازدید از بامیان به کشور آمده بود، میگفت: زمانی که آشنایان و دوستانمان از ماجرای سفرمان به افغانستان خبر شدند، همه مانع سفر میشدند و از وضعیت بد افغانستان ابراز نگران میکردند. او بر این باور است که اگر ناامنی در افغانستان نباشد، توریستان و گردشگران زیادی به افغانستان خواهند آمد.
ناامنی علاوه بر اینکه مانع سفر گردشگران به کشور میشود از سوی دیگر زمینه قاچاق آثار باستانی را برای قاچاقبران مهیا کرده است.
سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ میگوید که از سال 2002 به این سو، نزدیک به 15 هزار قطعه باستانی از قاچاقبران گرفته شده و به موزیم تحویل داده شده است. خانم صافی گفت که بیشترین قاچاق آثار باستانی از ولایتهای لوگر، غزنی و هرات میشود.
در این مراسم، وزارت امور داخله که 5 قطعه باستانی (یک مجسمه بودایی، تیل ریز، سکه و 2 عدد مهره) را از نزد قاچاقبران کشف و ضبط کرده بود، به موزیم ملی تحویل داد.
حسنا جلیل، معین پالیسی و استراتیژی وزارت امور داخله، هنگام تحویل دادند این آثار باستانی گفت که این آثار متعلق به ملت است و باید در موزیم ملی نگهداری شود.
خانم جلیل افزود که این آثار در سرطان سال 97 خورشیدی از قاچاقبران گرفته شده بود.
در همین حال، محمد رسول باوری معین فرهنگ و هنر وزارت اطلاعات و فرهنگ نیز از شهروندان کشور خواست: در صورتی که با حفاریهای غیرقانونی مواجه میشوند، گزارش دهند.
ریاست مطبعه صکوک نیز در این نشست، یک دستگاه ضرب سکه با قدمت قرن را به موزیم ملی تحویل داد. به گفته رئیس این مطبعه، دستگاه مذکور در زمان عبدالرحمان از انگلیس به کشور آورده شده بود.
گفتنی است موزیم ملی افغانستان برای اولین بار در سال ۱۲۹۷ خورشیدی در منطقه باغ بالای کابل، برای نگهداری آثار تاریخی تاسیس شد.
در سالهای اولیه تاسیس این موزیم که در آن دوران "عجایب خانه" نام داشت، فقط بعضی از آثار تاریخی مثل قرآنهای خطی، صنایع دستی، آثار برجا مانده از جنگهای دوران استقلال و بعضی کتابهای کمیاب در آن نگهداری میشد.
محمد فهیم رحیمی، رئیس موزیم ملی اما میگوید که اکنون در این مرکز بیش از سی هزار قطعه باستانی نگهداری میشود که در معرض بازدیدکنندگان قرار دارد.
برجسته کاریهای سنگی دوران بودایی، عاجهای متاثر از هنر هندی، آثار سنگی متعلق به ما قبل تاریخ، برنزهای متاثر از هنر روم، مسکوکات دورههای مختلف، مجسمهها، سلاح سرد و گرم، انواع لباسها و زیور آلات، بخشی از آثار موزیم ملی را تشکیل میدهد. آثار تاریخی از دوران صدر اسلام نیز بخش دیگری از کلکسیونهای موزیم را شکل میدهد. 
سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ نیز میگوید که این وزارت در نظر دارد، علاوه بر آثار موجود، آثاری که قاچاق شده را دوباره به کشور باز گرداند.
خانم صافی همچنین گفت که این وزارت در تلاش است که علاوه بر موزیم ملی، در شماری از ولایتهای کشور موزیم ولایتی را ایجاد کند.
مسئولان موزیم ملی میگویند که سالانه بین 30 تا 40 هزار تن از موزیم ملی دیدن میکنند که اکثر آنان دانشجویان و دانشآموزان هستند. در بین این بازدیدکنندگان شمار اندکی گردشگر خارجی نیز هستند.
لازم به ذکر است که  روز جهاني موزيم در سال 1977 ميلادي بر اساس قطعنامه مجمع عمومي کميته بينالمللي موزيمها نامگذاري شد. هدف از اين کار گسترش موزيمها در سراسر جهان، همکاري همه جانبه موزيمها براي رسيدن به اهداف فرهنگي و جلوگيري از نابودي فرهنگ بومي است. روز جهاني موزيمها مصادف با روز 18 مي و یا 28 ثور است.