صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

مراسم فاتحه برای آیت‌الله العظمی محقق کابلی در ارگ ریاست جمهوری برگزار شد

مراسم فاتحه برای آیت‌الله العظمی محقق کابلی  در ارگ ریاست جمهوری برگزار شد

مراسم فاتحه خوانی و اتحاف دعا به روان آیت الله محقق کابلی با حضور محمد اشرف غنی رئیس جمهور و سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری در ارگ برگزار
شد. در این مراسم که روز شنبه 25 جوزا دایر شده بود، شماری از اعضای کابینه، مقامهای دولتی، اعضای شورای سراسری علما، شورای علمای شیعه، فرهنگیان، جوانان و اقشار مختلف مردم حضور داشتند.
آیتالله قربانعلی محقق کابلی، از مراجع تقلید شیعیان روز سهشنبه 21 جوزا در سن 91 سالگی در شهر قم ایران درگذشت. درگذشت او باعث واکنش گسترده در میان کاربران شبکههای اجتماعی و مقامهای بلند دولتی شد.
محمد اشرف غنی، رئیس جمهور کشور در پیامی به مناسبت درگذشت آیتالله محقق کابلی، گفت او "از پرچم داران و پیشگامان جهاد ومبلغ ارزشهای دینی واسلامی بوده، نقش مهمی در روشنگری و راهنمایی جامعۀ اسلامی داشته است."
سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری، در پیامش آیتالله محقق کابلی را به عنوان "نخستین مرجع تقلید دینی و مذهبی از بین مردم هزاره و شیعیان" نامبرد و گفت که او "نماد و محصول خودآگاهی و خودباوری مردم ما در حوزه علوم دینی و مرجعیت مذهبی بود."
معاون دوم ریاست جمهوری گفت که آیت الله محقق کابلی در یک مقطع حساس تاریخی "طلسم انحصار مرجعیت را شکست" و افزود او این تصمیم را در پاسخ به نیاز و مطالبات مردم و مقتضیات زمان و اصرار و حمایت شهید عبدالعلی مزاری، شهید وحدت ملی کشور، گرفت.
آیتالله محقق کابلی، در سال ۱۳۰۷ در روستایی واقع در ولایت پروان، قریه ترکمن متولد شد. او آموزش علمی دینی را در هفت سالگی نزد برادرش آغاز و سواد خواندن و نوشتن یاد گرفت و سپس نزد ملاهای محل صرف، نحو، منطق و فقه آموخت.
آیت‌‌الله محقق بعد برای ادامه تحصیل به کابل آمد و در سایت رسمی او آمده که در آن زمان در شهر کابل نیز یک نظام آموزشی "قابل قبول" برای طلاب علوم دینی وجود نداشت، علاوه بر آن "خفقان شدید سیاسی، فرهنگی و مذهبی بر افغانستان حاکم بود"، این عوامل مانع ادامه تحصیل ایشان شد و افغانستان را ترک کرد.
او بعد از ترک افغانستان به حوزه علمیه "نجف" در عراق رفت که در آن زمان از شهرت و شکوه فراوان برخوردار بود. او با کاروانی که برای زیارت عازم ایران و عراق بود، همراه شد و بعد از عبور از ایران در سال ۱۳۳۲ وارد حوزه علمیه نجف شد.
آقای کابلی برای ۲۰ سال در نجف به تحصیل و تدریس مشغول بود و در سال ۱۳۵۱ دوباره به کابل برگشت. در سایت رسمی آقای محقق آمده که او هفت سال را در حوزههای علمیه کابل به تدریس، تحقیق و تبلیغ پرداخت، مدرسه علمیه جامعه الاسلام را ایجاد و مسجد امام خمینی را تاسیس کرد که با انجام کودتای کمونیستی در سال ۱۳۵۷ کار آن ناتمام ماند، هرچه که بعدا تکمیل شد.
بعد از استقرار حکومت چپگرا در افغانستان آقای محقق در دلو ۱۳۵۷ وقتی آگاه شد که تحت تعقیب حکومت قرار گرفته است مجبور به ترک کابل شد و از آنجا به قندهار سپس از مرز اسپین بوُلدک به پاکستان رفت. او سپس به ایران عزیمت کرد و تا سال ۱۳۷۱ در آن کشور اقامت گزید.
او در سال ۱۳۷۱ بعد از پیروزی مجاهدین در افغانستان، به کابل بازگشت و تا بهار سال ۱۳۷۲ در این شهر باقی ماند. بعد دوباره به ایران رفت و در شهر قم ایران ساکن شد، و تا زمان وفات در همان شهر باقی ماند.
سایت رسمی آیتالله محقق نوشته که او "با توجه به تقاضای سراسری و جدی شیعیان افغانستان به ویژه روحانیت، مدرسین و طلاب،" احساس تکلیف و وظیفهای شرعی نموده و در سال ۱۳۷۳ خورشیدی مرجعیت شیعیان افغانستان را پذیرفت.
به نقل از سایت آقای محقق کابلی؛ او بعد از پذیرش مسؤلیت "عظیم مرجعیت"، مشغول تدرس دورس "خارج فقه" در حوزه علمیه قم بوده و تاکنون کتابهای خمس، اجتهاد و تقلید و کتاب طهارت ....را تدریس کرده و بنا به اقتضاء شرایط افغانستان و ضرورت قضای "کتاب قضاء" را نیز تدریس کرده است.