صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

شکایت شهروندان از پرچوی‌‌های برق؛ شرکت برشنا اما درس اخلاق می‌دهد

شکایت شهروندان از پرچوی‌‌های برق؛ شرکت برشنا اما درس اخلاق می‌دهد گزارش : محمد امیری

همه ساله با گرم شدن هوا در فصل تابستان و سرد شدن هوا در فصل زمستان پرچویهای برق کابل آغاز میشود. شهروندان کابل از این بابت شکایت دارند و میگویند که اکثر اوقات روز و یا شب برق ندارند. آنان از مسئولان برق (برشنا) میخواهند که به این مشکل رسیدگی کنند و غایله پرچوی برق را پایان دهند.
قدرت الله در شهر کابل زندگی میکند و شغلش خیاطی است. او میگوید: "یگانه مشکل که ما داریم مشکل برق است. برق ما از شش صبح میآید تا 11 قبل از چاشت؛ بعد از ساعت یازده دیگر برق نداریم." قدرت الله گفت: در زمانی که برق نباشد ما مجبوریم که بیکار بنشینیم و یا از جنراتور استفاده کنیم که در این صورت مصارف ما زیاد میشود و ضرر میکنیم.
امان خاشع نیز شغلش خیاطی است.او هم میگوید که وضعیت برق برای ما رضایت بخش نیست خصوصا برای خیاطها و طبقه تولیدگر که کارشان ارتباط مستقیم با برق دارد.
به گفته خاشع اگر برق باشد چرخ تولید میچرخد و اگر برق نباشد چرخ تولید هم متوقف میشود. اگر برق نباشد ما یا اینکه تولید را متوقف میکنیم و یا اینکه با هزینه بالا تولید میکنیم که در هر دو صورت ضرر میکنیم. از سوی دیگر کل کارکنان بیکار میشوند که این هم ضرر محسوب میشود.
محمد رضا مطبعه دار است و میگوید: بیبرقی ضربات اقتصادی بزرگی به ما زده است، او گفت: "مثلا ما در حال دیزاین هستیم برق میرود و کارهای ما نیمه تمام میماند و مشتری منتظر. یا حتی خیلی اوقات ما مجبور میشویم مشترهای خود را جواب کنیم."
اسدالله کراچیساز است. او میگوید که کل کار ما به برق وابسته است، وقتی برق نباشد، نمیتوانیم سفارش مردم را انجام دهیم.
این کراچیساز گفت که اگر در نبود برق، از جنراتور استفاده کنیم، از یک طرف هزینه بالا میرود و از طرف دیگر جنراتور باعث آلودگی هوا و آلودگی صوتی میشود.
اما مسئولان شرکت برشنا شهروندان را به بردباری و صبر فرا میخوانند و میگویند که برق کمتری مصرف کنید تا پرچویها کمتر شود.
وحیدالله توحیدی، سخنگوی شرکت برشنا به روزنامه افغانستانما گفت که با گرم و سرد شدن هوا مصارف برق افزایش پیدا میکند و شبکههای داخلی ما ظرفیت انتقال بیشتر از 450 میگاوات برق را ندارد در حالیکه در فصل تابستان و زمستان نیاز شهروندان به بیشتر از 600 میگاوات برق میرسد و ما مجبور هستیم که مشکل کمبودی برق را با پرچوی برق حل کنیم.
آقای توحیدی افزود، شرکت برشنا مجبور است تا اضافه شدن لین/ خط برق جدید مشکل کمبود برق را با پرچوی برق حل کند.
او گفت، تا وصل شدن لین جدید، باید مشترکین همراه برشنا همکاری کنند: در اوقات پر مصرف (اوایل شام و صبح) از وسایل پرمصرف به یک بارگی استفاده نکنند و چراغهای کمتری را روشن کنند.
این سخنان همه ساله با آغاز روند پرچویهای برق توسط مسئولان شرکت برشنا گفته میشود و وعده حل این مشکل را میدهند اما شهروندان همواره از این ناحیه رنج میبرند.
امان غالب رئیس شرکت برشنا، حدود دو سال پیش گفته بود که با واردات برق تازه از ترکمنستان با ظرفیت بالا و فعال شدن برق آفتابی در سد نغلو، مشکل جیرهبندی برق در شهر کابل تا ختم ۲۰۱۸ "کاملا حل خواهد شد."
اما تاکنون این مشکل حل نشده است و همچنان پرچویهای برق ادامه دارد.
وحیدالله توحیدی سخنگوی شرکت برشنا میگوید که ناامنی، کمبود بودجه و همکاری نکردن شهروندان در قسمت پرداخت به موقع صرفیههای برقشان، علت توسعه نیافتگی شبکه برق است.
آقای توحیدی اما گفت که تا سال 2020 میلادی لین برق ترکمنستان وصل خواهد شد و مشکل برق شهروندان کابلی حل میشود.
نبود برق، عاملی بر زیانهای اقتصادی و محیط زیستی
پرچویهای طولانی مدت برق در شهر کابل علاوه بر اینکه شهروندان و تولیدگران کشور را با مشکلات فراوانی مواجه میکند، از سوی دیگر شهروندان در نبود برق از جنراتور استفاده میکنند که سبب آلودگی هوا و محیط زیست میشود. همچنین باعث میشود که میلیونها  افغانی ارز به دلیل خرید مواد سوختی فسیلی/تیل از کشور خارج شود.
کارشناسان محیط زیستی میگویند، استفاده از جنراتورها سطح آلودگی هوا را افزایش میدهد و باعث مشکلات شدید در سلامت و محیط زیست میشود.
مرضیه محمدی، کارشناس محیط زیست میگوید: "هر یک لیتر سوخت مصرفی در دستگاههای جنراتور حدود 2.2 لیتر گاز سمی تولید میکند که این گاز ترکیبی از انتشار ذرات جامد، دی اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد و مونواکسیدکربن میشود که اکثر وزن آلایندههای هوا را مونواکسیدکربن تشکیل میدهد. مطالعات نشان میدهد که استفاده از جنراتورها میزان ذرات جامد (PM2.5   و PM10 ) را نیز نسبت به سطح قبل از عملیات 30-50 درصد افزایش می دهد."
خانم محمدی گفت، غلظت آلایندههای اتمسفری شهر کابل به علت آلایندههای منتشره از منابع ثابت و متحرک، در بسیاری از موارد چندین برابر حد مجاز است که اثرات سوء کوتاه مدت و دراز مدتی بر سلامت انسانها به همراه دارد.
او همچنین افزود، "استفاده از جنراتور باعث بروز مشکلاتی میشود که از عمدهترین آنها آلودگی صوتی است. حد قابل تحمل صدا در کار فکری 75 دسی بل و در کار غیر فکری 85 دسی بل است. میزان آلودگی صوتی یک جنراتور در شرایط معمولی 104 دسی بل است. این مقدار بیش از مقدار استاندارد صدا است. این شدت صدا میتواند اثرات بسیار مخربی روی بدن انسان بگذارد."
به گفته او، صدای شدیدی که جنراتورها تولید میکنند ممکن است تعداد ضربان قلب را تغییر دهد و باعث افزایش فشار خون، کم شدن بینایی، کم شدن میدان دید، کم شدن قدرت تشخیص رنگها و از بین رفتن بینایی در شب شود.
هر چند نهادهای دولتی و محیط زیستی گزارش دقیقی از اینکه مقدار مصرف سوخت در زمانی که برق نیست، چقدر بالا میرود ارایه نکردهاند اما گزارشهای میدانی روزنامه افغانستانما نشان میدهد که در نبود برق، مصرف تیل حدود 20 درصد بالا میرود.
عباس که در محدود چهارراهی شهید شهر کابل تیل فروشی میکند، میگوید که در روزهای که برق نباشد فروشات تیل بالا میرود، او گفت که در یک روز حدود 60-70 لیتر تیل نسبت به روزهای که برق باشد، زیادتر فروخته میشود.
کارشناسان اقتصادی میگویند که خرید انواع تیل، یکی از مجراهایی است که سالانه توسط آن بیشترین ارز از کشور خارج میشود.
وزارت مالیه کشور میگوید که در سال گذشته خورشیدی، 695 هزار تن پطرول، 634 هزار تن دیزل و 48 هزار تن تیل طیاره وارد شده است.
وزارت مالیه تفکیک نمیتواند که چه مقدار این مواد سوختی به دلیل نبود برق وارد میشود اما بر اساس تحقیق میدانی روزنامه افغانستانما، که حدود 20 درصد است، مقداری بالغ بر 200 هزار تن در سال میشود که این مقدار علاوه بر ایجاد آلودگیهای صوتی و محیطی، باعث خروج زیادی ارز از کشور میشود.