صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

مرگ خاموش؛ اداره محیط زیست مانع تردد وسایط دودزا می‌شود

مرگ خاموش؛  اداره محیط زیست مانع تردد  وسایط دودزا می‌شود

اداره حفاظت محیط زیست کابل در اقدامی جدید با همکاری ریاست ترافیک در نظر دارد که مانع تردد وسایطی  که دودی بیش از حد تولید میکند، شود.
این اقدام روز چهارشنبه 24 میزان در غرب کابل روی دست گرفته شد و قرار است در دیگر مناطق و نواحی شهر کابل نیز انجام شود.
کاظم همایون رئیس محیط زیست شهر کابل به روزنامه افغانستانما گفت که دود وسایط نقلیه، مرگ خاموش برای شهروندان کشور است.
آقای همایون افزود که اکثر این موترها که دود فراوان تولید میکنند به نوعی سرطان تولید میکنند و اگر مانع این روند نشویم جامعه بیمار ما روز به روز بیشتر خواهد شد.
او علاوه کرد، به این منظور اداره محیط زیست ولایت کابل تصمیم گرفته است که با همکاری ریاست ترافیک مانع تردد این گونه وسایط شود.
کارمندان اداره محیط زیست کابل، در این اقدام خود، موترهایی را که دود فراوانی ایجاد میکردند، شیشههایش را رنگ میزدند و جواز سیر آنها را نشانی میکردند.
رئیس محیط زیست شهر کابل گفت که در مرحله دوم کمپاین خود، از شهروندان میخواهیم موترهایی که شیشههایشان رنگی شده استفاده نکنند و ریاست ترافیک نیز در صورت تعمیر نکردن واسطه، مانع تردد آن شود.
این اقدام اداره محیط زیست کابل در حالی انجام میشود که شماری از رانندگان میگویند که این گونه کارها نمایشی است و تاثیر بنیادی در کاهش آلودگی ندارد.
احمد راننده یک واسطه مسافربری است که موترش به دلیل دود بیش از حد، نشانی شد. او به روزنامه افغانستانما گفت که مسئولان محیط زیستی اگر میخواهند کار بنیادی کنند، باید سرچشمه مانع شوند.
او علاوه کرد، اکثر وسایطی که وارد افغانستان میشود، در کشورهای مبدا به دلیل استهلاک و از دور خارج میشود و بعد از آن به کشورهای جهان سوم صادر میشود.
این راننده همچنین گفت که 99 درصد مواد سوختی که وارد کشور میشود بیکیفیت است و تیل بیکیفیت عامل اصلی دودزا بودن وسایط میشود.
او خاطرنشان کرد که در مرحله اول حکومت باید مانع واردات تیل بیکیفیت و در مراحل بعدی مانع واردات موترهای فرسوده به کشور شود تا کمی وضعیت محیط زیست بهبود یابد.
با این وجود کارشناسان محیط زیستی میگویند که اگر جلوي آلودگی ها گرفته نشود تا چند سال آینده کابل به یک شهر سرطانی تبدیل خواهد شد.
یکی از فعالان محیط زیستی گفت که طی چند سال اخیر به دلیل افزایش بیحد و حصر وسایط نقلیه فرسوده، شهر کابل نسبت به هر زمان دیگر آلودهتر شده است.
او گفت که خط سرخ آلودگی هوا، به اساس استندردهای سازمان حفاظت از محیط زیست جهانی، برای افغانستان، ۱۵۰ ملی مایکرون در هر متر مکعب است. در حالی که میزان آلودگی هواي شهر کابل در هر متر مکعب تا ۹۰۰ ملی مایکرون رسیده است .
این ادعا طی چند سال اخیر بارها توسط فعالان محیط زیست و شهروندان مطرح شده است اما اداره ملی حفاظت محیط زیست ان را بیبنیاد میخواند.
عزت الله صدیقی معین مسلکی اداره ملی حفاظت محیط زیست هفته گذشته در جمع خبرنگاران گفته بود که آمارهایی که وزارت صحت مبنی بر افزایش بیماریهای تنفسی ارایه میشود، معتبر و بدون پژوهش است.
فدا محمد پیکان معین وزارت صحت عامه نیز با تایید سخنان مسئولان اداره ملی حفاظت محیط زیست، گفت که آمار دقیقی از بیماران تنفسی ثبت نمیشود و اکثر آمارها تخمینی است.
هر چند آمار دقیقی از میزان بیماران تنفسی و یا افرادی که بر اثر آلودگی هوا بیمار میشوند، وجود ندارد اما در فصلهای سرد، به دلیل وارونگی هوا، شهر کابل غیر قابل تحمل میشود.
اداره ملی حفاظت محیط زیست، استفاده از مواد سوخت به ویژه زغال سنگ به هدف گرم کردن منازل، خامه بودن سرک ها، موجودیت کارخانه های تولیدی در داخل شهر، موجودیت تیل های بی کیفیت در بازار و گشت وگذار وسایط نقلیه دودزا را عوامل اصلی آلوده شدن هوای کابل میداند.
بر اساس تحقیقات اداره محیط زیست، استفاده از مواد فوسیلی خصوصاً زغال سنگ و سایر مواد محروقاتی، ۳۱ درصد، سرک های فرسوده و خاکی ۴۲ درصد، کارخانه های تولیدی ۱۲ درصد، موترهای دودزا ۸ درصد و حمام ها و سایر اصناف ۵ درصد از آلودگی هوا در شهر کابل را تشکیل می دهد.