صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

صدای پای داعش؛ خطیب شهر خواجه هرات فتوای قصاص و محکمه صحرایی می‌دهد

صدای پای داعش؛  خطیب شهر خواجه هرات فتوای  قصاص و محکمه صحرایی  می‌دهد

نویسنده: محمد امیری
اظهارات اخیر مجیب الرحمان انصاری، روحانی هراتی در شبکههای اجتماعی واکنشهای زیاد را در پی داشت.
اخیرا آقای انصاری در یکی از سخنرانیهای خود گفته است که اگر کسی را در ساحه گذرگاه در شمال ولایت هرات به اتهام چون زنا، دزدی و شراب خواری بازداشت کند «حدود» را بر آن شخص جاری میکند. او همچنین گفته که دیگر در اجرای حکم شرع، منتظر حکومت نخواهد نشست.
این اظهارات آقای انصاری در بین شهروندان کشور و بخصوص باشندگان ولایت هرات نگرانیهای را ایجاد کرده است. شهروندان هرات نگراناند که نشود سخنان این روحانی منجر به زمینهسازی محکمه صحرایی و هرجومرج در این ولایت شود.
باشندگان هرات در گفتوگو با روزنامه «افغانستان ما» آقای انصاری را متهم به افراط گرایی کرده و افزودهاند که همواره سخنان وی تفرقه افگنانه است و سبب مخدوش شدن اذهان عامه میگردد.
آنها میگویند که اظهارات اخیر این روحانی نشان میدهد که وی در صدد زمینهسازی محکمه صحرایی و قصاص است که گروههای تروریستی چون داعش و طالبان در ولایتهای همجوار هرات انجام میدهند. آنها از حکومت میخواهند که جلو این گونه اشخاص را بگیرند و نگذارند که چنین تفکرات در کشور رشد کنند.
مجیب الرحمان انصاری کیست؟
مجیبالرحمن انصاری، خطیب مسجد جامع گذرگاه در ولایت هرات است. این مسجد در جوار آرامگاه خواجه عبدالله انصاری در شمال شهر هرات موقعیت دارد.
آقای انصاری تحصیل کرده کشور عربستان است و اکنون مسئولیت امامت نماز جمعه مسجد جامع گذرگاه هرات به عهده او است. گفته میشود که در این مسجد حدود یک هزار طلبه نزد وی درس میخوانند.
سخنان این روحانی هراتی همواره در شبکههای اجتماعی و رسانههای ملی خبرساز شده و موج از انتقادها را به همرا داشته است.
کاربران شبکههای اجتماعی آقای انصاری را متهم به افراطگرایی و همچنین تفرقه اندازی در بین مردم افغانستان نموده و افزوده که وی در صدد نفاقافگنی بین پیروان مذاهب اهل تسنن و تشیع در کشور است.
آقای انصاری در یکی از سخنرانیهایش که در شبکههای اجتماعی نیز بازتاب گسترده داشت به پیروان مذهب اهل تسنن توصیه میکند که فرزندان شان را در مکاتب که فرزندان پیروان مذهب تشیع درس میخوانند، نفرستند.
به نقل از رسانهها آقای انصاری در یکی از برنامههای تلویزیونی شبکه «وصال حق» در عربستان سعودی، اهل تشیع را «روافض» خطاب میکند و با استناد بر اینکه در ایران، شیعیان این کشور، حکومت را به دست دارند و به پیروان مذاهب تسنن اجازه فعالیت سیاسی و اداری داده نمی‌‌شود، از حکومت افغانستان میخواهد که به سیاستمداران شیعه نباید نقش سیاسی –  اداری داده شود.
او از اینکه نامزدان انتخابات ریاست جمهوری همواره یک شیعهمذهب را به عنوان یکی از معاونین خود انتخاب میکنند، به شدت انتقاد میکند.
آقای انصاری همچنین معتقد است که بیشتر زنان، اهل دوزخاند و تجلیل از نوروز حرام است و آن را آتشپرستی میداند. او باری گفته بود که نظام فعلی افغانستان بویی از اسلامیت نبرده است.
آقای انصاری باری از دستگیری سه استاد دانشگاه در کابل که به همکاری با داعش و ترویج افکار این سازمان متهم بودند انتقاد میکند و میگوید هر جرمی که آنها دارند، او هم دارد.
مجیبالرحمن انصاری روزهای جمعه در مسجد جامع گذرگاه هرات سخنرانی میکند و  افراد خاص که لباسهای مخصوص بر تن دارند نمازگزاران را بازرسی میکنند و حتی نیروهای امنیتی هم اجازه وارد شدن به این ساحه را ندارند.
این افراد با مدرنترین تجهیزات نظامی مجهز هستند و در مقابل آقای انصاری رژه میروند.
گفته میشود که در ولایت هرات چندین رسانه صوتی و تصویری سخنرانیهای او را نشروپخش میکنند.
او همچنین رهبری یک رادیوی محلی به اسم «رادیو انصار» را نیز در این ولایت بر عهده دارد.
باشندگان هرات: جلو خود مختاریها گرفته شوند
فایق هیروی روزنامه نگار و باشنده شهر هرات است که در منطقه گذرگاه و در همسایهگی مسجد جامع گذرگاه زندگی میکند. او به روزنامه افغانستان میگوید که روزهای جمعه در جمع نمازگزاران میپیوندد و نماز جمعه را به امامت آقای انصاری ادا میکند و به سخنرانیهای او گوش میدهد.
آقای هیروی گفت: «دقیقا در همان سخنرانی آقای انصاری که اخیرا خبرساز شد شخصا حضور داشتم، و به نظر من  بیشتر سخنان وی از دردی که در دلش بود سرچشمه گرفته است».
به گفته او ضعف نهادهای حکومتی در امر جلوگری از فحشا و منکرات  سبب شده تا وی همچون سخنان را بگویند و نهادهای مسئول برای جلوگیری از چنین اظهارات باید تلاش کنند تا عدالت را در جامعه تامین و فساد را از بین ببرند.
هیروی با اشاره به حادثه فرخنده که در محکمه صحرایی  در کابل کشته شد گفت که این حادثه ثبت تاریخ شده و لکه «ننگین» برای همه مردم افغانستان است و اگر حکومت جلوی این گونه افراد را نگیرد احتمالا فاجعه فرخنده دوباره تکرار خواهد شد.
آقای هیروی همچنین گفت: ”مجیب الرحمن انصاری یک فرد عادی نیست که حکومت بتواند وی را مجازات کند، زیرا وی پایگاه مردمی دارد که در داخل و خارج، از وی طرفداری میکنند».
بهناز رسولی روزنامه نگار و باشنده شهر هرات در گفتگو با روزنامه افغانستان ما میگوید که این برای او نگران کننده است که در شهر هرات یک ملا امام مسجد هم به فکر جزا دادن مردم است و اگر جلوی این خودمختاریها گرفته نشود در آینده نزدیک زندگی برای باشندگان هرات سختتر خواهد شد.
خانم رسولی گفت: «نهادهای مسئول باید جلو هر نوع وحشت را بگیرند و نگذارند که هر کس سر به خود حکم صادر کنند؛ زیرا هر بخش از جامعه توسط یک نهاد مسئول و قانونی اداره میشوند نه توسط خود مختاریها».
او همچنین گفت که باشندگان هرات شاهد برگزاری محکمههای صحرایی در ولایتهای همجوار این ولایت (غور، بادغیس و فراه) توسط گروههای تروریستی هستند و اگر دامنه آن به شهر هرات کشیده شوند مردم از نهادهای دولتی ناامید خواهند شد.
فاطمه رحیمی دانشجو و باشنده ولایت هرات میگوید که سخنان آقای انصاری در شبکههای اجتماعی بازتاب گسترده دارد و از آن طریق سخنان وی را دنبال میکند.
او گفت: «مجیب الرحمان از نظر من یک روحانی افراطی است.»
خانم رحیمی افزود: «نادیده گرفتن  قانون توسط افرادی مثل مجیب الرحمان مبنی بر اینکه میخواهد قوانین اسلامی را پیاده کند  نشانهیی از بیتوجهی و ضعف مسئولین به همچون قضایا را نشان میدهد و نگرانی من از زیاد شدن این افراد و تشدید سردرگمی افراد جامعه  در باره ارزشها و قواعد دینی و اسلامی میباشد».
وی علاو کرد در صورتیکه نهادهای مسئول جلو این گونه افراد را نگیرند و به هر شخص اجازه بدهند که هر چه دلش خواست بگویند ما به زودترین فرصت شاهد برگزاری محکمه صحرایی هم خواهیم بود.
او  از حکومت خواست که جلو این گونه افراد را بگیرند و نگذارند که اذهان عامه را برهم زنند.
آگاهان امور دین: اسلام به هرکس ایجازه صادر حکم را نداده است
آگاهان امور دینی میگویند که دین [مقدس] اسلام به هر کس اجازه ندادن که علیه فرد دیگر حکم صادر کنند و بر آن حدود شرع را جاری کنند.
سید نورعلی سجاد عالم دین میگوید که صدور حکم الهی تنها وظفیه فقیهها و مجتهدین هستند نه ملا امامان که نماز جماعت را در مساجد برگذار میکنند.
این عالم دین افزود که امروزه در افغانستان حکومت اسلامی روی کار است و نهادهای معتبر عدلی و قضای وجود دارند که به مجرمین دزدی و فحشا رسیدگی میکنند.
آقای سجادی گفت که با وجود بر قراری حکومت اسلامی و قانو اساسی در کشور نیاز نیست که افراد همچون انصاری، برای جلوگیری از دزدی و فحشا دست بکار شوند و رسیدگی به چنین قضایا از وظایف نهادهای عدلی و قضای کشور است.
او افرود: «مجیب الرحمن را طبق بعض نقل قولها به عنوان یک آدم وهابی و افراطی میشناسم، طبق گفت و شنودها ایشان دارای برنامههای خاص در هرات باستان علیه مکتب اسلام تبلیغ میکنند و شاگردانی زیادی در پیش شان تلمذ میکنند».
این عالم دین میگوید بهتر است که نهادهای مسئول مراکز آموزشی دینی در کشور را تحت کنترول داشته باشند و کارکردها و برنامههای مدارس دینی را بررسی کنند.
شهزاده ضیایی استاد دانشگاه و آگاه امور دین میگوید که با وجود حکومت اسلامی در کشور، اظهارات این روحانی هراتی دور از منطق و همچنین دخالت در امور حکومت اسلامی است.
به گفته او حکومت موظف است که برنامهها و کارکردهای آقای انصاری را زیر نظر داشته باشد و در صورت که عملکردهای او خلاف منافع وحدت مردم کشور باشند جلو آن را بگیرند.
وزارت حج و اوقاف: اجرای حدود شرعی وظیفه ملا امامان مساجد نیست
وزارت حج و اوقاف در واکنش به اظهارات  اخیر مجیب الرحمان انصاری میگوید که اجرای حدود شریعت، وظیفه ملا امامان نیست و تنها محاکم در این بخش صلاحیت دارند.
مولوی فضل کریم سراجی، رییس انسجام امور مساجد این وزارت به خبرگزاری جمهور گفته که تنها محاکم برای اجرای حدود شریعت اسلامی صلاحیت دارند.
آقای سراجی افزوده که ملا امامان مساجد برای اجرای حدود شریعت وظیفه ندارند اما این ملا امامان میتوانند محاکم را برای حدود شریعت تشویق کنند؛ او اظهارات آقای انصاری را احساساتی خوانده است.
این واکنشها پیرامون اظهارت مجیب الرحمان انصاری، ملا امام مسجد جامع گذرگاه در ولایت هرات در حالی صورت میگیرد که محکمههای صحرایی که در زمان حاکمیت گروه طالبان مرسوم بود تاکنون در ساحات تحت کنترول این گروه در ولایتهای دور دست کشور صورت میگیرد.
گروه طالبان در چند سال اخیر نیز شماری را در ولایتهای غور، بادغیس و فراه درمحکمه صحرایی کشتند و هر ازگاهی ویدیوهایی در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود که صحنههای محکمه صحرایی زنان  را توسط گروه طالبان نمایش میدهد.
خواستیم در این مورد اقدامات وزارت داخله را بگیریم، اما تماسهای پیدرپی خبرنگار روزنامه افغانستانما به سخنگوی این وزارت جواب داده نشد. همچنین سخنگوی این وزارت به سوالات که  حدود یک هفته قبل از طرف روزنامه افغانستانما به آدرس وی فرستاد شد نیز جواب نداده است.