صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

رئیس جمهور: هیچ تعهدی برای رهایی زندانیان طالبان نداریم

رئیس جمهور:  هیچ تعهدی برای رهایی زندانیان طالبان نداریم

یک روز پس از امضای توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان در قطر، محمد اشرف غنی، رئیس جمهور کشور، گفت که دولت افغانستان هیچ تعهدی برای رهایی زندانیان طالبان ندارد.
آقای غنی که دیروز (یکشنبه، 11 حوت) در یک کنفرانس خبری در ارگ ریاست جمهوری، صحبت میکرد، گفت که رهایی زندانیان طالبان، پیششرط آغاز مذاکرات بین دولت افغانستان و گروه طالبان نیست.
روزشنبه، زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان و ملا عبدالغنی برادر، معاون سیاسی گروه طالبان و رئیس دفتر سیاسی این گروه در قطر، توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان را پس از 18 ماه مذاکره و گفتگو امضا کردند.
بر اساس این توافقنامه، پنج هزار زندانی طالبان باید از زندانهای افغانستان آزاد شوند و از آن جمله یک هزار نفر آنها باید تا روز 20 حوت (روز آغاز مذاکرات بینالافغانی) به نشانه حسن نیت، آزاد شوند.
رئیس جمهور غنی اما در کنفرانس خبری دیروز خود گفت که دولت افغانستان هیچ نوع تعهدی در این زمینه ندارد و این موضوع را بار بار با آقای خلیلزاد و سایر مقامات امریکایی، در میان گذاشته است.
آقای غنی تأکید کرد که رهایی زندانیان طالبان از زندانهای افغانستان، از صلاحیت امریکا نیست، بلکه صلاحیت دولت جمهوری اسلامی افغانستان است.
او گفت در این قضیه، موضوع حسن نیت نیز مطرح نیست و دولت افغانستان باید اعتماد داشته باشد که کسانی که رها میشوند دوباره به میدان جنگ برنمیگردند. او همچنین افزود که رهایی هزاران زندانی از لحاظ فنی نیز زمان زیادی را در برمیگیرد.
رئیس جمهور گفت که این موضوع میتواند در دستور کار مذاکرات بین الافغانی باشد و زمانی که اعتماد به میان آمد، عملی شود.
اما او گفت که کاهش خشونتها که از یک هفته به این سو برای امضای توافقنامه صلح میان آمریکا و طالبان آغاز شده بود، ادامه خواهد یافت تا به آتش بس تبدیل شود.
هیأت مذاکره کننده  رئیس جمهور در مورد تعیین هیأت مذاکره کننده با طالبان به نمایندگی از جمهوری اسلامی افغانستان گفت، مشورتهای سرتاسری جریان دارد و این تیم پیش از آغاز مذاکرات تعیین خواهد شد.
او گفت برای مؤثر بودن این هیأت، شمار اعضای آن کم خواهد بود اما انعطاف پذیر؛ شماری به گونه دائمی عضو خواهند بود و شماری با توجه به موضوعات مورد بحث به گونه موقت عضو هیأت خواهند شد.
آقای غنی از مشارکت تمام گروههای مختلف مردم در این هیأت به عنوان موضوع مهم دیگر در تعیین هیأت یاد کرد و گفت در تلاش هستند یک بدنه زیر نام شورای عالی و یا نامی دیگر در کابل هم ایجاد کنند.
رئیس جمهور تأکید کرد که صلاحیت هیأت مذاکره کننده محدود و نسبی خواهد بود و تصمیم نهایی در مورد نتایج این مذاکرات از سوی مردم از طریق پارلمان یا لویه جرگه و یا نظرخواهی عمومی گرفته خواهد شد.
آقای غنی در پاسخ به مطرح شدن احتمال خواست کناره گیری او از قدرت از سوی طالبان در جریان گفتوگوها، گفت: «تعیین کرسی من صلاحیت هیأت نیست.
اگر لویه جرگه افغانستان از من درخواست کند حرف دیگری است.» او تاکید کرد که او مدافع حقوق شهروندان افغانستان است و به عنوان یک فرد مطرح نیست.
رئیس جمهور کشور گفت: «سر جمهوریت تمرکز کنیم نه سر رئیس جمهور.
اگر جمهوریت نباشد، رئیس جمهور چه معنا دارد... این تقاضا را پیش از وقت مطرح نکنید.» بر اساس توافق امریکا و طالبان، قرار است مذاکرات بین دولت افغانستان و گروه طالبان به تاریخ 10 مارچ/ 20 حوت، آغاز شود. 
دولت افغانستان یک گروه تماس برای زمینه سازی مقدمات این گفتگوها به قطر فرستاده، اما هیأت مذاکره کننده دولت هنوز تشکیل نشده است.