صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

جلوگیری از برگزاری مراسم یادبود نجیب‌الله در خیمه لویه جرگه به درگیری انجامید

جلوگیری از برگزاری مراسم یادبود نجیب‌الله در  خیمه لویه جرگه به درگیری انجامید

تجمع شماری از هواداران نجیب الله، رئیس جمهور پیشین افغانستان دیروز در کابل به درگیری و خشونت انجامید.
دیروز شنبه (۵ میزان) شماری از هواداران نجیب الله، رئیس جمهوری فقید پیشین افغانستان برای گرامی داشت ۲۴-مین سالمرگ او پیش دروازه دانشگاه پلی تکنیک کابل گردهم آمدند، اما به گفته آنها پلیس کابل مانع برگزاری مراسم در تالار لویه جرگه شده است.
در ویدئوهایی که از رویداد دیروز در شبکههای اجتماعی نشر شده، افرادی با چوپ و چماق بدست نیز دیده میشود. پلیس ضد شورش کابل نیز در صحنه حضور دارد.
هواداران نجیب الله در این ویدئوها میگویند گردهمایی آنها «مدنی» و «مسالمتآمیز» است.
آنها افراد منسوب به گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی را متهم به حمله به تجمع خود میکنند و از فرماندهی پلیس کابل شاکی هستند که اجازه برگزاری مراسم آنها را در تالار لویه جرگه نداده است.
دو روز پیش، شماری از احزاب جهادی نیز با صدور بیانیهای خواستار جلوگیری از برگزاری مراسم بزرگداشت برای نجیب الله در تالار لویه جرگه کابل شده است.
در پای این بیانیه امضای شماری از نمایندگان احزاب جهادی از جمله نماینده حزب اسلامی حکمتیار، امضای نماینده حزب وحدت شاخه اکبری، مولوی قلم الدین، وزیر امر به معروف طالبان دیده میشود.
در این بیانیه برگزاری مراسم بزرگداشت برای مرحوم نجیب الله، «هتک حرمت جهاد مقدس» و «مشروعیت» دادن به رژیم «منحله» (اشاره به دولت تحت حمایت شوروی) خوانده شده است.
نجیب الله، آیات و روایات زیادی را در سخنرانیهایش قرائت میکرد و سیاست مصالحهجویانه او در اواخر حکومتش با مجاهدین، هنوز در میان مردم افغانستان هواداران زیادی دارد.
از طرف دیگر، دیروز شماری در یادبود سالگرد حملە طالبان بر مناطق شمالی قطعنامه ای صادر کردند. ۲۴ سال پیش نیروهای طالبان به سرزمین شمالی حمله کردند. در قطعنامه این گردهمایی آمده که «در این رویداد، طالبان نه تنها غیرنظامیان به شمول زنان و کودکان را به گلوله بستند، تحقیر، توهین و هتک حرمت کردند، بل تاکستانها و زمینهای زراعتی و کوه و سبزه را به آتش کشیدند.»
در قطعنامه با توجه روند مذاکرات صلح افغانستان در دوحه قطر آمده که «برای جذب نیروهای مسلح طالبان به صفوف قوای مسلح شرایط خاص باید مشخص شود.»
نجیب الله، آخرین رئیس جمهور چپگرای افغانستان (۱۹۸۷-۱۹۹۲) همزمان با آغاز خروج نیروهای شوروی وقت از افغانستان بر سر کار آمد.
در صبح نخستین روز ورود طالبان به کابل در ۲۷ سپتامبر ۱۹۹۶ نجیب الله که در دفتر سازمان ملل در کابل به عنوان پناهنده به سر میبرد را همراه با شاهپور احمدزی، برادرش بیرون کشیده و کشتند. اجساد آنها در چهارراه آریانا در نزدیکی ارگ ریاست جمهوری آویزان شد.
نجیب الله، در سال ۱۳۲۶ خورشیدی در کابل به دنیا آمد. او در سال ۱۳۵۴ از دانشگاه کابل در رشته پزشکی سند به دست آورد.
نجیب الله در سال ۱۳۴۴ به حزب دموکراتیک خلق پیوست و پلکان ترقی را در حزب دموکراتیک خلق از دانشجوی دانشگاه طب کابل بود آغاز کرد و تا بالاترین مقام حزب دموکراتیک خلق و دولت رسید.
او آخرین رئیس جمهوری دولت تحت حمایت شوروی سابق در افغانستان بود که در مقایسه با سه رئیس جمهور چپگرای پیش از خود نفوذ بیشتری در میان مردم و هوادارانش داشت.