صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نشست جنیوا؛ کاهش کمک‌ها در وضعیت جنگ و پاندمی

نشست جنیوا؛  کاهش کمک‌ها در وضعیت جنگ و پاندمی

نویسنده: روپام جین
مترجم: محمد حسنی
منبع: رویترز
تاریخ: 22 نوامبر 2020
این هفته در نشست دونَرهای بینالمللی،افغانستان با کاهش منابع مالی و محدودیتهای شدید بر کمکها روبرو خواهد شد که موجب میشود این کشور جنگزده و آسیبدیده از بیماری کووید-19 دچار چالشهای بیشتری شود.
انتظار میرود وزرای تقریباً 70 کشور و مقامات سازمانهای بشردوستانه در کنفرانس مجازی در جنیوا میلیاردها دالر را به حفظ پروژههای انکشافی اختصاص دهند. این درحالی است که مذاکرات میان دولت افغانستان و شورشیان طالب به بنبست خورده و از سوی دیگر رئیسجمهور ترامپ قصد دارد حضور نیروهای امریکایی در افغانستان را به سرعت کاهش دهد.
با اینکه اقتصاد آسیبپذیر افغانستان شدیداً وابسته به کمکهای خارجی است،کابل شاهد کاهش کمکهای مالی خواهد بود و به گفته پنج عضو اشتراککننده، اعطاکنندگان در این نشست شرایط سختگیرانه سیاسی و حقوق بشری اعمال خواهند کرد.
در گزارش اخیر بانک جهانی بیان شده که قرار است اقتصاد افغانستان امسال به دلیل اثرات کووید-19 به اندازه 5/5 فیصد کوچک شود، به گفته آنها، این استراتژی هدفِ حمایت از گفتگوهای صلح و تشویق دولت افغانستان به بهبود تخصیص منابع را دنبال میکند.
اعطاکنندگان در آخرین نشست 2016 در بروکسل به پرداخت 15.2 میلیارد دالر برای سالهای 2017 تا 2020 که 3.8 میلیارد دالر در سال میشد، تعهد سپردند. یکی از دیپلوماتهای غربی اشتراککننده در این نشست گفت که امکان دارد این کاهش 15 الی 20 فیصدی باشد، و افزود: «این بهترین پیشنهادی است که کشورها میتوانند در زمان چالشهای داخلیشان برای مهار این بیماری همهگیر ارائه کنند.»
هفته پیش پنتاگون گفت که ترامپ به دنبال خاتمه دادن به طولانیترین جنگ امریکا، نیروهای امریکایی در افغانستان را تا اواسط ماه جنوری از 4.5 هزار به 2.5 هزار خواهد رساند. کاهش نیروهای خارجی که بریتانیا نیز برنامه دارد از ایالات متحده تبعیت کند، به معنای نفوذ بیشتر طالبان است.
این باعث میشود که اعطاکنندگان در مورد نابودی پیشرفتهای صورتگرفته در عرصههای حقوق بشر و تحصیل دختران توسط اسلامگرایان افراطی نگران باشند.
مذاکرات صلح در دوحه پایتخت قطر به بنبست خورده و طالبان از اعلام آتشبس امتناع میورزند؛ اما دیپلوماتهای ارشد به رویترز گفتند که انتظار میرود پس از این نشست، پیشرفتی در مذاکرات صلح حاصل شود.
یک مقام ارشد غربی گفت: «نمایندگان طالبان و دولت افغانستان پس از نشست جنیوا وقفهای در مذاکرات صلح خواهند گرفت، اما نه قبل از اعلام مشترک توافق بر سر مسائل کلیدی امنیت.»
در نشست جنیوا، دولت رئیسجمهور اشرف غنی چارچوب صلح و توسعهای به منظور تخصیص منابع مالی به پروژههای کلیدی، حفاظت از میلیونها شغل و حمایت از نهادهای دموکراتیک ارائه خواهد کرد.
ناصر صدیقی، یک مقام ارشد وزارت مالیه افغانستان هفته پیش در جنیوا گفت: «این نشست همچنان بر ایجاد افغانستانی خودکفا تا پایان دهۀ تحول آن، سال 2024، متمرکز خواهد بود.»
طالبان به این نشست دعوت نشدهاند، اما این گروه خواستار ادامه کمکهای بشردوستانه شدهاند، در حالی که به دولت اشرف غنی تهمت به جیب زدن پولهای کمکشده زدهاند.
این گروه اسلامگرا در بیانیهای گفته است: «ما از جامعه و سازمانهای بینالملل خواستار کمکرسانی به مردم از طرف مردم هستیم.»