صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

یکشنبه ۳۰ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

عالمان دین و فعالان مدنی: در نظام پساصلح باید مشارکت مردم در نظر گرفته شود

عالمان دین و فعالان مدنی:  در نظام پساصلح باید مشارکت مردم در نظر گرفته شود

شماری از فعالان مدنی و عالمان دینی در کابل در آستانه برگزاری نشست استانبول برای صلح افغانستان، گفتند که صلحی که قرار است در کشور فراگیر شود، باید عادلانه باشد و مشارکت مردم در آن در نظر گرفته شود.
شورای اجتماعی برای تحکیم صلح که متشکل از عالمان دینی سراسر کشور است و مجتمع جامعه مدنی افغانستان، روز سهشنبه 10 حمل در یک نشست در کابل گفتند که باید حقوق و خواستههای مشروع مردم در نظام پسا صلح مد نظر گرفته شود.
تاجالدین نوری، رئیس شورای اجتماعی برای تحکیم صلح در این نشست گفت که صلحی که عادلانه نباشد و خواستههای مشروع مردم مدنظر گرفته نشود، به ثمر نمیرسد.
آقای نوری تاکید کرد که باید در جریان گفتگوهای صلح، آتش بس صورت بگیرد و کشتن شهروندان کشور و خونریزی متوقف شود.
او همچنین گفت که نباید در نظام پساصلح، تبعیض بین ملا و غیر ملا، زن و مرد، پیر و جوان و ... در کشور وجود داشته باشد. باید این موضوعها ریشه کن شود.
ایوب شهریار، سرپرست مجتمع جامعه مدنی افغانستان در این نشست با انتقاد از نشستهای هیئت گفتگوکننده حکومت و گروه طالبان، گفت که آنان تاکنون در قسمت برخی از اصطلاحات به نتیجه واحد نرسیدهاند.
آقای شهریار افزود، هیئتها تاکنون در مورد حقوق بشر و حقوق زنان به نتیجهای واحد و مطلوب نرسیده و برداشت آنان از این اصطلاحات متفاوت است.
او اضافه کرد که قوانین کشور نیز برگرفته از شرعیت است و خلاف دین اسلام نیست، حقوق زن در قوانین نیز برگرفته از متون اسلامی است.
سرپرست جامعه مدنی افغانستان در قسمتی دیگر از سخنانش گفت که حضور خارجیان در کشور به معنای اشغال نیست، بلکه افغانستان باید تلاش کند با کشورهای دیگر تعامل داشته باشد.
عزیز رفیعی، رییس مجتمع جامعه مدنی افغانستان که در خارج از کشور بود، از طریق ویدیو کنفرانس گفت که گروه طالبان باید دیدگاه خود را در مورد حاکمیت ملی، حقوق شهروندی و حقوق زنان مشخص نماید و حاکمیت ملی مخالف حاکمیت الهی که این گروه خواستار آن است، نمیباشد. سخنرانان این نشست همچنین خواستار شروع دوباره مذاکرات بینالافغانی شده و میگویند که مشارکت قربانیان جنگ در پروسه صلح میتواند میزان انتقام جویی را میان طرفهای درگیر جنگ کاهش دهد و باید آنان در این پروسه حضور داشته باشند.
سیما سمر، وزیر پیشین دولت در امور حقوق بشر در این نشست گفت که باید پروسه صلح مشارکتی باشد، زنان و قربانیان جنگ در آن حضور معنادار داشته باشند. او تاکید کرد که حضور قربانیان جنگ در پروسه صلح میزان انتقام جویی را در این پروسه میان دو طرف کاهش میدهد.
اسدالله سعادتی، معاون شورای عالی مصالحه ملی در مورد نشست ترکیه که قرار است در باره صلح و جنگ افغانستان تصمیم گیری شود، افزود که در  نشست استانبول انتظار این است که رهبران دو طرف جنگ شرکت کنند و در حضور جامعه جهانی روی مسئله دولت انتقالی، نوعیت نظام پسا صلح و غیر مسلح سازی طالبان به یک توافق برسند.
به باور آقای سعادتی مردم افغانستان باید در نشست استانبول به عنوان ناظر در این نشست حضور داشته باشند و بدانند که» کدام طرف مانع صلح است و در کشور صلح نمیخواهد».
معاون شورای عالی مصالحه ملی در مورد نشست مسکو که چندی پیش دایر شده بود، گفت که از گفتگوها میان طرفهای افغانی در این نشست چنین دریافت شد که عزمی قاطع برای پایان جنگ وجود ندارد؛ اما شش کشور اشتراک کننده در نشست مسکو در مورد صلح و جنگ افغانستان به نتیجهای مشخص در مورد صلح و جنگ افغانستان دست یافتند.
ناهید فرید، عضو مجلس نمایندگان گفت که حقوق زنان از موارد مهم پروسه است که باید تامین شود و برداشت گروه طالبان از حقوق زنان متفاوت از برداشت شهروندان و زنان است.
بانو فرید تاکید کرد؛ برداشت زنان از حقوقشان مبتنی بر قانون اساسی است که اساس آن اسلامی میباشد و در حال حاضر برداشت گروه طالبان در مورد حقوق زنان قابل تطبیق نیست.
با اینحال، قرار است نشست استانبول با اشتراک طرفهای درگیر جنگ افغانستان و جامعه جهانی در ماه آینده دایر و در باره صلح و جنگ افغانستان تصمیم نهایی گرفته شود.