صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۱۳ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

روز جهانی کودک؛ شش میلیون کودک در افغانستان در معرض خطر قرار دارند

روز جهانی کودک؛ شش میلیون کودک در افغانستان در معرض خطر قرار دارند

وزارت کار و امور اجتماعی به مناسبت روز جهانی کودک میگوید که شش میلیون کودک در افغانستان در 23 کتگوری در معرض خطر قرار دارند که یک میلیون آن معتاد به مواد مخدر هستند.
غلامحیدر جیلانی، معین امور اجتماعی وزارت کار و امور اجتماعی دیروز سهشنبه (11 جوزا) در مراسم تجلیل از روز جهانی کودک در کابل، از میزان بالای آسیبپذیری کودکان در افغانستان ابراز نگرانی کرد.
آقای جیلانی گفت که بر اساس تخمین استراتیژی ملی کودکان افغانستان؛ شش میلیون کودک افغانستان در 23 کتگوری درمعرض خطر قرار دارند.
او افزود که این تعداد کودکان شامل کودکان یتیم، بیسرپرست، قربانی جنگ، معتاد به مواد مخدر، کودکان درحال انتقال از یک ولایت به ولایت دیگر و یا از یک ولسوالی به ولسوالی دیگر، کودکان برگشت داده شده از خارج، کودکان دارای عقبماندگی ذهنی، کودکان دارای معلولیت و… میشوند.
آقای جیلانی گفت:» بر اساس آمار معینیت مبارزه با مواد مخدر،  یک میلیون کودک در افغانستان معتاد به مواد مخدر هستند و همچنان به اساس آمار  یونسیف از هر 10 طفل افغانستان 7 تن آن مورد خشونت قرار میگیرند».
معین وزارت کار و امور اجتماعی بیان داشت، 48 درصد کودکان افغانستان ازدواج زیر سن و 80 درصد ازدواج اجباری دارند و همچنان 77 درصد کودکان مورد لت و کوب قرار میگیرند. به گفته آقای جیلانی، 66 درصد کودکان در افغانستان رشد فزیکی نکرده و 36 درصد دیگر سو تغذی اند؛ 174 هزار کودک افغان دارایی معلولیت اند و از هر 3 طفل یک تن آن گدایی میکنند.
وی با بیان اینکه بودجه حمایت از اطفال آسیب پذیر در افغانستان از 22 میلیون افغانی به 50 میلیون افزایش یافته است گفت:» ما در حال حاضر 490 باب کودکستان داریم و سالانه 25 الی 30 هزارکودک را مورد حمایت قرار میدهیم که اکنون 10 هزار طفل یتیم در 68 پرورشگاه ما زیر پوشش حمایتی قرار دارند».
آقای جیلانی گفت:» ما بیش از20 سند ملی و بین المللی را برای حمایت از اطفال آسیبپذیرتطبیق میکنیم و تلاش داریم با ایجاد پرورشگاه‌‎های دولتی و خصوصی کودکان آسیبپذیر را زیر پوشش حمایتی خویش قرار دهیم و میزان اطفال در معرض خطر را از 23 بخش به صفر برسانیم».
او افزود:» ما مراکز حمایت از اطفال را در کابل، بامیان و ننگرهار ایجاد کردیم و تلاش داریم در تمام ولایات افغانستان این مراکز را ایجاد کرده و میزان آسیبپذیری کودکان را کاهش دهیم». در همین حال راضیه صیاد کمیشنر کمیسیون حقوق بشر افغانستان  نیز از میزان بلند آسیبپذیری کودکان افغانستان ابراز نگرانی کرده میگوید، برمبنای یافتههای کمیسیون حقوق بشر افغانستان از میان 8500 تن که در سال گذشته کشته و زخمی شدند، 2 هزار و 19 تن آنها کودک بودند. وی بیان داشت:» از میان بیش از 5 هزار کودک که با آنها مصاحبه شده است بیش از یک هزار آن مورد خشونتهای فزیکی، روانی و اقتصادی قرار گرفته اند». به اساس معلومات اداره احصاییه ملی از 32.7 میلیون نفوس کشور 18 میلیون آن زیرسن 18 سال و 5 میلیون دیگر زیر سن 5 سال قرار دارند.  از سوی دیگر محمداشرف غنی رئیس جمهور کشور نیز در پیامی به مناسبت روز کودک گفته است: « تجلیل از روز بین المللی کودکان این فرصت را برای ما فراهم می کند تا یکبار دیگر در زمینههای حل مشکلات کودکان، فراهم آوری زمینه های بهتر آموزش و تربیت و آینده درخشان برای آنان، تمرکز و توجۀ نماییم. »
وی گفته است که کودکان آیندۀ کشور را می سازند و فردای روشن زمانی ممکن است که به آنان توجه مناسب صورت گیرد.
غنی می افزاید:« بدبختانه در نتیجه جنگ های تحمیلی در کشور، میلیونها کودک در کنار درس و تعلیم از سایر حقوق اساسی شان محروم مانده اند، ولی خبر خوش این است که امروز نسبت به سال های قبل بیشتر کودکان به مکتب میروند، عرضه خدمات صحی و فرهنگی برای آنان افزایش یافته است. » موصوف گفته است، دولت به منظور تامین حقوق کودکان، برنامه های مشخص و مدون را روی دست گرفته است تا بیشتر حقوق کودکان تامین گردد.
رئیس جمهور می گوید که برنامه های آگاهی دهی به منظور این که باید حقوق کودکان در جامعه رعایت و با آنها برخورد مناسب صورت گیرد نیز افزایش داده شده است.