صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

آمادگی‌های دروغین؛ اکسیجنی برای تنفس نیست

آمادگی‌های دروغین؛ اکسیجنی برای تنفس نیست علیرضا احمدی:

بیماران مبتلا به ویروس کرونا، برخلاف وعدههایی که وزارت صحت عامه در آغاز موج سوم ویروس کرونا داده بود، با کمبود شدید اکسیجن و در برخی از شفاخانهها با کمبود تخت دست و پنجه نرم میکنند.
وزارت صحت عامه کشور با موج سوم ویروس کرونا، در نشستهای متعدد در ارگ ریاست جمهوری و وزارت، اعلام کرده بود که آمادگی کامل برای مقابله با موج سوم ویروس کرونا را دارد.
محمد اشرف غنی، رئیس جمهور کشور در نشست با مسئولان وزارت صحت گفته بود که حکومت به خاطر مهار کردن موج سوم ویروس کرونا، آمادگی کامل دارد.
وحید مجروح، سرپرست وزارت صحت عامه کشور پیش از موج سوم کرونا، گفته بود که با وجود اینکه واقعات ویروس کرونا در افغانستان اندک بوده و وضعیت خوشبختانه تحت کنترول است؛ اما باز هم ما آمادگیهای لازم را برای مهار موج سوم کرونا گرفتهایم.
اکنون اما برخلاف آمادگیها، اکثر بیماران کوید19، از نبود اکسیجن شکایت دارند و میگویند که اکسیجن نیست و اگر هم باشد قیمت اکسیجن بسیار بالاست.
احمد که یکی از اقوامش در یکی از شفاخانههای خصوصی کابل بستری است، به روزنامه افغانستانما گفت: «قیمت اکسیجن با طلا برابر شده؛ اگر نخریم، بیمار ما میمیرد، اگر بخواهیم بخریم، پول آنچنانی نیست. ماندیم که خدا با ما چه میکند.»
او با درماندگی کامل افزود: «دست از دولت شستیم، یکبار به شفاخانه افغانجاپان مراجعه کردیم، گفتند که نه جایی برای بستری داریم و نه اکسیجن.»
بیماران و همراهان بیماران میگویند که پیش از این یک بالن اکسیجن حدود 500 افغانی ارزش داشت، این قیمت به 1500 افغانی رسید. اکنون برخی از شفاخانهها ساعتی 20 افغانی اکسیجن می فروشند.
نجیب بارور یکی از شاعران کشور نیز که مبتلا به بیماری کوید19 شده است، از نبود اکسیجن و امکانات در شفاخانه افغانجاپان شکایت میکند.
آقای بارور در فیسبوکش نوشته است: «چند روز پیاپی در سنگر نخست مبارزه با کرونا، در کنار بیماران مراقبت ویژه بودم. امروز تب دارم، کمکم احساس میکنم که تواناییام را از دست دادهام. شکنجههای پدر را با جگر زیر دندانگرفتن تحمل کردم، آنقدر که دیگر مثل یک باطری خالی تمام کردهام. امروز در صحن بیمارستان افغانجاپان گریستم، برای بیچارگی انسان، برای کمبود امکانات، برای ناهمآهنگی بیمارستانها. برای پدران و مادران پیر که ضایع شدند، برای ملتی که میلیونها پول بیتالمالشان بهخاطر کرونا چپاول شده اما اکسیجن کافی ندارند.»
او نوشته است که هیچگاه اینقدر نشکسته بودم. برای مبارزهی منطقی و نجات حیات دیگران مجبورم که خودم را قرنتین کنم.
انتخاب بین مرگ و زندگی
عادل نیز که پدرش مبتلا به ویروس کرونا شده، میگوید: «چطور با کارگری روزی 300 افغانی که انهم یک روز پیدا میشود و یک روز نمیشود، میتوانم پول اکسیجن ساعتی را پرداخت کنم.»
شاهد لحظهای تسویه حساب عادل با شفاخانه خصوصی بودم. التماسهای او را برای گرفتن تخفیف دیدم. او بعدا گفت که برای یک شب بستری و مصرف اکسیجن مجبور شدم 4 هزار افغانی بپردازم.
عادل گفت: «حالا پدرم را میبرم که یگان شفاخانه دولتی بستر کنم.... اگر آنجا جایی نبود، مجبورم بشینم و نگاه کنم.» همانطور نگاه میکرد و دیگر چیزی نمیگفت.
او میگفت که دهها نفر را میشناسم که به دلیل هزینههای بالا در شفاخانههای خصوصی، بیمارانشان را به شفاخانههای دولتی و یا خانه بردهاند. انتخابی بین مرگ و زندگی.
عادل نیز از وزارت صحت عامه انتقاد کرد و گفت که چند نفر در راس وزارت قرار گرفتند که هیچ تعهدی به مردم و کشور ندارند. چطور ممکن است به مردم وعده آمادگی داده بودند ولی اکنون بستر و اکسیجن نیست؟
وزارت صحت عامه کشور روز یکشنبه (16 جوزا) از شفاخانههای خصوصی کابل خواسته بود که در مصرف اکسیجن «صرفهجویی» کنند.
وحید مجروح، سرپرست وزارت صحت عامه گفته بود که با توجه به افزایش بیماران در شفاخانههای کرونا، وزارت صحت عامه نیاز به بالونهای اکسیجن بیشتری دارد. او تاکید کرده بود که شفاخانههای خصوصی نیاز است با توجه به گسترش کرونا اکسیجن مورد نیازشان را استفاده کنند و متباقی آن را در اختیار وزارت صحت عامه قرار دهند.
بر بنیاد گزارش روزانه وزارت صحت، شمار مجموعی فوتیهای ناشی از کووید۱۹ در کشور به سه هزار و 252 نفر رسیدهاست. همچنین روز دوشنبه بیشترین مرگ ناشی از این بیماری با 56 مورد، ثبت شده است.
توقف روند واکسین
در کنار ثبت روزافزون بیماران و مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا و نبود اکسیجن و بستر، وزارت صحت عامه اعلام کرده است که روند واکسیناسیون به دلیل تمام شدن واکسین متوقف شده است.
این وزارت روز دوشنبه 17 جوزا با نشر خبرنامهای نوشته است که تطبیق دوز اول و دوم واکسین ویروس کرونا تا اطلاع بعدی متوقف شده است.
در این خبرنامه نوشته شده است که وزارت صحت عامه متعهد است که به زودترین فرصت، دوزهای بعدی واکسین کرونا را فراهم کند.
در این خبرنامه همچنین نوشته شده که شهروندانی که دوز اول را دریافت کردهاند نگران نباشند. دوز دوم تا 16 هفته بعد از دوز اول خاصیت خود را از دست نمیدهد.
روند واکسیناسیون کرونا روز سه شنبه پنجم حوت 1399) آغاز شد. حکومت ۵۰۰ هزار دوز واکسین کرونا از هند وارد کرده بود که تولید داخلی آن کشور بوده و تایید سازمان بهداشت جهانی را به دست آورد. این واکسنها قرار بود به ۲۵۰ هزار نفر زده شود.
اما وزارت صحت عامه چندی پیش اعلام کرده بود که حدود 700 هزار تن در نقاط مختلف کشور واکسین کرونا را دریافت کردهاند. گفتنی است که چین نیز مقداری واکسین کمک کرده بود.
مسئولان وزارت بهداشت گفته بودند که کوواکس، نهاد هماهنگ کننده تهیه واکسین زیر نظر سازمان بهداشت جهانی نیز قرار است شانزده میلیون دوز واکسین کرونا برای کشور تهیه کند که پول آن را اتحاد جهانی واکسین میپردازد. اما تاکنون این محموله وارد کشور نشده است.