صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نشست سران ناتو با حضور بایدن؛ سرنوشت افغانستان از موضوعات اصلی است

نشست سران ناتو با حضور بایدن؛  سرنوشت افغانستان از موضوعات اصلی است

نشست سران ناتو (پیمان آتلانتیک شمالی) با شرکت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا و دیگر رهبران عضو این سازمان در بروکسل آغاز شد.
این نخستین نشست رو در روی رهبران سی کشور عضو ناتو پس از شروع همهگیری کرونا است.
انتظار میرود در این نشست در کنار بحث درباره هزینههای دفاعی به مسأله خروج نیروهای خارجی از افغانستان، روابط با چین و روسیه و مسأله اوکراین نیز پرداخته شود.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا که در تمام دوره ریاست جمهوری خود اغلب ناتو را تحقیر کرد و حتی یک بار تهدید کرد که از این اتحاد امنیتی خارج خواهد شد.
اما جو بایدن اخیرا در اجلاس سران گروه هفت در بریتانیا اعلام کرد که ایالات متحد «بازگشته است» و دوباره با متحدانش در ارتباط است.
دو روز پیش، ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو در یک نشست خبری با اشاره به بحث درباره افغانستان در این نشست گفت: «حضور نظامی ما [ در افغانستان] به پایان میرسد ولی به حمایت از نیروهای امنیتی و مردم افغانستان ادامه خواهیم داد.» این نخستین نشست رو در روی رهبران سی کشور عضو ناتو پس از شروع همهگیری کرونا است. آمریکا و ناتواعلام کردهاند که نیروهایشان را تا ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۱ از افغانستان خارج میکنند.
دبیر کل ناتو همچنین از بررسی حضور نظامی نیروهای این سازمان در میدان هوایی کابل نیز سخن گرفت و افزود که امنیت میدان هوایی پایتخت افغانستان برای فعالیتهای دیپلماتیک کشورها حیاتی است.
همچنین قرار است رئیسجمهوری آمریکا در کنار شرکت در نشست عمومی ناتو، با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه نیز نشست خصوصی داشته باشد. گفته شده بحث سهم ترکیه در امنیت میدان هوایی کابل، پس از خروج نیروهای خارجی یکی از موضوعات این نشست خواهد بود.
ترکیه ۵۰۰ نیرو در چارچوب ناتو در افغانستان دارد و گفته شده است که اگر مسئولیت امنیت میدان هوایی کابل را بپذیرد، ممکن است به نیروی بیشتری نیاز داشت باشد.
وزیر دفاع ترکیه هفته گذشته گفته است که ترکیه در نظر دارد در افغانستان باقی بماند اما این بستگی به شرایط تکنیکی، سیاسی و مالی دارد.
اما گروه طالبان همواره تاکید کردهاند که آماده پذیرفتن هر نوع حضور نظامی نیروهای خارجی در افغانستان نیست.
در همین حال هفته گذشته (۸ جون) آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا با اشاره وضعیت افغانستان و در پاسخ به نگرانیهای اعضای مجلس در سنا گفت: «ما نیروهای خود را خارج میکنیم اما از افغانستان کنار نمیکشیم و همچنان خیلی دخیل باقی میمانیم».
او بدون این که جزئیات بیشتری ارایه کند به کمیته امور خارجی مجلس گفت:»ما کاملا خارج نمیشویم...ما آنجا باقی میمانیم. سفارت ما باقی میماند. برنامههای ما همچنان باقی خواهد ماند. میخواهیم اطمینان حاصل کنیم که شرکای ما هم باقی میمانند. در این زمینه کار خواهیم کرد.»
او افزود که حضور قدرتمند دیپلماتیک آمریکا عملا حضور نیرومند برای ادامه حمایت از افغانستان است و این که افغانستان دیگر جدامانده در سطح بینالمللی نخواهد بود. ناتو همچنین گفته که در نظر دارد به آموزش نیروهای افغان در خارج از افغانستان ادامه بدهد اما این که این آموزشها در کدام کشور انجام میشود، هنوز مشخص نشده است.