صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۱۲ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

وزارت صحت: 3 بیمار کرونایی به بیماری قارچ سیاه مبتلا شده‌اند - قارچ سیاه چیست و چقدر خطر دارد؟

وزارت صحت: 3 بیمار کرونایی به بیماری قارچ سیاه مبتلا شده‌اند  -  قارچ سیاه چیست و چقدر خطر دارد؟

وزارت صحت عامه اعلام کرده است سه تن که به بیماری کوید19/ ویروس کرونا مبتلا بودند، به بیماری «قارچ سیاه» مبتلا شدهاند.
وحید مجروح، سرپرست وزارت صحت عامه روز شنبه 12 سرطان در یک نشست با مسئولان وزارت صحت در کابل گفت که تاکنون سه فرد مبتلا به بیماری قارچ سیاه در سه ولایت کابل، بغلان و سمنگان شناسایی شدهاند.
آقای مجروح گفت که این افراد پیش از این به بیماری کوید19/ ویروس کرونا، مبتلا بودهاند.
سرپرست وزارت صحت عامه در این نشست، روی اعراض، علایم، نحوه سرایت، تداوی و آمادگی وزارت صحت عامه برای مبارزه با این بیماری بحث و تبادل نظر صورت گرفت.
براساس اطلاعات داده شده، تب، سرفه، استفراغ، لکههای سیاه روی بینی و دهن، حالت تهوع، از علایم شایع این بیماری است و بیشتر افراد که مبتلا به ویروس کرونا هستند در معرض خطر این بیماری قرار دارند.
به گفته سرپرست وزارت صحت عامه، قارچ سیاه از بیماریهای نادر است و نزد افرادی به مشاهده میرسد که سیستم دفاعی عضویت آنان آسیب دیده باشد.
آقای مجروح گفت که بیماری کرونا از شمار بیماریهایی است که به شدت سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود و میتواند میزان مصایبت به بیماری قارچ سیاه را در افراد افزایش دهد.
او در ادامه گفتههایش علاوه کرد که برای رسیدگی به افراد مبتلا به بیماری قارچ سیاه به مسئولان ادارات مربوطه هدایت داده تا تدابیر خاصی را در مراکز صحی اتخاذ کرده و تجریدگاههای جداگانه را در شفاخانههای کرونا در مرکز و ولایتها ایجاد کنند.
همچنین، چند کمیته تخنیکی از سوی وزارت صحت عامه در پیوند به چگونگی تداوی بیماران، بلند بردن سطح آگاهی مردم و استفاده از امکانات دست داشته در مراکز توظیف شده است.
قارچ سیاه چیست؟
مرکز کنترول و پیشگیری از بیماریهای عفونی آمریکا (CDC ) میگوید قارچ سیاه در کپک و مواد آلی پوسیده در خاک وجود دارد و از طریق استنشاق یا بریدگی و زخمهای پوستی وارد بدن انسان میشود و روی سینوسها تاثیر میگذارد.
یک علت ابتلای بیماران یا بهبودیافتگان کرونا میتواند این باشد که قارچ از طریق مرطوب کنندهها و یا دستگاههای اکسیجن حاوی آب آلوده به بیماران منتقل شده باشد.
عفونت اما از طریق فرد به فرد قابل سرایت نیست. علت نامگذاری نیز آن است که لکه سیاهی بینی بیماران را فرا میگیرد.
دامنه خطر چقدر است؟
عفونت قارچی بسیار تهاجمی است و باید به سرعت مداوا شود. مرکز کنترول و پیشگیری بیماریهای عفونی آمریکا، نرخ مرگ و میر ابتلا به این عفونت را ۵۴ درصد اعلام کرده که رقمی هشدار دهنده است.
پزشکان باید بافتهای مرده ناشی از عفونت را به سرعت از بدن بیمار جدا کنند. در برخی موارد لازم است بخشی از صورت بیمار برداشته شود تا قارچ به مغز نفوذ نکند. گاه عفونت در حدی پیشروی میکند که پزشکان ناچار میشوند چشمهای بیمار را تخلیه کنند.
مبتلایان در صورت عدم مداوا ظرف چند روز جان میسپارند.
به طور معمول، سیستم ایمنی بدن افراد، عفونت قارچی را دفع میکند اما کسانی که به دلیل بیماریهای زمینهای، دیابت/ شکر، سرطان یا پیوند عضو، بدن ضعیفی دارند، بیشتر در معرض این بیماری هستند و در صورت ابتلا نیز خطر جانی آنها را تهدید میکند.
چرا بیماران کرونا در معرض خطرند؟
قارچ سیاه، نزد افراد مبتلا به کرونا پدیدهای به نام «طوفان سیتوکین» را ایجاد میکند. در این وضعیت، سیستم ایمنی بیمار بیش از حد واکنش نشان میدهد و سلولهای دفاعی عملا به ارگانها حمله میکنند.
برخی پزشکان معتقدند که تجویز زیاد استروئیدها (کورتیزون) به بیماران کرونا و عمومیت این روش مداوا، خود میتواند یک عامل خطر باشد.
میزان مبتلایان چقدر است؟
به طور معمول سالانه بیش از ده بیست مورد ابتلا به قارچ سیاه در هند گزارش نمیشد، اما «هندوستان تایمز» مینویسد ظرف روزهای گذشته دستکم ۷۲۵۰ نفر به این بیماری مبتلا شدهاند. در ایالت مهاراشترا ۲۰۰۰ مورد و در گجرات ۱۲۰۰ مورد به ثبت رسیده است. مقامات درمانی هند هنوز آماری رسمی از میزان مرگ و میر ناشی از موکورمایکوز ارائه ندادهاند. هندوستان تایمز مینویسد تعداد جانباختگان ۲۱۹ نفر است اما به نظر میرسد آمار واقعی ابتلا یا مرگ به مراتب بیشتر از این تعداد باشد. محافل درمانی تعداد بیماران را بیشتر از ۹ هزار نفر تخمین زدهاند.
راههای درمان کدامند؟
«آمفوتریسین ب» داروی بسیار موثر در مداوای قارچ سیاه، در هند کمیاب است. دولت هند و صنعت داروسازی این کشور در تلاشند میزان تولید Amphotericin B را افزایش دهند. این دارو باید به مدت دو ماه تزریق وریدی شود و هر تزریق ۳۵۰۰ روپیه (۴۸دالر) هزینه دارد.
شماری از پزشکان و کارکنان حوزه درمان هند انتقاد میکنند که دولت به در تهیه داروهای کرونا مثل رمدسیور موفق نبود و این مشکل اکنون در تامین داروی قارچ سیاه نیز صدق میکند. آنها میگویند دولت وقتی به تکاپو افتاد که بیماری شایع شده بود در حالی که وظیفه داشت با ثبت اولین موارد ابتلا، مشکل کمبود دارو را حل کند.  مشکل تامین دارو در حالی است که دولت هند از  ۲۹ ایالت خواسته همهگیری قارچ سیاه را اعلام کنند.