صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

بی‌برقی، تیغی بر گلوی صنعت‌کاران؛ صنعتگران در کابل: روزانه حدود 50 میلیون افغانی متضرر می‌شویم

بی‌برقی،  تیغی بر گلوی صنعت‌کاران؛ صنعتگران در کابل:   روزانه حدود 50 میلیون افغانی متضرر می‌شویم

صنعتکاران و سرمایهگذاران در کابل میگویند که بیبرقیهای اخیر باعث شده است که روزانه بین 40 تا 50 میلیون افغانی مضرر شویم.
در دو ماه اخیر به دلیل مشکلات فنی/ تخنیکی شهر کابل و حدود ده ولایت دیگر، در شبانه روز کمتر از دو ساعت برق داشتهاند؛ مشکلی که باعث اعتراضهای فراوان شده است.
در ادامه این اعتراضها، 580 کارخانه و صنعتگر در کابل نیز با انتقاد از توزیع برق و بیبرقی گفتند که روزانه حدود 40 تا 50 میلیون افغانی متضرر میشویم.
عبدالجبار صافی رئیس انجمن صنعتکاران افغانستان، روز سهشنبه ۱۵ سرطان در یک نشست خبری در کابل گفت که در دو ماه گذشته روزانه بین ۴۰ تا ۵۰ میلیون افغانی متضرر شدهاند و نظر به وصل چند مرتبهای برق، تمام زیانشان در این مدت به بیش از یک میلیارد افغانی میرسد.
آقای صافی همچنین حکومت را به کوتاهی در قسمت توزیع زمین، ایجاد بانک صنعتی، تامین امنیت صنعتکاران و برقرسانی مداوم متهم کرد و هُشدار داد که دیگر تحمل نادیدهگرفته شدن از سوی حکومت را ندارند.
او با اشاره بر اینکه در سال ۲۰۲۰ سرمایهگذاران افغان در رده چهارم سرمایهگذاری در ترکیه قرار گرفتهاند، افزود که در صورت عدم تامین برق کارخانهها، آنان نیز مجبوراند تا سرمایه خود را به بیرون از کشور انتقال بدهند.
رئیس انجمن صنعتکاران افغانستان گفت که با توجه به شرایط، ما حاضر هستیم حتی با تامین نیم برق مورد نیاز، به کار خود ادامه دهیم. او خاطر نشان کرد که کارخانههای صنعتی در کابل به ۱۴۰ تا ۱۶۰ میگاووات برق نیاز دارند.
آقای صافی تصریح کرد که هماکنون حدود ۵۸۰ کارخانه تولیدی زیر چتر انجمن صنایع افغانستان جمع شدهاند که هرکدام این کارخانهها از یک صد هزار دالر تا میلیونها دالر را سرمایهگذاری کردهاند.
او همچنین گفت که 5 هزار تن به صورت مستقیم و ۲۰ هزار تن دیگر به شکل غیرمستقیم در این کارخانهها مشغول کار اند.
صنعتکاران و سرمایهگذاران به شرکت برشنا پیشنهاد دادند که در ساعاتی که شهروندان کشور برق نیاز دارند، به آنان برق داده شود و غیر آن، به کارخانهها برق بدهد.
انان همچنین پیشنهاد کردند که یک زمان مشخص را برای کارخانهها اعلام کنند تا آنان در آن زمان فعالیت کنند تا مانع رفتن کارگرانی که آموزش دادهاند، شوند.
صنعتکاران هشدار دادند که اگر شرکت برشنا به خواست آنان توجه نکنند، اقدام به مسدود کردن کارخانهها و تظاهرات خواهند کرد و ان زمان مسئولیت بر دوش شرکت برشنا است.
نجیب الله صدیقی معاون انجمن صنعتکاران افغانستان نیز گفت که صنعت کشور در حال رکود قرار دارد و در کنار طالبان و داعش، کشورهای همسایه نیز سعی در ورشکست کردن کارخانههای صنعتی دارند.
او از حکومت خواست تا در تامین امنیت پایههای برق سعی کند و نگذارد تا بیشتر از این خانههای مردم تاریک و کارخانههای صنعتی فلج باشد.
شرکت برشنا اما همواره، میگوید که به دلیل ناامنی و منهدم شدن پایههای برق، برق وارداتی به کابل نمیرسد و در نتیجه کابل و شماری از ولایتها تاریک و بیبرق هستند.
ننگیالی میاخیل معاون عملیاتی شرکت برشنا میگوید که در وضعیت عادی همیشه برقرسانی به کارخانههای صنعتی را در اولویت قرار دادهاند.
آقای میاخیل یکبار دیگر گفت که در حال حاضر وضعیت غیرعادی است و تمام تولید برق کشور از منابع داخلی به ۱۵۰ میگاووات میرسد؛ درحالیکه تقاضا حدود ۶۰۰ میگاووات است. در این شرایط شفاخانهها و ادارههای دولتی در اولویت قرار دارند.
او خاطر نشان کرد که برشنا نمیتواند وزارت دفاع ملی، شفاخانهها و مردم را نادیده گرفته و تمام برق را به سه شهرک صنعتی کابل توزیع کند.
معاون عملیاتی شرکت برشنا همچنین با بیان اینکه در دو ماه گذشته ۴۱ پایه برق در کشور منهدم شدهاست، گفت که برشنا یک شرکت خدماتی بوده و مسئولیت تامین امنیت پایهها را ندارد.
او تاکید کرد که حکومت و نهادهای امنیتی مکلف اند تا جلو افرادی که به تاسیسات عامه زیان میرساند را بگیرد.
ضرر یک میلیون دالری برشنا
شرکت برشنا میگوید که از هیجدهم ماه ثور به این سو، 41 پایه برق در پروان و کابل منهدم شده است، که حدود یک میلیون دالر شرکت برشنا متضرر شده است.معاون عملیاتی شرکت برشنا میگوید که در دو ماه گذشته حدود یک میلیون دالر از بابت انهدام پایهها متضرر شدهاست.
آقای میاخیل اضافه کرد که پایهها از سوی افراد و گروههای ناشناس منهدم شدهاست و تاکنون هیچ فردی حتی یک افغانی از این بابت از برشنا باج نخواسته است.
او خاطر نشان کرد که هر چند روز گذشته کار ترمیم پایه برق در جنگلباغ پروان به اتمام رسیده است؛ اما برشنا اطمینان ندارد که پایه دیگری فردا منهدم نشود.
بر بنیاد گفتههای میاخیل؛ شماری از کارمندان شرکت برشنا نیز در اثر برابر شدن بالای ماین و یا برق گرفتهگی جان خود را از دست دادهاند.
ریاست عمومی امنیت ملی کشور روز دوشنبه اعلام کرده بود که سردسته گروه (تخریبکار) انهدام پایههای برق در ولایت پروان همراه سه تن از همکارانش توسط نیروهای قطعه 01 امنیت ملی بازداشت شدهاند. از نزد این افراد مقداری از مهمات و مواد انفجاری نیز به دست آمده است.
ریاست عمومی امنیت ملی گفته بودند که این افراد عضویت گروه تروریستی داعش را دارند.
کابل با غرب تاریک و شرق روشن
شهروندان غرب کابل به خصوص ناحیه سیزدهم و هیجدهم کابل، در دو هفته گذشته در یک شبانه روز کمتر از یک ساعت برق داشتهاند. این روند باعث شده بود که شهروندان غرب کابل، شرکت برشنا را متهم به «تبعیض» کند.
علی حکیمی که در ناحیه سیزدهم شهر کابل زندگی میکند، میگوید که حدود دو هفته پیش، به صورت کامل در یک هفته برق نداشتیم. در صورتی که دیگر نواحی شهر کابل برق داشتند.
محمد نیز چنین سخنی را تایید میکند و میگوید، شرکت برشنا به دلیل اینکه مردم غرب کابل مدنیتر هستند و نمیتوانند خطری را متوجه شرکت بکنند، توجهی به خدمات رسانی ندارد.
اما شرکت برشنا میگوید که تعصب و تبعیضی وجود ندارد و علت بیبرقی مداوم ناحیههای سیزدهم و هجدهم شهر کابل و ارغندی، ساقط شدن پایهی برق در پغمان بود.
ننگیالی میاخیل، معاون عملیاتی شرکت برشنا در این باره گفت که دو پایه که برق سب استیشن ارغندی را به چمتله میرساند، در منطقهٔ قول ملا رسول پغمان سرنگون شده بود. او افزود که این امر باعث شده بود که شهروندان غرب کابل و ارغندی، تا ترمیم پایهها برق کمتری داشته باشند.
شرکت برشنا 7 سرطان اعلام کرده بود که دو پایهی برق در ولسوالی پغمان واژگون شده است، همکاران ما به ساحه رفتند و کار را عملا آغاز کردند تا این دو پایه را دو باره نصب کنند.