صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

یکشنبه ۹ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

یک هیات عالی رتبه برای گفتگو با طالبان به دوحه رفت

یک هیات عالی رتبه برای گفتگو با طالبان به دوحه رفت

یک هیات ده نفری شامل محمدکریم خلیلی، رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان، عطا محمد نور، رئیس شاخه انشعابی حزب جمعیت اسلامی، محمد معصوم استانکزی، رئیس هیات مذاکرهکننده، باتور دوستم، فاطمه گیلانی، سلام رحیمی و سعادت نادری، وزیر دولت در امور صلح برای گفتگو با طالبان به دوحه رفت. ریاست این هیات را عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی بر عهده دارد.
حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین نیز «برای ابراز حمایت از این هیات» تا میدان هوایی کابل آن را بدرقه کرده است.
آقایان عبدالله و کرزی پیش از عزیمت این هیات به جانب دوحه، در صحبت کوتاه خبری در میدان هوایی به رسانهها گفتند که امیدوارند این سفر بتواند «نتیجه خوبی برای آوردن صلح در افغانستان» به دنبال داشته باشد. آقای عبدالله گفت که میداند که نبردها در افغانستان در حال حاضر در اوج خود قرار دارد و دقیقا به همین دلیل است که نیاز شدید به مذاکرات در سطح بالا وجود دارد و تاکید کرد که این هیات «از صلاحیت کامل» برخوردار است.
احمد نادر نادری، از اعضای هیأت مذاکره کننده افغانستان در دوحه روز چهارشنبه (۲۴ سرطان) گفت که گفتگوها برای سفر این هیأت به دوحه ادامه دارد و قرار است که به زودی این هیأت عازم دوحه شود.
احمد نادر نادری، عضو هیات مذاکرهکننده صلح افغانستان نیز دیروز در نشست خبری در کابل گفت سفر این هیات از اهمیت بسیار ویژه برخوردار است، زیر به گفته او طالبان نیز بر حضور شخصیتهای مهم افغانستان در این هیات تاکید داشته.
اواخر ماه جوزا، منابع به بیبیسی گفته بود که چهرههای سیاسی از جمله حامد کرزی، یونس قانونی، کریم خلیلی، عنایت فرهمند و اکرم خپلواک قرار است برای گفتگو با طالبان به دوحه بروند. این سفر به دلیل سفر آقای غنی و عبدالله به آمریکا به تعویق افتاد.
طالبان به هیأت افغانستان گفته بودند که باید با حضور شخصیتهای سیاسی افغانستان بحث و در نهایت تصمیم نهایی گرفته شود. اما تاکنون بحثهای درباره میزان صلاحیت این هیأت مطرح بوده است.
آتشبس در بدل آزادی هفتهزار زندانی طالبان
افغانستان طرح صلح خود را اعلام کرده و طالبان نیز اعلام کرده که طرح صلح خود را به زودی اعلام خواهد کرد. آقای نادری گفت که طالبان در میز مذاکره مطرح کرده طرح صلح آنان، این است که سه ماه آتش بس اعلام شود، هفت هزار زندانی این گروه آزاد و همچنین رهبران آنان از فهرست سیاه سازمان ملل خارج شود.
براساس موافقتنامه آمریکا و طالبان نیز پنج هزار زندانی طالبان رها شدند ولی دولت افغانستان مدعی است که آنان دوباره به خط مقدم جنگ برگشتند. آقای نادری نیز تصمیم به رهایی هفت هزار زندانی و خارج شدن آنان را از فهرست سیاه سازمان ملل «سنگین» اعلام کرد.
او گفت که بعد از رهایی پنج هزار زندانی جنگ شدت یافت، زیر ساختها نابود و مشکلات ادامه یافت. به گفته او، رهایی زندانیان راه حل نیست و باید به یک راه حل اساسی رسید.
در کنار آن دعوتنامهای که از سوی وزیر خارجه پاکستان به شماری از مقامهای افغان فرستاده شده است. یک نسخه از این دعوت نامه که به بیبیسی رسیده، نشان میدهد که این نشست به تاریخ هفده تا نوزدهم جولای یعنی تا دو روز دیگر برنامه ریزی شده است. هنوز مشخص نشده که چه کسانی در این نشست از افغانستان نمایندگی خواهند کرد.
گزارشهای هم وجود دارد که تاریخ برگزاری این نشست احتمالا تغییر خواهد کرد.
در روزهای اخیر سفیر پاکستان در کابل نیز با بیش از ده تن از مقامها و سیاسیون افغان دیدار داشته است. طالبان از نشستی که قرار است در پاکستان برگزار شود اظهار بیاطلاعی کرده است.
از طرف دیگر محمد محقق، رهبر حزب وحدت مردم افغانستان اعلام کرد که پاکستان نیز از سران دولت و شخصیتهای سیاسی دعوت کرده که شاید در آیندههای نزدیک این نشست اتفاق افتد. به گفته او اگر کار طالبان به تفاهم رسید همه روی ثبات و خوبی را خواهد دید و اگر به نتیجه نرسید راه جنگ را در پیش خواهد گرفت.
او تصمیم به جنگ را قرار گرفتن بر لبه پرتگاه دانست و گفت که در آن صورت نه طالبان خیر خواهد دید و نه دولت و سیاسیون افغانستان و با یک دور باطل جنگ داخلی و تلفاتی که در دنیا سابقه نداشته باشد، افغانستان روبرو خواهد شد.
از طرفی افزایش خشونتها در افغانستان کشورهای همسایه را نیز نگران کرده است. براساس آمار در خشونهای اخیر ۲۷۰ هزار نفر آواره شده اند.
شاه محمود قریشی که از دوشنبه، پایتخت تاجیکستان دیدار می کند گفته که پاکستان با منابع اندکی که دارد نمی تواند بیشتر از این کاری بکند. او افزده که «پاکستان توان این را ندارد که شاهد هجوم پناهندگان باشد در صورتیکه وضعیت در افغانستان بد شود.»