صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

یوناما: گروه طالبان و داعش مسئول قربانی شدن 3317 شهروند افغان هستند

یوناما:  گروه طالبان و داعش  مسئول قربانی شدن 3317 شهروند  افغان هستند

یوناما یا هیات معاونت ملل متحد در افغانستان در تازهترین گزارش خود اعلام کرده است که گروه طالبان و شاخه خراسان داعش مسئول 64 درصد از قربانیان ملکی در افغانستان اند.
یوناما روز دوشنبه 4 اسد با نشر گزارش تازهای گفته است که این اداره تا نیمه سال 2021 به تعداد 5183 تن قربانی جنگ را ثبت کرده است که از این رقم 1659 تن غیرنظامی کشته شده و 3254 دیگر زخمی شده اند.
در گزارش یوناما آمده است که قربانیان ملکی در نیمه اول سال 2021 نسبت به عین زمان در سال 2020 تا 47 درصد افزایش یافته است. یوناما مسئولیت 64 درصد از قربانیان غیرنظامی جنگ را به دوش گروه طالبان و شاخه خراسان داعش میگذارد.
گزارش تصریح میکند: «عناصر مخالف دولت مسئول ۶۴ درصدِ مجموع تلفات افراد ملکی هستند:۳۹ درصد توسط طالبان، نزدیک به ۹ درصد توسط شاخه خراسانِ دولت اسلامی (داعش) و ۱۶ درصد توسط عناصرنامشخصِ مخالف دولت.»
در گزارش آمده است:« نیروهای طرفدار دولت مسئول ۲۵ درصد از تلفات افرادی ملکی هستند: ۲۳ درصد توسط نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان و دو درصد توسط گروهای مسلح طرفدار دولت یا نیروهای نامشخص طرفدار دولت صورت گرفته است.»
یوناما ۱۱ درصد از کل تلفات افراد ملکی را به «درگیری متقابل» در هنگام درگیریهای زمینی که نمی توان طرف دقیق آن را مشخص کرد و سایر انواع حادثات، از جمله مهمات منفلق ناشده / بقایای مواد منفجره جنگ نسبت داده است.
تلفات افرادی ملکی منسوب به عناصر مخالف دولت در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۰، در سال جاری میلادی ۶4 درصد افزایش یافته است، در حالیکه تلفات افرادی ملکی منسوب به نیروهای طرفدار دولت ۳۰ درصد افزایش یافته است.
درگزارش یوناما تاکید شده است: «مهمترین علل تلفات افراد ملکی در نیمه اول سال ۲۰۲۱ استفاده گسترده از مواد تعبیه شده  انفجاری توسط عناصر مخالف دولت، درگیریهای زمینی بین طرفین، قتلهای هدفمند توسط عناصر مخالف دولت و حملات هوایی توسط قوای هوایی افغان بوده است.»
یوناما تصریح کرده است که 80 درصد از تلفات ملکی ناشی از بمبهای کارگذاری شده و حملات انفجاری توسط گروه طالبان و شاخه خراسان داعش بوده است.
یوناما استفاده از مواد انفجاری فشاری را نقض صریح حقوق بینالمللی بشردوستانه میداند. در گزارش آمده است:« مواد تعبیه شده فشاری که می تواند حتا با پا گذاشتن کودک روی آن منفجر شود، نقض کننده نورمهای حقوق بین المللی بشردوستانه بوده و یوناما یکبار دیگر از طالبان میخواهد که استفاده از این وسایل را به طور دایمی منع قرار دهند.»
یوناما هشدار داده است: «در صورتیکه اقدام فوری برای توقف خشونت صورت نگیرد، تلفات افراد ملکی ممکن به بالاترین رقم خود در سال ۲۰۲۱ برسد.»
یوناما اضافه کرده است که قربانیان ملکی در نیمه اول سال 2021 به بالاترین حد خود رسیده است. این اداره علاوه میکند که افزایش کشتار و زخمی شدن غیرنظامیان از ماه می که خروج نیروهای خارجی آغاز شده است، بیشتر شده است.
در گزارش آمده است: «نگرانی جدی اینست که افزایش شدید در تعداد افراد ملکیِ کشته و زخمی شده در این دوره از اول ماه می شروع شده است، تقریبا اکثریت تلفات افراد ملکی در ماهای می و جون صورت گرفته و مشابه به تعداد تلفات افرادی ملکی است که در مجموع در جریان چهار ماه قبلی آن ثبت شده است. تعداد تلفات افراد ملکی در ماه می و جون در مجموع به ۲۳۹۲ نفر (۷۸۳ کشته و ۱۶۰۹ زخمی) رسیده، یعنی این دو ماه بالاترین رقم تلفات را از زمانیکه یوناما ثبت سیستماتیک آن را در سال ۲۰۰۹ اغاز نموده است، نشان میدهد. از جنوری تا اپریل ۲۰۲۱ تلفات ۲۷۹۱ فرد ملکی (۸۷۶ کشته و ۱۹۱۵ زخمی) ثبت شده است.»
دیبرا لاینز نماینده خاص سرمنشی سازمان ملل برای افغانستان در این گزارش گفته است: «من از طالبان و رهبران افغانستان التماس میکنم که روند ناخوشایند و وحشتناک درگیری و تأثیرات مخرب آن بر افراد ملکی را در نظر بگیرند. این گزارش هشدار واضحی را ارائه میدهد که اگر جلو خشونتهای فزاینده گرفته نشود، شمار بیسابقهیی از افراد ملکی افغان در سال جاری کشته و معلول میشوند.»
نماینده سازمان ملل از طرفهای جنگ، حکومت افغانستان و گروه طالبان خواسته است که تلاشهای خود را در میز مذاکره تشدید کنند و جلو جنگ افغان در برابر افغان را بگیرند و از مردم افغانستان محافظت کنید و آنها را برای آینده بهتر امیدوار بسازید.
گزارش میافزاید که اکثر اقدامات در میدانهای جنگ در مرگبارترین ماههای می و جون در خارج از شهرها یعنی در مناطقِ با سطح جمعیت نسبتا کم به وقوع پیوسته است. سازمان ملل به شدت نگران است که اگر اقدامات نظامی شدید در مناطق شهری با تراکم بالای جمعیت انجام شود، عواقب آن برای افراد ملکی افغان می تواند فاجعه بار باشد.
یوناما با ابراز نگرانی میافزاید که بهخصوص موارد تکان دهنده و نگران کننده عمیق این است که زنان، پسران و دختران نزدیک به نیمی از تلفات افرادی ملکی را در نیمه اول سال ۲۰۲۱ تشکیل میدهند که در مجموع ۴۶ درصدِ تلفات افرادی ملکی را شامل میشود.
در گزارش علاوه شده است که در این رقم 32 درصد کودکان شامل اند. یعنی 468 کودک کشته شده و 1214 کودک دیگر زخمی شده اند.
علاوه بر این 14 درصد زنان نیز قربانی شده اند. 219 زن کشته شده و 508 زن دیگر زخمی شده اند.
در گزارش آمده، واقعیت این است که تعداد زنان و کودکان کشته و زخمی شده بیشتر از ارقام قبلی است که توسط یوناما برای نیمه اول هر سال ثبت شده است. یوناما این رقم تکان دهنده خوانده است.
در گزارش تصریح شده است:« این اولین گزارش از زمان آغاز ثبت سیستماتیک تلفات افرادی ملکی توسط یوناما یعنی از سال ۲۰۰۹ به این طرف است که تلف شدن حتا یک فرد ملکی را به نیروهای نظامی بین المللی نسبت نمی دهد.» یعنی این میزان قربانی صرفا در جنگ میان افغانها ثبت شده است.
گزارش علاوه میکند که قتلهای هدفمند توسط عناصر مخالف دولت، سومین عاملِ عمده و باعث ۱۴ درصد تلفات افرادی ملکی شده است. حملات هوایی منسوب به نیروهای هوایی افغان، هشت درصد تلفات افراد ملکی را به خود اختصاص داده است. در مقایسه با نیمه اول سال ۲۰۲۰  تعداد مجموعی کشته شده گان و مجروحین افراد ملکی در حملات هوایی ۳۳ درصد افزایش یافته است.
گزارش علاوه میکند که یوناما در مورد ادامه حملات عناصر مخالف دولت که عمدا افراد ملکی را هدف قرار داده از جمله کارمندان ملکی دولت، مدافعان حقوق بشر، کارمندان رسانهها، بزرگان مذهبی و کارمندان بشردوستانه و نیز حملات با انگیزه فرقهگرایانه، نگران است.
در گزارش تاکید شده است:« حداقل در یک مورد کودکان به شکل عمدی هدف قرار گرفت. تکان دهندهترین واقعه حمله ۸ می در خارج از مکتب سیدالشهدا در کابل بود که منجر به تلفات بیش از ۳۰۰ تن از افراد ملکی، عمدتا دختران مکتب، از جمله ۸۵ کشته می باشد.»
گزارش میافزاید:« یوناما از سرگیری حملات عمدی فرقهگرایانه علیه اقلیت مذهبی مسلمان شیعه که اکثر آنها نیز به اقلیت قومی هزاره تعلق دارند را ثبت کرده تقریبا مسئولیت همه آنها را داعش یعنی شاخه خراسان دولت اسلامی به عهده گرفته است. این موارد شامل کرده است. حداقل استفاده از هشت مورد مواد تعبیه شده انفجاری در ماه می و جون ثبت شده است که بسها یا وسایل نقلیه مشابه حامل اعضای جامعه هزاره را هدف قرار داده است. در مجموع، بین ۱ جنوری و ۳۰ جون ۲۰۲۱، یوناما ۲۰ حادثه را که مردم شیعه / هزاره را هدف قرار داده است و منجر به تلفات ۵۰۰ فرد ملکی (۱۴۳ کشته و ۳۵۷ زخمی) شده را ثبت کرده است.»
درگزازش آمده است که یوناما تنها ارقام تائید شده قربانیان ملکی را ثبت کرده است که شواهد و اسناد قانع کننده در مورد وجود داشته است.
یوناما میافزاید که حواث تائید ناشده در این گزارش گنجانده نشده است.
این گزارش در حالی منشتر شده است که طی هفتههای اخیر جنگ در نقاط مختلف کشور به صورت بیسابقهای شدت گرفته است. گفتنی است که در دومین باری که ولسوالی مالستان ولایت غزنی به دست گروه طالبان افتاده است، نزدیک به 40 غیر نظامی توسط جنگجویان این گروه به قتل رسیده اند.