صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ریکا شش؛ چهره متفاوت افغانستان برای منطقه و جهان

-

نشست دو روزه «ريکا شش» با حضور نمايندگان عالي رتبه بيش از سي کشور خارجي و چهل سازمان بين المللي روز جمعه در کابل پايان يافت. محور مذاکرات اين اجلاس را همکاري هاي منطقه‌اي در استفاده از انرژي و منابع طبيعي، اتصال کشورهاي منطقه از طريق راه‌آهن و بزرگ‌راه‌ها و تقويت همکاري بين نهادهاي خصوصي در زمينه تجارت و صنايع تشکيل ميداد. تقويت بنادر، امکانات ترانزيتي و تطبيق پروژه خط آهن بين چين، قيرغيزستان، تاجيکستان، افغانستان و ايران و پروژه خط آهن بين تاجيکستان، افغانستان و ترکمنستان و همچنين پروژه راه لاجورد که افغانستان را از راه ترکمنستان به درياي خزر، گرجستان و اروپا وصل مي‌کند، از مباحث مطرح در روز نخست اين اجلاس بود.

اين کنفرانس دو روزه که با ميزباني و طرح هاي ابتکاري افغانستان تدوير يافته بود، به نظر مي رسد دستاوردهاي قابل ملاحظه ي براي افغانستان داشته است.

علاوه بر مسله امنيت، نظم، آمادگي هاي خوب، ارايه طرح هاي جامع و منظم، مديريت مناسب و... از ديگر دستاوردهاي دولت افغانستان بود و پذيراي خوب و مديريت عالي اين نشست، بدون شک توجه داخلي و جهاني را به دولت افغانستان معطوف خواهد ساخت.

هرچند نشست ريکا هاي قبلي جز فراهم شدن زمينه نشست هاي بعدي، دستاورد ملموسي براي افغانستان نداشت اما به نظر مي رسد ريکاي شش با نشست هاي قبلي بسيار متفاوت تر بود و دستاوردهاي قابل ملاحظه ي براي افغانستان داشته است:

1-  اجماع و هم گرايي منطقه ي: مهمانان عالي رتبه شرکت کننده ريکاي شش در روز دوم کنفرانس تاکيد کردند که همکاري هاي منطقوي تاثير بي بديلي در رشد اقتصاد و امنيت منطقه دارد و افغانستان براي وصل کشورهاي منطقه به يکديگر نقش کليدي دارد. هرچند با وجود چالشهاي فراوان سياسي از جمله روابط رو به تنش افغانستان و پاکستان، هند و پاکستان و... تا هنوز مانع اصلي تحقق همگرايي منطقوي ميان کشورهاي منطقه از طريق افغانستان بوده است و بسياري از پروژه هاي کلان منطقه ي از جمله پروژه تاپي و کاسا 1000 به تاخير افتاده است و ولي از لحاظ سياسي و نظري نمايندگان اين کشورها از جمله مشاور امنيت ملي نخست وزير پاکستان، معاون وزير خارجه هند، وزير ماليه ترکمنستان وديگر مدعوين کنفرانس حمايت خود را از تحقق اهداف اين نشست اعلان کردند.

2- چهره متفاوت افغانستان براي همسايه ها و جهان: کشورهاي همسايه و جهان افغانستان را معمولا با مسايل مانند جنگ و نا امني، فساد و ضعف مديريتي و... مي شناسند و به همين دليل، مطمينا نمايندگان اين کشورها و سازمان هاي بين المللي با دلهره و اضظراب و يا بي باوري وارد کابل شدند اما نشست دو روزه ريکا نشان داد که اگر دولت مردان افغانستان اراده و تعهد به خرج بدهند، قادر هستند چهره ديگري از افغانستان به نمايش بگذارند که مطمينا مديريت خوب و امنيت عالي اين نشست دو روزه سبب شده است که مهمانان با سيمايي متفاوت تري افغانستان را ترک کنند.

3- نزديک تر شدن افغانستان به کشورهاي منطقه: افغانستان طي سيزده سال گذشته به دليل وابستگي بيش از حد به کشورهاي اروپايي و غربي بخصوص ايالات متحده آمريکا، در همگرايي هاي منطقه ي خود موفقيت چنداني نداشت و با اکثر اين کشورها نتوانست رابطه نزديک و براساس اعتماد مناسب دوجانبه ايجاد کند. اما اکنون به نظر مي رسد حکومت با تلاش هاي مجدانه در صدد رفع اين نقيصه مهم هست.

4- تثبيت جايگاه منطقه ي افغانستان: استقبال وحضور نمايندگان عالي رتبه کشورهاي منطقوي و سازمان هاي بزرگ جهاني در ريکاي شش نشان داد که افغانستان اکنون يکي از کشورهاي موثر در منطقه است و نمي توان نقش اين کشور را در رشد، توسعه و تقويت مناسبات سياسي، اقتصادي و امنيت منطقه ناديده انگاشت. تاکيد مکرر نمايندگان اين کشورها به همکاري با افغانستان براي حل مشکلات منطقه ي بخصوص تهديدات نوظهور، نشان ميدهد که افغانستان به سمت تثبيت جايگاه منطقه ي خويش گام هاي موثري برداشته و ريکاي شش نشانه ي بر اين مهم تلقي مي شود.

5- اعتماد به نفس ملي: گفتگوي رسانه ها با بخشي از شهروندان نشان ميدهد که بخصوص پايتخت نشان از تامين امنيت خوب طي اين دو روز ابراز خوشبيني مي کنند و از اينکه مهمانان خارجي افغانستان به سلامتي و آرامش خاطر افغانستان را ترک کرده اند، خرسند هستند.

باوجود مثبت و مفيد بود ريکا براي افغانستان، با اين وجود چالشها و موانع جدي وجود دارد که مي تواند از لحاظ عملي مانع تحقق اهداف و فيصله هاي کشورهاي منطقه ي شود. استمرار مداخله همسايه هاي در امور داخلي افغانستان، استمرار جنگ و نا امني، تنش دوام دار ميان هند و پاکستان، فساد اداري گسترده در افغانستان، مشکلات سياسي دروني در حکومت افغانستان و... از جمله تهديدهاي هستند که عملا مانع محقق شدند فيصله ها و اهداف ريکا خواهد شد و به همين نمي توان در کوتاه منتظر به ثمر رسيدن وعده هاي ارايه شده در ريکاي شش بود.

 

دیدگاه شما