صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نیاز به راه حل دیپلوماتیک برای حل بحران مرزی با پاکستان

-

کمتر کسي در دنيا خواهان جنگ با همسايگان خود است. هر چند اختلافات مرزي ميان بسياري از کشورها جهان وجود دارد ولي بروز جنگ و ناآرامي ميان کشورها، هميشه فاجعه بار بوده و هست. آنچه در تورخم اتفاق افتاد در قدم اول نشان دهنده وضعيت شکننده روابط دو کشور افغانستان و پاکستان است و ثانيا نياز به ديپلماسي فعال ميان دو کشور را بيش از هر زماني به نمايش مي گذارد. ديورند ميان افغانستان و پاکستان به عنوان يک مسئله بزرگ و قابل توجه هميشه بوده و نياز دارد تا به اين مسئله با ديد ملي و منافع و مصالح کلان ملي نگريسته شود. در عين حال، در صورت بروز مشکلاتي در خصوص نظير آنچه در تورخم رخ داد، دولتمردان در هر دو کشور بايد به سرعت و جديت هر چه بيشتري به سوي حل مشکل با ابزارها ديپلوماتيک بشتابند.
شکي در اين نيست که در حال حاضر نه افغانستان و نه پاکستان از چنين وضعيتي سود نمي برند. اين دو کشور به آرامش و ثبات نياز دارند، هر دو کشور در معرض تهديد تروريزم هستند، هر دو کشور روابط کلان اقتصادي دارند، هر دو کشور روابط ديرينه اقتصادي و اجتماعي و فرهنگي دارند، هر دو کشور براي مبارزه با تروريزم نياز به همکاري همديگر دارند، هر دو کشور براي رسيدن به صلح و ثبات به همکاري همديگر نياز دارند. لذا جنگ همه چيز را بر باد خواهد داد، و در عوض بي اعتمادي و حس انتقام را بيشتر خواهد کرد و اين دقيقا همان چيزي است که دشمنان هر دو کشور مي خواهند و براي آن تلاش مي کنند. مطمينا افراط گرايان از اين حادثه خوشحال شده اند و براي تشديد آن نيز تلاش خواهند کرد. مطمينا در حالي که دو کشور در حال آمادگي بيشتر نظامي در مرزهاي خود هستند، طالبان و ديگر گروه هاي دهشت افگن در تدارک حملات بيشتر بر شهرها و روستاهاي کشور است و از اين فرصت سوء استفاده خواهد کرد.
البته دولت افغانستان بايد مواضع و حقانيت خود را در مجامع بين المللي و حقوقي بايد ثابت کند. افغانستان کشوري است که از هيچگاه به دنبال تشنج و جنگ نبوده است و به همين خاطر نيز بايد اين موضع خود را براي سازمان ملل، سازمان هاي بين المللي و مجامع بين المللي ثابت کند که افغانستان به دنبال روابط نيک با همسايگان خود است و براي حفظ امنيت و ثبات در کشورها و مرزها تلاش مي کند. علاوه بر اين کشورهاي دوست و حامي افغانستان نيز در روشن شدن و حمايت از افغانستان نقش دارند. به عنوان نمونه دو کشور امريکا و چين به عنوان متحد افغانستان و پاکستان شناخته مي شوند و بدين جهت نيز مي توانند از نفوذ و روابط خود براي تشنج زدايي در مرزهاي افغانستان و پاکستان استفاده کنند.
اما اين دولتمردان هردو کشور هستند که بايد براي جلوگيري از گسترش بيشتر بحران، اقدامات لازم ديپلوماتيک را براي حل بحران روي دست بگيرند. ضررهاي اقتصادي، اجتماعي و سياسي که با بروز چنين تشنج هايي بر مردم دو کشور وارد مي شود بسيار سنگين خواهد بود.
سياست خارجي فعال در قدم اول بايد موضع برحق افغانستان را در ارتباط با همسايگانش در مجامع بين المللي ثابت کند و در گام بعدي از بروز بحران ها پيشگيري نمايد. علاوه بر اين در صورت بروز هر نوع اختلاف و يا تشنج و جنگي بايد به طور فوري نسبت به حل آن اقدام نمايد تا کشورهاي دوست و همسايه در دام يک بحران و تشنج مرزي نيافتند.

دیدگاه شما