صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

گام بعدی چیست؟

-

روند استيضاح وزرا از سوي ولسي جرگه به پايان رسيد، اما اين امر جنجال ها و اختلافات جدي و شديدي را ميان قوه مجريه و مقننه دامن زد. رياست جمهوري با غير موجه دانستن سلب صلاحيت وزرا، موضوع را به ستره محکمه راجع کرده است. رئيس جمهوري از وزرا خواسته تا به وظايف شان ادامه دهند. روز گذشته نيز دولت مجموعه اي از دلايل را مبني بر غير قانوني و غير موجه بودن روند استيضاح منتشر کرده است.
مهمترين سوال در حال حاضر اين است که گام بعدي چيست؟ رياست جمهوري فعلا منتظر نتيجه نظر ستره محکمه خواهد ماند. اما اگر نظر ستره محکمه تاييدي باشد بر نظر رياست جمهوري در آن صورت پارلمان چه خواهد کرد؟ و يا اگر ستره محکمه، کار پارلمان را تاييد کند، رياست جمهوري چه اقدامي در پيش خواهد گرفت؟
در اين رويارويي دو طرف براي اقدام بعدي بايد آمادگي بگيرند. هر چند پارلمان در دو روز آخر استيضاح، به بيشتر وزرا راي تاييد داد، اما بسياري ها، وکلا را متهم به تبعيض عليه شماري از وکلا و جانب داري از شمار ديگري کردند و همين گونه اتهام هاي گذشته به شماري از وکلا نيز تکرار شده است. شماري نيز پارلمان را متهم به عقب نشيني از مواضع اوليه اش  کردند و برخي نيز گفتند که طرح استيضاح کابينه، طرحي سنجيده شده در مقياس وسيع تري با هماهنگي برخي از وکلا براي بيرون کردن شماري از وزرا از کابينه و وارد ساختن افراد ديگري به جاي آنها بوده است.
اين حدس و گمان ها، در روزهاي آينده محک خواهد خورد و بايد ديد که گام هاي بعدي پارلمان و رياست جمهوري چيست. ولي ادامه جنجال ميان دو قوه، به دلايل ذيل،  تبعات سختي براي افغانستان خواهد. اول؛ جنگ در افغانستان با ورود گروه تروريستي جديدي به نام داعش و فعاليت هاي روز افزون آن وارد مرحله اي کاملا جديد شده است و دولت و مردم افغانستان بايد براي مبارزه با اين گروه برنامه ريزي و فعاليت کنند. دوم؛ با پايان کار کميته گزينش انتخاباتي و آغاز به کار کميسيون انتخابات و شکايات انتخاباتي در روزهاي نزديک، افغانستان بايد خود را براي برگزاري انتخابات پارلماني در سال آينده آماده کند. سوم؛ موضع گيري ها و اقدامات کشورهاي منطقه به وضوح نشان مي دهد که جنگ پنهان اين کشورها به تدريج آشکارتر خواهد شد و جنگ نيابتي ميان آنها  در افغانستان شديد مي گردد. چهارم؛ بحران هاي جديدي چون بحران مهاجرت روز به روز وسيع تر و جدي تر مي شود. برگشت صدها هزار مهاجر بسيار بالاتر از توان اقتصادي، سياسي و مديريتي افغانستان است.
غرق شدن افغانستان در يک جنجال سياسي بي پايه که کشور را به سوي يک بحران سياسي «ظاهري و ساختگي» مي برد، به نوعي به بيراهه بردن کشور است. مشکلات و موضوعات واقعا جديتر و اساسي تر از آنچه امروزه جنجال روي آن است، وجود دارد که که دولت و مردم افغانستان با تمام نيرو و توان براي حل آن بايد اقدام کنند.
اگر ولسي جرگه و کابينه در اين جنجال باقي بمانند، عملا زمينه را براي تقويت دشمنان کشور فراهم مي کنند. در همين زماني که تمام توش و توان دولت به چگونگي مقابله با ولسي جرگه معطوف است و در مقابل نيز پارلمان از هر راهي براي ضربه زدن به دولت استفاده مي کند، طالبان و گروهاي مخالف ديگر با استفاده از چنين فرصتي به تقويت خود و آمادگي براي ضربه حکومت افغانستان مي انديشند.
گام بعدي قوه مجريه و مقننه هر چيزي، غير تفاهم و حل اختلافات به وجود آمده باشد، به ضرر دولت و مردم افغانستان است. هر عملي که به تشديد اختلافات و نزاع ها بيانجامد، کمکي به طالبان و داعش و ضربه اي به دولت و مردم افغانستان خواهد بود.

دیدگاه شما