صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تقویت زراعت؛ راهی بسوی خودکفایی اقتصادی

-

افغانستان يک کشور زراعتي است و اکثر شهروندان کشور مخارج زندگي شان را با استفاده از محصولات زراعتي تامين مي کنند، اما براي توسعه و تقويت زراعت در کشور تا کنون کارهاي مؤثر انجام نشده و حمايت هاي لازم از کشاروزان و دهاقين کشور صورت نگرفته است.

در تازه ترين مورد رئيس جمهور غني در ديدارش با شماري از دهاقين کشور بر اهميت سکتور زراعت تاکيد کرده است و گفته است:« هر بسوه زمين که براي زرع آماده مي شود، به همان اندازه استقلال ما افزايش مي يابد.» رئيس جمهور همچنان به وزارت دفاع ملي دستور داده است که از محصولات داخلي استفاده کند و گفته است اين کار در ساير وزارت ها نيز اجرا خواهد شد و اين روند تا زماني ادامه خواهد داشت که براي محصولات ما بازارهاي داخلي و بين المللي پيدا شود.

نقش زراعت در خودکفايي اقتصادي کشور انکار ناپذير است. در سالهاي گذشته، نبود امکانات مدرن زراعتي، نبود بازار مناسب براي محصولات داخلي و استفاده از محصولات وارداتي بجاي محصولات داخلي در کشور، از مشکلات عمدهي کشاروزان و زارعان افغانستان  بوده است. استفاده از محصولات داخلي در وزارت خانه ها و ادارات دولتي بايد در اولويت قرار گيرد تا شهروندان کشور نيز تشويق گردند تا از توليدات داخلي استفاده کنند. همچنان بايد زمينه استفاده از فن آوري هاي مدرن زراعتي براي دهاقين و زارعين کشور فراهم گردد و آموزش و آگاهي دهي لازم براي بهبود محصولات زراعتي، به آنها داده شود. استفاده از فن آوري هاي مدرن زراعتي و تشويق شهروندان کشور به استفاده از محصولات داخلي، مي تواند در بهبود وضعيت زراعت در کشور تاثيرات عمده داشته باشد و از وابستگي بازارهاي افغانستان به محصولات زراعتي خارجي بکاهد.

فقر اقتصادي يکي از مشکلات اصلي مردم افغانستان است. از حکومت وحدت ملي بخاطر فراهم نکردن زمينه کار و اشتغال و عدم بهبود وضعيت اقتصادي کشور، انتقادات تندي صورت گرفته است. اما توجه حکومت به سکتور زراعت و تقويت آن، مي تواند در بهبود وضعيت اقتصادي کشور مؤثر باشد و راه افغانستان را بسوي خودکفايي اقتصادي هموارتر سازد.

در وضعيت فعلي که افغانستان شديدا با مشکلات اقتصادي دست و پنجه نرم مي کند و بسياري از امور کشور با کمک هاي خارجي به پيش برده مي شود؛ بهترين گزينه براي خودکفايي اقتصادي، تقويت زراعت است. زراعت مي تواند در پايه ريزي ساختار اقتصادي کشور کمک فراوان بکند و کشور را در مسير توسعهي اقتصادي قرار دهد.

حکومت افغانستان براي تقويت سکتور زراعت بايد در اين بخش سرمايه گزاري کند و تلاش ورزد تا توجه بخش خصوصي را به سرمايه گزاري در سکتور زراعت جلب کند. عدم سرمايه گزاري در سکتور زراعت در سالهاي گذشته، باعث شده است که زراعت در کشور رشد نکند و زمينهي مناسب براي ارائه محصولات زراعتي افغانستان به بازارهاي جهاني فراهم نگردد.

از سوي ديگر، تقويت زراعت و کشاورزي، مي تواند بسياري از مشکلات اجتماعي افغانستان را حل بکند. اکنون بيکاري و عدم اشتغال يکي از جدي ترين مشکلات افغانستان است و بسياري از جوانان تحصيل کرده بخاطر نبود زمينه کار، تن به مهاجرت غيرقانوني دادند. تقويت زراعت يکي از بهترين گزينه ها براي ايجاد زمينه کار و اشتغال در افغانستان است. بيشتر مردم افغانستان در مناطق روستايي و انکشاف نايافته زندگي مي کنند و مشغول فعاليت هاي زراعتي هستند، گفته مي شود نزديک به هشتاد فيصد مردم افغانستان زراعت پيشه هستند و از طريق زراعت امرار معاش مي کنند. تقويت سکتور زراعت و ايجاد کارخانه هاي پروسيس محصولات زراعتي، باغداري و مالداري، مي تواند زمينه اشتغال را براي بخش کثيري از نيروي کار افغانستان فراهم کند و علاوه بر کاهش مشکل عدم اشتغال، اقتصاد خانواده ها را نيز بهبود ببخشد.

تقويت و توسعه بخش زراعت مي تواند افغانستان را در مسير خودکفايي اقتصادي قرار دهد و چشم انداز اقتصادي افغانستان را اميدوار کننده سازد.  حکومت وحدت ملي بايد برنامههاي جدي براي مدرن سازي سيستم زراعت در کشور روي دست گيرد و به توسعه زراعت توجه لازم نمايد، اين امر مي تواند به توسعهي اقتصادي و خودکفايي منجر گردد.

دیدگاه شما