صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تلاش برای بهبود وضعیت در سایه هراس و نابسامانی

-

سازمان همکاري هاي شانگهاي يکي از مهم ترين سازمان هاي بين المللي است که در سال هاي پسين جايگاه خاصي يافته است. اهميت اين سازمان از آن جهت است که دو رکن اصلي آن يعني چين و روسيه تلاش دارند تا توازني در نظام جهاني به خصوص در بخش هاي امنيتي، اقتصادي و فرهنگي ايجاد کند. اکنون به نظر مي رسد وجه امنيتي و هم چنين وجه فرهنگي اين سازمان به دلايلي در حال کمرنگ شدن است.  اما وجه اقتصادي آن همواره در حال رشد و تقويت بوده است. زيرا ظرفيت هايي که درمنطقه سازمان شانگهاي وجود دارد مي تواند در برابر سازمان هاي اقتصادي بزرگ دنيا حرفي براي گفتن داشته باشد.
دولت افغانستان اگرچه هنوز عضويت کامل اين سازمان را دريافت نکرده است و در سال 2012 به عنوان عضو ناظر پذيرفته شد. ولي از آن زمان تا کنون تلاش کرده است که به صورت فعالانه در تمام نشست هاي اين سازمان حضور جدي داشته باشد. علاقمندي دولت افغانستان براي حضور جدي در سازمان شانگهاي در اين نکته نهفته است که حکومت به دنبال بازسازي زيربناهاي کشور و سهم گرفتن در مناسبات اقتصادي منطقه و جهان است. تعدادي از کشورهاي عضو شانگهاي از جمله کشور چين مي تواند نقش عمده در پروژه هاي کلان اقتصادي افغانستان داشته باشد. دولت افغانستان در بخش امنيتي شرکايي دارد که بيرون از سازمان شانگهاي هستند و نمي تواند بدون در نظر گرفتن معادلات جهاني امنيت، با سازمان شانگهاي و کشورهاي عضو آن همداستان شود. در بخش فرهنگي نيز سازمان شانگهاي چندان حرفي براي گفتن ندارد و هنوز فعاليت چشم گيري نيز در اين زمينه نداشته است. اما در بخش اقتصادي و به خصوص تجارت اين سازمان محل خوبي براي بروز ظرفيت هاي افغانستان و بهره جويي از ظرفيت هاي آن به نفع افغانستان است. اکنون خوش بختانه دولت افغانستان بيش از هر زمان ديگر اين نکته را دريافته است.
در اجلاس قزاقستان که روز پنجشنبه گذشته برگزار شد، رييس جمهور غني شخصا شرکت کرد و در حاشيه اين اجلاس ديدارهاي مهمي نيز با مقامات عالي رتبه تعدادي از کشورهاي عضو داشت. ديدار با رييس جمهور چين، نخست وزير پاکستان، رؤساي جمهور کشورهاي قزاقستان، تاجيکستان، ازبکستان، وزير خارجه ايران بخشي از فعاليت هاي رييس جمهور در حاشيه اجلاس شانگهاي بود. هم چنين در حاشيه اين اجلاس قرارداد چندين پروژه مهم در عرصه هاي انکشافي با کشورهاي عضو شانگهاي به امضا رسيد. موارد فوق بخشي از تلاش هاي افغانستان در اجلاس شانگهاي و حاشيه هاي آن بود که نشان از جديت دولت در راستاي بهبود وضعيت افغانستان در زمينه هاي اقتصادي و پروژه هاي انکشافي دارد. دولت طي يک سال اخير روند تطبيق پروژه هاي انکشافي را در داخل کشور نيز سرعت بخشيده است و تلاش مي کند تا مردم افغانستان را متقاعد سازد که دولت به دنبال توسعه کشور و رفاه عمومي است.
اما متاسفانه طي يک سال گذشته به خصوص در روزهاي اخير رويدادهايي به وقوع پيوسته است که دولت را براي رسيدن به اهدافش و هم چنين تحقق طرح هاي کلان اقتصادي، با چالش جدي مواجه ساخته است.
از يک سو حملات انتحاري از سوي گروه هاي تروريستي شدت يافته است و در طي يک هفته گذشته افغانستان بدترين روزهاي خود را سپري کرد و از سوي ديگر مجادلات جناح هاي سياسي و برخي از احزاب، دولت را در يک وضعيت نابسامان قرار دادند. پس از حمله تروريستي در وزير اکبر خان که در آن دهها نفر کشته و صدها نفر ديگر مجروح شدند و بر اقتصاد مردم محل و ادارات دولتي و غير دولتي خسارات هنگفتي وارد شد، تعدادي از شهروندان کابل دست به تظاهرات عليه حکومت زدند و خواستار برکناري تعدادي از مقامات عالي رتبه امنيتي شدند. اين تظاهرات متاسفانه به خشونت گراييد و تعدادي از مظاهره چيان کشته و زخمي شدند که فرزند ارشد معاون مجلس سنا از جمله کشته شدگان بود. در تشييع جنازه فرزند ايزديار حمله مرگ بار ديگري از سوي سه تروريست انتحاري به وقوع پيوست که مردم کابل را در شوک فروبرد. هم چنين حمله تروريستي ديگري در مسجد جامع هرات بر يک مراسم فاتحه خواني صورت گرفت که در آن نيز تعدادي از علما و افراد شرکت کننده در مراسم کشته شدند.
طبيعي است که نفس اين حملات بسيار نگران کننده و مصيبت بار است. اما نگران کننده تر وضعيتي است که برخي از جناح هاي سياسي بر سر تعامل با حکومت به وجود آورده است. اکنون در چندين نقطه شهر کابل خيمه هاي اعتراضي بر پا است که هم حکومت و هم شهروندان کابل را در مضيقه قرار داده است. چنين وضعيتي نابساماني را در حد نگران کننده اي بالا برده است که بدون ترديد اين وضعيت بر مناسبات و تعامل حکومت با کشورهاي جهان تاثير منفي مي گذارد. حکومت در تلاش است که وضعيت را کنترل کند و حداقل در مناسبات خارجي خود بي تاثير بينگارد. ولي واقعيت اين است که سايه هراس افکني و نابساماني هاي داخلي بر تمام عرصه هاي حيات ما از جمله در مناسبات بين المللي و دستگاه ديپلماسي کشور تاثير منفي خواهد گذاشت.

دیدگاه شما