صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ما و بحران فلسطین

-

کشورهای اسلامی این روزها با به رسمیت شناختن بیت المقدس به عنوان پایتخت اسراییل از سوی رییس جمهور ترامپ یک بار دیگر دچار آشوب های سیاسی و بی نظمی های اجتماعی شده است. سران کشورهای اسلامی، برخی از سر باور و برخی نیز از سر اجبار در برابر این عمل ایالات متحده واکنش های تند نشان داده اند و در بسیاری از شهرها در سراسر جهان اسلام، تظاهرات های گسترده سامان داده شده است.
مهم ترین پیامد به رسمیت شناخته شدن بیت المقدس به عنوان پایتخت اسراییل از سوی ایالات متحده، احیای دوباره منطق ضدیت با غرب و ایالات متحده در جهان اسلام است. امری که این روزها در جای جای کشورهای اسلامی شاهد آن هستیم. بر کسی پوشیده نیست که گروه های افراطی و بنیادگرا با شعار دشمنی با غرب و مداخلات بیگانگان در کشورهای اسلامی رشده کرد و همواره بهانه موجودیت خود را از این رهگذر به دست آورده اند. هراس افکنی و تروریسم در طی سال های گذشته تنها در سایه شعارهای بیگانه ستیزی و نفرت پراکنی علیه ایالات متحده به عنوان یک قدرت مداخله گر به حیات خویش ادامه داده اند. اتفاقا این شعار جذاب ترین عامل برای جلب توجه نیروهای سنتی و مدارس دینی و حضور آن ها در جبهه تروریسم بوده است. واکنش های نسبتا هماهنگ و تا حدودی یک صدای سران کشورهای اسلامی در برابر اقدام اخیر ایالات متحده تا حدودی مبین اهمیت هرگونه مداخله در کشورهای اسلامی است. مخصوصا این که اگر آن اقدام در راستای حمایت از اسراییل بوده باشد صورت حاد و خیلی جدی به خود می گیرد.
در برابر اقدام اخیر ایالات متحده افغانستان نیز واکنش نسبتا تندی از خود نشان داده است و علاوه بر اعلامیه مطبوعاتی ارگ، تعداد زیادی از احزاب سیاسی و گروه های مدنی نیز موضع نسبتان تندتر گرفته اند. در اعلامیه هایی که از سوی برخی از احزاب جهادی به نشر رسیده است، ادبیات به کار رفته شباهت های زیادی با ادبیات گروه های افراطی و بنیادگرا داشته است. علاوه بر صدور اعلامیه از سوی گروه های مختلف سیاسی، بسیاری از نمازگزاران در شهرهای مختلف کشور دیروز جمعه پس از ادای نماز جمعه علیه اقدام ایالات متحده و و علیه موجودیت اسراییل دست به مظاهره زده اند و حتی در برخی از موارد پرچم ایالات متحده و اسراییل را نیز به آتش کشیده اند.
اقدام دولت افغانستان مبنی بر صدور اعلامیه مطبوعاتی و واکنش در برابر اقدام اخیر ایالات متحده با توجه به توالی بحران ها در کشورهای اسلامی و تسری آن ها از یک سرزمین به سرزمین های دیگر یک اقدام ضروری بود. افغانستان یکی از دولت هایی است که در میان کشورهای اسلامی پیمان استراتژیک و موافقت نامه امنیتی با ایالات متحده امضا کرده است و متحد نزدیک آن کشور به حساب می آید. بنابراین در نزد بسیاری از گروه های افراطی و تندرو متهم به وابستگی به ایالات متحده است. اگر دولت اقدام به صدور اعلامیه نمی کرد و واکنش نشان نمی داد گروه های افراطی حتی در درون نظام ممکن بود اقدامات خشونت آمیزی انجام دهند و علیه ایالات متحده مظاهره های تندی را سامان دهند. اما واکنش دولت توانست جلو بسیاری از سوء تفاهمات را بگیرد و مانع اقدامات خشونت آمیز دیگر شود.
هم چنین به لحاظ بین المللی نیز اقدام دولت افغانستان برای دیگر کشورهای مسلمان به خصوص همسایگان نوعی پیام همگرایی و برادری را رساند و مانع سوء تفاهم در عرصه بین المللی نیز گردید. در حالی که اکثر کشورهای اسلامی به شمول عربستان سعودی به عنوان یکی از متحدین اسراییل در میان کشورهای اسلامی با اقدام اخیر رییس جمهور ترامپ مخالفت کرده اند، از سوی افغانستان نیز لازم بود که پیام همگرایانه داده شود.
اعتراض و تجمعات قانونی به منظور مخالفت با اقدام اخیر ایالات متحده حق هر شهروند افغانستان نیز هست. هرکسی می تواند بر اساس قانون دست به مظاهره و تجمعات قانونی بزند. اما اقدامات خشونت آمیز و توهین به هر کشوری از سوی شهروندان افغانستان شایسته نیست. به خصوص آتش زدن پرچم کشورها یک امر نکوهیده و نشانه ای از عقب ماندگی منطق سیاسی است. افغانستان مشکلات و چالش های خاص خود را دارد و درگیر بدترین جنگ اعلان ناشده با تروریسم بین المللی و گروه های مورد حمایت برخی از کشورهای همسایه است. بنابراین ما نیاز به دشمن تراشی و دشمن سازی نداریم. زیرا دشمنی با تروریسم و افراط گرایی هزینه زیادی روی دست افغانستان می گذارد.
هم چنین برخی از سیاستمداران و احزاب جهادی نیز باید پیامی به جهان بفرستند که همگام و هماهنگ با دولت افغانستان باشد. هرگونه پرخاش و مواضع تند که همسو با برخی از کشورهای منطقه باشد، وفاق سیاسی در داخل کشور را با مخاطره مواجه می کند.

دیدگاه شما