صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

بازهم برشنا و جنجال‌های ناتمام

-

طی دو سال گذشته شاید هیچ اداره ای به اندازه برشنا خبرساز و کارکردهای آن جنجال برانگیز نبوده است. بزرگ ترین جنجالی که توسط برشنا به وجود آمد قضیه تغییر مسیر انتقال برق 500 کیلوولت ترکمنستان به  افغانستان بود که در ابتدا بنا بوده از مسیر بامیان به کابل برسد ولی بر اساس یک تصمیم که هنوز دلیل آن معلوم نیست، به مسیر سالنگ تغییر داده شده است. این مساله به قدری جنجالی شد که کشور را دچار یک بحران بزرگ در مقیاس بحران امنیتی و تروریسم کرد.
در روزهای اخیر اما گزارش تحقیقی نشر شده است که نشان می دهد در برشنا فساد گسترده وجود داشته و در نحوه جمع آوری پول از مردم در قبال مصرف برق هنوز هم فساد و یا بی مبالاتی گسترده وجود دارد. اگرچه ممکن است گزارش بر مبنای تحلیل های ستندرد و بر اساس روش های تحقیق معیاری صورت نگرفته باشد و مشکلاتی در نحوه جمع آوری معلومات وجود داشته باشد. ولی مهم این است که گزارش از واقعیت های مهمی در زمینه عملکرد برشنا و چگونگی ارایه خدمات انرژی برق به مردم، پرده بر می دارد.
دیروز مجلس نمایندگان نیز در برابر انتشار گزارش ها در مورد فساد گسترده در اداره برشنا واکنش نشان داده و از مسولان برشنا خواسته اند که برای مردم وضاحت دهند که میلیاردها افغانی مفقود شده در این اداره کجا و چگونه و توسط چه کسانی حیف و میل شده است. اگرچه مجلس نمایندگان بهتر بود که سال گذشته نیز از مسولان شرکت برشنا و وزارت انرژی توضیح می خواست که چرا مسیر انتقال برق ترکمنستان به افغانستان تغییر کرده است. اما حالا که آن ها از مشکل دیگر در این اداره از مسولان برشنا سوال می کنند، ضروری است که پرونده این اداره را به صورت جدی مورد بررسی قرار دهند.
اکنون برشنا با سه اتهام واضح از سوی همه مردم مواجه است؛ تصیممات تبعیض آمیز در زمینه انتقال برق به مناطق مختلف کشور، فساد گسترده در بخش بودجه های این اداره، ناکارآمدی در بخش ارایه خدمات به مشتریان.
در بخش اول جنجال های دو سال اخیر نشان می دهد که تصمیم گیری ها در این اداره بر مبنای تبعیض های قومی و منطقه ای صورت می گرفته است. متاسفانه بنای این تبعیض در زمانی گذاشته شد که یکی از رهبران جهادی با دنیایی از پس زمینه های ذهنی و فکری در راس سکتور انرژی قرار گرفت. مهم ترین دلیل بر تبعیض آمیز بودن تصمیمات این اداره این است که طی دو سال جنجال آن ها نتوانستند حتی بخشی از مردم را در مورد تغییر مسیر انتقال برق ترکمنستان قناعت دهند. هنوز پس از دو سال تحقیق و کمیسون سازی معلوم نیست که بر چه اساسی مسیر لین 500 کیلوولت تغییر کرده است.
در بخش فساد گسترده نیز گزارش مرکز مبارزه با فساد از یکی از بزرگ ترین فسادها در کشور خبر می دهد که شاید کم سابقه و حتی فسادی به این وسعت بی سابقه باشد. حیف و میل میلیاردها افغانی آن هم در اداره ای که با روشنایی زندگی مردم سروکار دارد، می تواند در تاریخ فساد یقه سفیدها در افغانستان بی سابقه باشد.
بخش سوم یعنی عدم ارایه خدمات درست برای مشتریان از سوی برشنا، امری است که همه شهروندان کشور به خصوص پایتخت نشینان، عملا این روزها شاهد آن هستند. در این روزها کسی نیست که از دست برشنا شاکی نباشد. برشنا و نحوه ارایه خدمات آن اکنون بین مردم تبدیل به ضرب المثل ها و جوک های عمومی شده است. فصل زمستان بدترین فصل نه تنها برای مردم بلکه برشنا نیز هست. برشنا در این فصل بیش از هر زمان دیگر سر زبان ها است و شکایت های مردمی هم از برشنا و هم از حکومت بالا می گیرد. برشنا زمستان ها آنقدر بد عمل می کند که حتی در نحوه توزیع برق و نوبت گذاری مناطق پایتخت نیز تفاوت های فاحشی قایل می شود. هم اکنون مناطقی در شهر کابل وجود دارد که حتی در شبانه روز دو ساعت برق ندارد ولی مناطقی هم وجود دارد که تقریبا دارای برق همیشگی است. این تفاوت قایل شدن و تبعیض در نحوه توزیع برق نیز سبب ناراحتی شهروندان شده است.
مشکل اصلی و همیشگی این اداره  این است که متاسفانه بیش از هر جای دیگر گنگ و بی زبان است. هرچه شکایت های مردمی و گزارش های تحقیقی در مورد آن به نشر می رسد، هیچگونه پاسخی برای روشن شدن اذهان عامه از سوی برشنا ارایه نمی گردد.
این عدم پاسخگویی سبب شده است که مردم همواره در باره برشنا و مسولان آن با پرخاش و تندی صحبت کنند. مردم کمبودها و ناگزیری های برشنا را درک می کنند، به شرط آن که صادقانه و عادلانه با همه شهروندان به صورت یک سان برخورد شود.
همه می دانیم که برشنا توانایی توزیع برق 24 ساعته برای همه شهروندان در زمستان را ندارد. ولی انتظار می رود که مسولان آن با روشنی با مردم مشکلات را در میان بگذارد و نحوه ارایه خدمات خود را نیز به صورت یک سان و عادلانه تنظیم کند.

دیدگاه شما