صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ضرورت حضور با شکوه مردم در انتخابات

-

تبلیغ و آگاهی دهی یکی از ضروریات پروسه انتخابات است. بدون آگاهی دهی اولا تعدادی از مردم بخصوص زنان و کسانی که در قریه ها و روستاها زندگی می کنند، از روند انتخابات بی خبر می مانند؛ ثانیا در صورتی که آغاز پروسه انتخابات همراه با تبلیغات نباشد و از راههای گوناگون مردم را برای شرکت در انتخابات تشویق نکند، ممکن است انگیزه کافی برای شرکت در انتخابات برای بسیاری ها به وجود نیاید.
دو روز است که از روند ثبت نام رأی دهندگان می گذرد، اگرچه نمی شود میزان اشتراک مردم در پروسه ثبت نام در این دو روز را ملاک قضاوت و داوری قرار داد، زیرا هنوز فرصت کافی برای ثبت نام هست و شاید بسیاری بخواهند در روزهای آینده ثبت نام کنند؛ اما با آن هم این نگرانی وجود دارد که ممکن است فضای انتخابات آینده به گرمی انتخابات گذشته نباشد.
یکی از وظایف کمیسیون مستقل انتخابات این است که به مردم آگاهی دهد و مردم را از جزییات پروسه انتخابات با خبر سازد و شوق و انگیزه کافی را برای شرکت در انتخابات به وجود آورد.
تا هنوز کم کاری های کمیسیون انتخابات در این مورد قابل مشاهده است. بسیاری از نهادهای انتخاباتی نیز این مسأله را در انتقادات خود از کمیسیون انتخابات برجسته ساخته است. دیروز شماری از نمایندگان مجلس نیز از حضور کم رنگ مردم در روند ثبت نام رأی دهندگان اظهار نگرانی کردند و خواستار آگاهی دهی بیشتر مردم توسط کمیسیون شدند.
انتخابات آینده با چالش های متعددی روبرو می باشد، چالش هایی که هر کدام می تواند مشروعیت انتخابات را زیر سؤال ببرد. نا امنی گسترده در کشور هم می تواند شفافیت انتخابات را به چالش بکشاند و هم می تواند عادلانه بودن و سراسری بودن آن را خدشه دار سازد. چنانچه حضور مردم در مناطق امن نیز پر شور و چشمگیر نباشد، در این صورت انتخابات ممکن است از مشروعیت لازم برخوردار نباشد.
برگزاری انتخابات در افغانستان یک اصل حتمی، اجتناب ناپذیر و بسیار ضروری بوده که چشم پوشی از آن به معنای برگشت به گذشته تاریک و سیاه استبداد و انحصار و ستم و تبعیض بی حد و حصر خواهد بود. هیچ شهروندی نمی خواهد افغانستان از مسیری که در آن قرار گرفته منحرف شده و یا به عقب برگردد؛ لذا یکی از فرایندهایی که کمک می کند تا کشور روند عادی خود را به سوی پیشرفت و توسعه ادامه دهد، برگزاری عادلانه انتخابات است.
مردم با توجه به مسایل و خطراتی که وجود دارد، باید از این روند استقبال کرده و با شکوه تمام عرصه انتخابات را داغ نگه دارند. ما با شرکت در انتخابات به جنگ، نا امنی و بی عدالتی نه می گوییم و به اصول دموکراتیک که آزادی و برابری شهروندان را تأمین و تضمین نمایند، احترام می گذاریم.
مشکل دیگری که در انتخابات آینده وجود دارد و این مشکل بر میزان اشتراک مردم در انتخابات تأثیر منفی می گذارد، این است که در انتخابات آینده، برای رأی دادن محدودیت هایی وضع شده که سبب می شود، تعدادی از مردم در روز انتخابات از رأی دادن محروم شوند و آن محدودیت عبارت است از: حق رأی شهروندان تنها به مرکزی که در آن مرکز ثبت نام کرده اند. در حالی که در انتخابات قبلی هر شهروند می توانستند از حق رأی خود در تمام حوزه انتخاباتی استفاده کنند و در هر جا که امکانش بود، رأی بدهند؛ اما این بار این حق را ندارند و باید به محلی که ثبت نام کرده اند، رأی بدهند. معلوم است که در روز انتخابات تعدادی از مردم به دلایل گوناگون نمی توانند به محل خود شان باشند و چون نمی توانند به مراکز دیگر در همان زون رأی دهند؛ نا خواسته از حق رأی محروم می شوند. این مسأله نیز به حضور گسترده مردم در انتخابات تأثیر می گذارد و میزان رأی دهندگان را کاهش می دهد. این خلأها و محدودیت ها باید به گونه دیگر جبران شود تا به حضور پرشور مردم در انتخابات لطمه وارد نگردد.
مردم می گویند که در انتخابات گذشته تقلب صورت گرفته و به این خاطر رأی آنها در صندوق ها ضایع شده و بجای آن آرای تقلبی و جعلی وارد صندوق ها گردیده است. پس تا زمانی که شفافیت انتخابات تضمین نشود، از آرای پاک مردم حراست صورت نمی گیرد و ارزش آرای تقلبی از آرای واقعی بیشتر می شود؛ بنابراین اشتراک کردن و اشتراک نکردن مردم زیاد در روند انتخابات تأثیر نمی گذارد. اما باید گفت که ما ناچاریم با همه کاستی از روند انتخابات استقبال کرده و آن را گرم نگه داریم. انتخابات به مثابه شمعی است که باید روشن نگه داشته شود.

 

دیدگاه شما