صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

درس های حوادث امنیتی اخیر

-

طی روزهای گذشته چندین نقطه کشور مورد حملات گروهی دشمن قرار گرفت و تا مرز سقوط پیش رفت. بخش هایی از مرکز ولایت فراه، ولسوالی تاله و برفک در ولایت بغلان و ولسوالی خوجه میری در ولایت غزنی در روزهای گذشته توسط طالبان اشغال گردید و البته هرکدام پس از تدابیر لازم جنگی باز پس گرفته شد. معادلات جنگی در روزهای گذشته و استراتژی های جنگی دشمن در سال جدید نشان می دهد که ما نیازمند توجه جدی به عرصه جنگ و وضعیت امنیتی کشور و نیازمند تغییرات اساسی در همه بنیادهای دفاعی خویش هستیم. از همین رو باید به چند نکته اساسی به عنوان درس هایی از تحولات اخیر در میدان جنگ توجه کنیم:
1-  نخستین نکته مهم تغییر پالیسی جنگی دشمن است. از یک سال بدین سو اکثر حملات تروریستی به شکل گروهی و دسته جمعی بر مراکز دولتی و نظامی صورت می گیرد. در گذشته ها افراد انتحاری بر مراکز و اهداف مشخص حمله می کردند و حملات تروریستی با بر جا گذاشتن تلفاتی پایان می یافت. اما از مدتی به این طرف دشمن حملات خود را به گونه ای ساماندهی می کند که تعداد زیادی از افراد خود را آماده حمله بر یک هدف واحد می کند و آن ها به طور سازماندهی شده، منظم و گروپی حملات خود را سامان می دهند. در آخرین مورد حمله بر مرکز ولایت فراه توسط دو هزار نفر صورت گرفت که شاید در سال های گذشته بی سابقه باشد. حملات گروپی دشمن بر مراکز دولتی و نظامی از 5 نفر شروع شده تا دو هزار نفر در حادثه حمله بر مرکز ولایت فراه در روزهای گذشته نیز رسیده است. هم چنین دشمن در ولسوالی تاله و برفک و خوجه میری از همین تاکتیک استفاده کرده است. این حجم از حملات گروهی بر مراکز دولتی و نظامی نشان می دهد که دشمن تا چه میزان از قدرت سازماندهی و تدارکات حملات بزرگ بهره مند است. اما پرسش اساسی این است که وقتی ادارات محلی ما در نقاط مختلف کشور با این حجم از حضور تروریست ها در قلمرو خود مواجه هستند و بر آن آگاهی کامل دارند، چرا پیش از آن که دشمن دست به حملات سازماندهی شده و گروهی بزند، اقدامی نمی کند؟ وقتی مسولان محلی و امنیتی در ولایت فراه می دانند که دو هزار نفر از نیروهای دشمن در یک جا تجمع کرده اند، چرا اقدام به دفع حملات آنان نمی کند. مردم حق دارند پشت پرده این ماجراها را بدانند.
2-             نکته مهم دیگر این است که تدارکات و سازماندهی این حملات بزرگ و گسترده توسط طالبان بدون حمایت خارجی امکان پذیر نیست. به خصوص حمله ای که در فراه به عنوان یک ولایت مرزی صورت گرفت، با حجم وسیعی از نیروهای دشمن نشان می دهد که در پشت این حمله کشورهای همسایه قرار داشته اند. تدارکات و سازمانی دو هزار نیروی مسلح و تهیه تجهیزات لازم برای آن ها، از توان طالبان خارج است. بدون تردید در پشت این حملات قدرت های استخباراتی منطقه و امکانات وسیع مالی کشورهای همسایه قرار دارد. اما پرسش این است که چرا مسایل پشت پرده این حملات برای مردم افغانستان روشن نمی شود؟ آیا قدرت استخباراتی کشور آن قدر ضعیف است که نمی تواند نحوه سازماندهی دو هزار نفر را تشخیص دهد و نحوه حمایت های کشورهای حامی تروریست ها را برملا کند؟
3-  نکته اساسی و مهمی که متاسفانه همیشه سبب بی اعتمادی میان مردم و حکومت می گردد، عدم تعقیب قضایای جنگی و حوادث تروریستی است. تنگناها و محذوریت های بخش های استخباراتی و امنیتی ما قابل درک است. ما با دشمن بی رحمی مواجه هستیم که کمر به نابودی تمام مردم افغانستان و تمام زیرساخت های کشور بسته است. اما نمی توان از انفعال و بی برنامگی در برابر دشمن چشم پوشی کرد. همان گونه که در پیشگیری از حملات تروریستی ضعف های روشن دیده می شود، در تعقیب و روشن شدن قضایای تروریستی نیز ضعف های جدی وجود دارد. به عنوان مثال در ولایت فراه دو هزار نفر مسلح آماده حمله بر شهر می شود و ما تنها زمانی خبر می شویم که آن ها حملات خود را شروع می کند. به همین شکل ما شاهد روشن شدن هیچ یک از حملات تروریستی پس از وقوع حادثه نبوده ایم. تقریبا تمام حوادث در هاله ای از ابهام باقی مانده و برای مردم بازگو نشده است که از کجا و توسط چه کسانی و به شکلی این حملات سازماندهی شده است. در نهایت آن چه باقی می ماند حجم وسیعی از بدبینی ها و شایعات است که فضای عمومی را مکدر می سازد و باعث شکاف های عمیق میان نهادهای امنیتی و مردم می شود.

دیدگاه شما