صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

انتخابات و ضرورت حضور شکوهمند مردم

-

اهمیت انتخابات در افغانستان بر هیچ کسی پوشیده نیست. آینده ما از طریق انتخابات رقم می خورد. وحدت ملی با برگزاری انتخابات قابل تحقق می باشد. ثبات و پایداری نظام به انتخابات بستگی دارد. توسعه و دموکراسی با برگزاری انتخابات ممکن می گردد. با این حال انتخابات در افغانستان با چالش های فراوانی روبرو می باشد. فضای انتخابات همواره تحت تأثیر مسایل جنگ، ناامنی، دهشت آفرینی و خشونت قرار گرفته است. تعدادی زیادی از مردم به دلایل امنیتی نمی توانند در انتخابات اشتراک کنند. بسته ماندن بیش از هزار مرکز رأی دهی در روز انتخابات به معنای محرومیت تعدادی از شهروندان از حق قانونی شان است. در برخی مناطقی که حکومت کنترل کامل ندارد، برگزاری انتخابات با دخالت های غیر قانونی، جعل و تقلب گسترده همراه می باشد که این امر نیز شفافیت انتخابات را زیر سؤال می برد.
با این همه انتخابات پارلمانی پیشرو با موانع مضاعفی روبرو می باشد. این انتخابات از یک طرف از انتخابات پرجنجال و بحث بر انگیز ریاست جمهوری گذشته تأثیر پذیرفته است و از سوی دیگر وضعیت کلی سیاسی و اقتصادی و کارنامه های نه چندان خوب نمایندگان دوره قبل، مردم را نسبت به انتخابات پیشرو و سایر فرایندهای ملی بی میل کرده است.
حضور کمرنگ مردم در انتخابات پارلمانی نشان می دهد که مردم از آن شور و شوق انتخابات گذشته مانده و نسبت به آینده کشور بدبین شده اند. بی باوری مردم به پروسه های ملی به دلسردی آنها برای اشتراک در انتخابات منجر شده است؛ اما بی برنامگی و آشفتگی در کمیسیون انتخابات این روند را تشدید کرده است.
انتخابات پارلمانی که قرار بود برای افزایش شفافیت، دقت و اطمینان بر اساس تذکره الکترونیکی برگزار شود، متأسفانه این روند به دلایل گوناگون به تأخیر افتاد و کمیسیون انتخابات اعلام کرد که انتخابات آینده بر مبنای تذکره ورقی برگزار می شود و از آنجایی که تعداد زیادی از شهروندان بخصوص زنان تذکره نداشتند، ریاست ثبت احوال نفوس توزیع تذکره را در مرکز ولایت ها و ولسوالی ها روی دست گرفت.
تصمیم های ناپایداری که در مورد نصب استیکر روی تذکره اصلی و کاپی آن گرفته شد و تأخیر در اعلام نظر کمیسیون در مورد حوزه های انتخاباتی که منجر به تظاهرات، گفتگوها و جاروجنجال ها در برخی ولایات گردید و... کارکرد کمیسیون انتخابات را در انظار و افکار عمومی ضعیف جلوه داده است.
کمیسیون انتخابات وظیفه دارد که مردم را برای شرکت در انتخابات تشویق کند و با کارکردها و فعالیت های خود به مردم ثابت کند که با صداقت و امانتداری تمام از آرای مردم پاسداری کرده و نمایندگان واقعی مردم را بر کرسی پارلمان خواهد نشاند. متأسفانه تا هنوز مردم نسبت به فعالیت های کمیسیون های انتخاباتی این باور را پیدا نکرده اند. ادامه این بی باوری ممکن است باعث برگزاری یک انتخابات کمرنگ و بی رمق در کشور گردد.
در حالی که زمان کمی تا پایان مهلت ثبت نام باقی مانده است لازم است که کمیسیون انتخابات، حکومت، احزاب سیاسی، جامعه مدنی، رسانه ها و همه طیف ها و اقشاری که برگزاری انتخابات را تنها گزینه برای ایجاد ثبات و تحکیم ارزش های دموکراسی در کشور می دانند، تلاش کنند تا با تنظیم و تدوین برنامه های مفید و ارزشمند، مردم را برای ثبت نام و شرکت در انتخابات پارلمانی تشویق نمایند.
مردم از سران حکومت انتظار دارند که تا در مسایل مهم ملی اختلافات شان را کنار بگذارند و بیش از پیش به منافع ملی پایبند باشند و اجازه ندهند که اعتماد مردم از حکومت و روندهای جاری به کلی از بین برود. در اندک فرصتی که باقی مانده باید حجم تبلیغات و آگاهی دهی از پروسه انتخابات و تشویق مردم برای ثبت نام و ایجاد تسهیلات لازم برای شهروندان در اخذ تذکره و رفتن به مراکز ثبت نام تلاش جدی صورت گیرد. مردم در گذشته ثابت کرده اند که به اهمیت انتخابات پی برده اند و می دانند که انتخابات دریچه¬ای به سوی فردای روشن و عاری از خشونت و تقلب است.
اگر بی میلی و دلسردی مردم نسبت به شرکت در انتخابات از بین برده نشود و انتخابات پارلمانی با حضور کمرنگ مردم برگزار شود، امکان دارد که این بی میلی در انتخابات ریاست جمهوری نیز تکرار شود. در حالی که افغانستان با توجه به شرایط و مقتضیات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی نیاز دارد، تا پروسه انتخابات با شور و شوق برگزار گردد و مردم در این پروسه حضور آگاهانه و گسترده داشته باشند. شهروندان افغانستان هم با حضور شکوهمند شان در انتخابات، این پروسه را از دستبرد عده¬ای سودجو و منفعت طلب نجات دهند و حاکمیت شان را با فرستادن نمایندگان واقعی شان به پارلمان تمثیل کنند.

دیدگاه شما