صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

جنگ با تفکر افراطی در افغانستان

-

طالبان یک گروه افراطی است که با تفکر سلفی گری به افغانستان آمد و امارت اسلامی را در این کشور پایه گذاری کرد. طالبان با نظام های سیاسی مدرن سر سازگاری ندارند و با ارزش های دموکراسی شدیدا مخالفت می ورزند. نگاه تنگ و بدبینانه این گروه نشأت یافته از قرائت های خاصی است که از دین اسلام دارد.
گروه طالبان در زمان حاکمیت شان، مردانی را که ریش می تراشیدند و زنانی را که چادر نمی پوشیدند، بیرحمانه شلاق می زدند و با یک تحقیق ناقص و ابتدایی حکم قطع دست و پا و حتا اعدام را صادر و به اجرا در می آوردند. طالبان خواهان زندگی بدوی در افغانستان است. زندگیی که با فرمان هایی اربابی اداره می شود و با قانون، مدنیت و حقوق بشر بیگانه است.
آنچه در حال حاضر برای مردم افغانستان اهمیت دارد این است که از گسترش تفکر طالبانی در کشور جلوگیری گردد. ما وقتی می توانیم با تفکر طالبانی و هر تفکر افراطی دیگر که به نام اسلام عرض اندام می کند، مبارزه کنیم که قرائت صحیح و درست از دین اسلام برای مردم عرضه کنیم. تنها شناخت مردم از حقیقت دین می تواند آنها را در برابر تفکرات افراطی و خودساخته بیمه کرده و راه نفوذ تفکرات خودساخته را در لایه های اجتماعی سد نماید.
وقتی از مساجد، منابر و مدارس صدای واقعی اسلام بلند شود، دیگر زمینه برای شنیدن صداهای جعلی و خود ساخته باقی نمی ماند. اگر امروز پاکستان به عنوان مرکز تولید تروریسم و افراط گرایی شناخته می شود، دلیلش این است که در این کشور بیش بیست و پنج هزار مدرسه دینی وجود دارد که تفکر افراطی را تبلیغ و ترویج می کنند. امروز ده ها گروه افراطی از همین مدرسه ها سر برآورده و ده ها گروه افراطی دیگر در پناه همین مدارس فعالیت می کنند.
قدرت و نفوذ معنوی این مدارس در جامعه سنتی، سبب می شود که حکومت ها و سازمان های استخباراتی از نفوذ آنها به هدف پیشبرد مقاصد سیاسی و امنیتی شان استفاده کنند. امروزه اکثر این مدارس برای جذب پول و امکانات به یکی از کشورها و سازمان های استخباراتی وابسته هستند و مطابق میل آنها برنامه های شان را عیار می سازند.
طالبان به عنوان محصول همین مدارس از آغاز تا کنون در دام استخبارات بیگانه اسیر بوده وهیچ اراده مستقلی از خود نداشته است. طالبان به دستور بیگانگان در افغانستان وارد شد و به حمایت آنها قدرت را به دست گرفت و باپشتوانه آنها به حیات خود ادامه می دهد. همین کشورها سال هااست که می کوشد تا با گسترش تفکر افراطی در افغانستان، حیات سیاسی طالبان و گروه های مشابه آن را برای نسل های متوالی تضمین کنند.
هزاران مدرسه دینی که باپول و امکانات کشورهای خارجی به منظور اهداف سیاسی در افغانستان تأسیس گردیده، می تواند یک تهدید بالقوه برای مردم و حکومت افغانستان به شمار بیاید. این مدارس که یا در مناطق تحت کنترل شورشیان قرار دارند و یا از نظارت دولت به دور می باشند، به راحتی می توانند در راستای اهداف دشمنان فعالیت کنند و هزاران کودک و نوجوان این سرزمین را به لحاظ تربیتی تحت تأثیر قرار دهند. این موضوع زمانی خطرناکتر می شود که گروه های افراطی برای این که بتوانند اطفال و نوجوانان را جذب مدارس کنند، دروازه مکاتب دولتی را در مناطق شان می بندند و معلمان و شاگردان مکاتب وحتا خانواده های آنان را مورد آزار و اذیت قرار می دهند. یک دلیل بسته ماندن دروازه های مکاتب در برخی ولایات کشور به همین مسأله مربوط می شود.
از اینرو نظارت و کنترل دقیق دولت از فعالیت های این گونه مدارس، مساجد و سازمان های خیریه، یک اولویت اساسی است که برای جلوگیری از مشکلات آینده ضروری به نظر می رسد. دولت نباید اجازه دهد که مراکز دینی در کشور به محل تولید تروریسم و افراط گرایی تبدیل شود و به عنوان پایگاه دشمنان مردم افغانستان عمل کنند. چنانچه تفکر افراطی در مدارس و مساجد باز تولید شود، جنگ جبهه¬ای ما با تروریسم و افراط گرایی ناکام خواهد ماند.

دیدگاه شما