صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

پیامدهای تعلل در اعلان نتیجه انتخابات

-

بیش از سه ماه از برگزاری انتخابات پارلمانی می گذرد. اما هنوز نتیجه آن اعلان نگردیده است. این عدم اعلان نتیجه در کابل ظاهرا به جاهای خطرناک می کشد. روزهای گذشته تعدادی از کاندیدان پارلمانی برای چند ساعتی مسیرهای منتهی به کابل را بستند و از هرگونه ورود و خروج شهروندان جلوگیری کردند. این مساله مشکلات زیادی را برای مردم عادی به وجود آورد. بدون شک این مساله تنها یک بخش کوچک از پیامدهای منفی تعلل از سوی کمیسیون انتخابات در اعلان نتایج انتخابات است. مسایل زیادی وجود دارد که ممکن است این تعلل را به سمت و سوی دیگری ببرد؛ اما تا الان نیز پیامدهای منفی بسیاری داشته است.
در این که دلایل و عوامل این تاخیر و تعلل چیست، نیز حرف های زیادی وجود دارد که اکثر آن ها برخاسته از حدس ها و گمان های بی اساس است. اما آن چه مسلم است این است که این مساله پیامدهای منفی بسیاری برای کشور و تمام پروسه های اداری و سیاسی دارد.
یکی از عینی ترین و فوری ترین پیامدهای تاخیر در اعلان نتیجه انتخابات اخلال در برگزاری انتخابات های سال آینده است. سال آینده ما همزمان چهار انتخابات ریاست جمهوری، شوراهای ولایتی، شوراهای ولسوالی و انتخابات پارلمانی ولایت غزنی را در پیش رو داریم. هر کدام از این انتخابات ها در جای خود بسیار مهم و برای ثبات و استقرار نظم در کشور حیاتی است.
انتخابات ریاست جمهوری یک بار به مدت سه ماه به تاخیر افتاده است. اگر بار دیگر در فرایند برگزاری آن وقفه ای پیش بیاید، کشور دچار مشکلات زیادی خواهد شد. عدم برگزاری انتخابات در ریاست جمهوری پیامدهای بسی ناگوارتر از انتخابات های دیگر دارد. هم چنین انتخابات شوراهای ولایتی نیز در جای خود از اهمیت بسزایی برخوردار است و عملا با پایان یافتن دور قبلی، ادارات محلی بدون یک نهاد نظارت کننده باقی می مانند و ممکن است در بسیاری از جاها دچار مشکلات شود. انتخابات شوراهای ولسوالی هم در محلات بسیار اهمیت دارد و هم به لحاظ نقش سیاسی که این شورا دارد. یک سوم از اعضای مشرانو جرگه از بین نمایندگان شوراهای ولسوالی انتخاب می شوند و بخشی از اعضای لویه جرگه در صورت برگزاری نیز بر اساس قانون از میان اعضای شوراهای ولسوالی انتخاب می شوند. انتخابات جنجالی ولایت غزنی هم در این مرحله برگزار می شود که در جای خود و به لحاظ محلی حایز اهمیت بسیار است.
پیامد منفی دیگر تعلل در اعلان نتایج انتخابات اختلال در روندهای اداری و حقوقی کشور است. پارلمان فعلی به تعطیلی زمستانی رفته و اگر در این مدت زمینه برای حضور وکلای جدید در خانه ملت فراهم نشود، عملا ما با خلاء قوه مقننه مواجه خواهیم بود. بسیاری از قوانین و مقررات و بسیاری از تصمیم گیری های کلان کشوری در خانه ملت باید نهایی شود که در آن صورت ممکن است خانه ملت خالی بماند.
پیامد منفی و البته خطرناک تر تاخیر در اعلان نتایج انتخابات، توهم پیروزی تعدادی از زورمندان و یا منسوبین زورمندانی که کاندید بوده اند، خواهد بود. چنان که می دانیم در انتخابات گذشته بسیاری از زورمندان ویا منسوبین آن ها رای نیاورده اند. اکنون آنان فکر می کنند که رای های شان دزدیده شده و یا در پروسه انتخابات تقلب سازمان یافته صورت گرفته است. چنان که در روزهای گذشته دیدیم تعدادی از کاندیدان معترض جاده های منتهی به کابل را بستند و هرچه دل شان خواست به دولت و کمیسیون انتخابات گفتند. در حالی که کسانی در این جمع حضور داشتند و با رسانه های ملی و بین المللی مصاحبه کردند که آرای بسیار پایینی دارند و هرگز رای برای کامیابی در پروسه انتخابات را نداشتند.
اما مهم ترین و بزرگ ترین پیامد منفی تعلل در اعلان نتایج انتخابات و نشان دادن ضعف و ناتوانی از سوی اعضای کمیسیون ها این است که مجموع کارکرد کمیسیون ها و به خصوص عملکرد ضعیف پس از انتخابات و تاخیر نامتعارف در اعلان نتایج سبب شده است که اعتبار کمیسیون های انتخاباتی به شدت سقوط کند و از سوی دیگر اعتماد مردم به این نهادها به حداقل ممکن برسد. این پیامد بدی برای کمیسیون های انتخاباتی و هم چنین مجموع پروسه های انتخاتی در کشور بود که ما تجربه کردیم.

دیدگاه شما