صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

بازی ایالات متحده با روند صلح افغانستان

-

هشتمین دور مذاکرات صلح میان ایالات متحده و طالبان در قطر امروز آغاز شد. احتمالا در پایان هشتمین دور مذاکرات موافقت نامه ای میان دو طرف امضا و منتشر شود. قبل از این دور در یک هفته اقامت خلیلزاد در کابل ظاهرا اعلامیه ای میان ایالات متحده و دولت افغانستان نیز تنظیم شده که همزان با موافقت طالبان و آمریکا منتشر خواهد شد. محتوای موافقت نامه طالبان و ایالات متحده و نیز محتوای اعلامیه دولت افغانستان و امریکا تا حدودی مشابه است و هیچ چیز تازه ای احتمالا در آن ها وجود ندارد. تنها موضوع مهم شروع مذاکرات بین الافغانی است که در آن از این پس دولت افغانستان به صورت رسمی حضور خواهد داشت. تمام مباحث اصلی زمانی شروع خواهد شد که مذاکرات بین الافغانی احتمالا در ناروی برگزار شود.
در موافقت نامه میان طالبان و آمریکا به مواردی چون مذاکرات بین الافغانی، خروج تدریجی نیروهای ایالات متحده از افغانستان، تعهد طالبان مبنی بر عدم اقدام علیه منافع ملی ایالات متحده و عدم استفاده از خاک افغانستان علیه همسایگان و کشورهای منطقه خواهد بود. هم چنین در متن اعلامیه ای که میان دولت افغانستان و ایالات متحده تنظیم گردیده است نیز تقریبا همین موارد و تعهد ایالات متحده مبنی بر حمایت از دولت افغانستان گنجانده شده است. بنابراین چیزی که بتوان آن را یک موضوع تازه قلمداد کرد نه در متن موافقت نامه میان آمریکا و طالبان وجود دارد و نه در متن اعلامیه ای که میان دولت افغانستان و ایالات متحده تهیه شده است. حال سوال مهم این است که هدف ایالات متحده از این همه گفتگوهای خسته کننده و طولانی در طی ماه های گذشته با طالبان چه بوده است؟
واقعیت مساله این است که هدف اصلی ایالات متحده به خصوص شخص رییس جمهور ترامپ از گفتگوهای خسته کننده صلح افغانستان نوعی تولید دستاورد برای خود است. این دستاورد، هرچند ظاهری و نمایشی، تنها مصرف انتخاباتی در ایالات متحده دارد. موضوعی که ترامپ قبلا نیز وعده آن را داده بود و یکی از شعارهایش خاتمه جنگ در افغانستان و بازگرداندن سربازان آمریکایی به خانه شان بود. همه می دانند که انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه های نزدیک آینده است. ترامپ برای مردم آمریکا وعده های زیادی داده بود که یکی از آن ها ختم قضیه افغانستان و حداقل خروج نیروهای نظامی این کشور از افغانستان بوده است. او اکنون به تنها چیزی که می اندیشد ساختن یک دستاورد و به قول معروف ساختن یک بینی خمیری است.
اکنون برای ایالات متحده و شخص ترامپ نیز باید روشن شده باشد که گروهی هم چون طالبان هرگز به دنبال صلح نیست. هنوز شرایط برای صلح واقعی در افغانستان مهیا نشده است. اما ترامپ و دستگاه دیپلماسی ایالات متحده بدون در نظرداشت دیدگاه های دستگاه های امنیتی و استخباراتی این کشور هم چنان اصرار بر رسیدن صلح افغانستان به یک نقطه مشخص دارد. دلیل این اصرار همین است که مردم آمریکا نگویند که ترامپ به وعده های خود عمل نکرده و دروغ های شاخداری که تا کنون گفته است هم چنان در طول زمان روشن می شود. درواقع اصرار و تلاش ایالات متحده بر یک صلح نمایشی و حداقل برقراری گفتگوهای بین الافغانی یک دستاورد برای رییس جمهور این کشور محسوب می شود و از آن پس می تواند به همه مخالفان خود در زمان مبارزات انتخاباتی فخر بفروشد.
بدون شک پس از آن که گفتگوهای بین الافغانی شروع شود ایالات متحده پای خود را از میان خواهد کشید و این گفتگوها را به حال خود رها خواهد کرد. ایالات متحده به طور روشن بارها به مقامات افغانی گفته اند که نه به دنبال دموکراسی در افغانستان است و نه به دنبال صلح واقعی. تنها چیزی که برای این کشور و به خصوص شخص رییس جمهور ترامپ اهمیت دارد بیرون شدن از معرکه به صورت آبرومندانه است. ایالات متحده همان گونه که در طول سال های جهاد با مجاهدین بازی کرده است، اکنون می خواهد با سرنوشت تمام مردم افغانستان و با دولت مشروع ما بازی کند.
از مجموع قراین و نشانه های چند ماهه در فرایند صلح بر می آید این است که تمام تلاش ها و تقلاهای چندماهه فقط برای سبوتاژ کردن انتخابات  ازسوی عوامل داخلی و نیز ساختن یک دستاورد نمایشی و ظاهری برای ترامپ بوده است. بخش اول که از سوی اپوزیسیون داخل نظام صورت می گیرد تنها برای احتمال به دست آوردن یک امتایز بوده است و بخش دوم نیز که توسط کشورهای خارجی هدایت می شود تنها به خاطر برساختن یک امتیاز مهم برای آمریکا است.

دیدگاه شما