صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

آب را گـل نکنیم

-

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در ششم میزان با مشکلات و چالش های نسبتا کم برگزار شد. هنوز چنان مشکل بزرگ که بتواند بر کل نتیجه آرا تاثیر بگذارد و یا کلیت پروسه انتخابات را زیر سوال ببرد از سوی هیچ یک از نهادهای برگزارکننده و هم چنین نهادهای ناظر گزارش نشده است. طی روزهای گذشته هر یک از طرف های انتخابات و هم چنین شرکای بین المللی افغانستان به خصوص یوناما، ایالات متحده و هم چنین سفارت انگستان مقیم کابل خوش بینی خویش را از انتخابات ریاست جمهوری ابراز داشته اند. این خوش بینی ها می رساند که این روند ملی و سرنوشت ساز در یک فضای نسبتا سالم و آرام برگزار شده است. حتی از لحاظ امنیتی نیز نهادهای امنیتی افغانستان موفقیت بزرگ در این انتخابات داشتند و علی رغم سرمایه گذاری دشمنان و گروه های تروریستی بر نا امن ساختن انتخابات، کمترین چالش امنیتی پیش آمد.
مشکلاتی که تا کنون گزارش شده است از بعضی مراکز رای دهی بوده است که در آن ها نام تعدادی از رای دهندگان در لیست موجود نبوده است و یا تنها در برخی مراکز دستگاه های بایومتریک نام های عده ای از رای دهندگان را نخوانده و شناسایی نکرده است. تا کنون هیچ گزارشی نرسیده است که یک مرکز به کلی به خاطر مشکلات تخنیکی تعطیل شده باشد و یا کسی رای داده نتوانسته باشد. در حالی که در انتخابات پارلمانی هزاران مشکل از این دست داشتیم و به صورت روشن از سوی رسانه ها نشر گردید. تیم های انتخاباتی هم تا کنون مواضع ضد و نقیض در برابر پروسه داشته اند. به خصوص یکی از تیم های انتخاباتی ظاهرا در پی گل آلود کردن فضای انتخابات است و شاید به این استراتژی رسیده است که اگر بنا باشد در این انتخابات ببازد، باید فضا را مغشوش بسازد تا شاید از این طریق امتیازی به دست آورد.
نهادهایی که مسولیت نظارت از انتخابات را به عهده دارند و به همین خاطر نیز بودجه های کلان از منابع و سازمان های بین المللی به دست می آورند، تا کنون گزارش های مثبت از روند انتخابات داشته اند و آن را یک موفقیت می دانسته اند. اما دیروز یکی از این نهادها اعلام کرده است که زمینه تقلب در انتخابات ریاست جمهوری وجود دارد. این نهاد گزارش سفارت ایالات متحده و نیز دیگر نهادهای دبین المللی را رد کرده و برخلاف آن ها از عدم شفافیت و امکان تقلب در نتیجه آرا سخن به میان آورده است. پرسش اساسی که از این نهاد باید پرسید این است که چرا تا کنون از تقلبات و احیانا تخلفات انتخاباتی گزارش نداده است که اکنون در آستانه اعلان نتیجه انتخابات از امکان تقلب و دستکاری در نتیجه آرا سخن به میان آورده است؟ هم چنین نزدیک به سه روز می شود که برخی از رسانه های دیداری و شنیداری نیز به نحوی در صف غوغاسالاران قرار گرفته اند و مرتب به حس بدبینی به کمیسیون های انتخاباتی و نتیجه آرا دامن می زنند. گزارش های مکرر و مبالغه آمیز از کم کاری ها و احیانا مشکلات تخنیکی در پروسه انتخابات و القای حس بدبینی در جامعه نسبت به نتیجه انتخابات یکی از استراتژی هایی است که متاسفانه برخلاف مصالح و منافع مردم افغانستان برنامه ریزی و اجرا می گردد.
با توجه به آن چه گفته شد، وظیفه یکایک شهروندان است که در برابر زورگویی و تقسیم قدرت بر اساس میزان حضور خانوادگی احزاب و تنظیم های سیاسی بایستند. بسیاری از احزاب و تنظیم های قومی از هم اکنون محاسبه خود را کرده اند و تصمیم دارند که روند انتخابات را با چالش مواجه بسازند. جالب این است که در جلسات پشت پرده برخی از تیم های انتخاباتی بر روی حضور برخی از کتله های اجتماعی سرمایه گذاری کرده اند و می خواهند در صورت به دست نیاوردن نتیجه دلخواه تمام کشور را به بحران ببرند. بحران سیاسی اگرچه برای مردم افغانستان و سرنوشت جمعی کشوری گران تمام می شود و هزینه های آن را باید مردم افغانستان بپردازند، ولی برای عده ای از تنظیم ها و چهره های سیاسی رفتن به سمت بحران و بحرانی کردن اوضاع می تواند منافع بسیار در پی داشته باشد.

دیدگاه شما