صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

راه های اعتباردهی به انتخابات

-

دیروز یوناما یا هیات معاونت سازمان ملل متحد در امور افغانستان اعلامیه مهمی نشر کرده است و در آن از همه طرف های انتخاباتی خواسته است تا اصل عدالت را رعایت کرده و هم چنین مکلفیت خود را در قبال انتخابات ریاست جمهوری ادا کنند. از نگاه ملل متحد همه طرف های انتخاباتی در ابتدا باید درک درست از روند شمارش آراء و پیچیدگی های تخنیکی این پروسه داشته باشند، آنگاه در باره نتایج آرا و یا هر موضوع انتخاباتی اظهار نظر کنند. این نمایندگی هم چنین از کمیسیون های انتخاباتی خواسته است تا به تمام افراد منتسب به تیم های انتخاباتی به گونه واضح روند شمارش آراء را توضیح دهند و آنان را از پیچیدگی های پروسه شمارش آراء آگاه سازند.
به نظر می رسد یوناما علاوه بر این که به چگونگی اعتباردهی انتخابات ریاست جمهوری و هم چنین تضمین شفافیت در این پروسه سخن گفته است، به نکات مهمی اشاره کرده است. اگر طی دو روز اخیر به رسانه های دیداری و شنیداری مراجعه کنیم، فضا به گونه وحشتناکی سم پاشی گردیده است و برخی از تیم ها فریادهای شان به طرز خیالی از تقلب به آسمان بلند شده است. تقریبا همه مردم افغانستان می دانند که مفهوم این صداهای ناموزون چیست؟ تجربه نشان داده است که برخی از کاندیدان و تیم های انتخاباتی در گذشته در برابر خاموشی سروصداهای شان بهای خوبی دریافت کرده اند. بدون شک این بار نیز همین قاعده در حال شکل گیری است و برخی تلاش می کنند تا هم دزد و هم شریک قافله باشند.
برخی از تیم های انتخاباتی که در این مدت برای جنجال آفرینی کم سروصدا نکرده اند، به گونهای روشن بر کمیسیون های انتخاباتی اتهام وارد می کنند و می خواهند فضای ذهنی جامعه را مغشوش سازند، تا به گمان خودش بستر جنجال های پساانتخاباتی را هموار بسازند. طبیعی است که چنانچه افکار عمومی به درستی در جریان همه واقعیت ها و حقایق قرار نگیرد، ممکن است بار دیگر غوغاسالاران موفق شوند. به نظر می رسد برای اعتباردهی انتخابات چند کار لازم است که پیش از اعلان نتایج صورت گیرد:
یک. همه چیز به گونه شفاف در اختیار مردم و افکار عمومی قرار گیرد. به عنوان مثال این که همه کمیشنران و کارمندان عالی رتبه کمیسیون های انتخاباتی توسط همین کاندیدان برگزیده شده اند. اکنون همین کمیشنران باید به گونه شفاف برای مردم توضیح دهند که روند شمارش آراء چه مراحلی را طی می کند و وضعیت چگونه است؟
دو. همه اعضای کمیسیون های انتخاباتی و هم چنین ناظرین داخلی و بین المللی مکلف هستند که در برابر افکار عمومی پاسخ روشن داشته باشند و از زیر بار مسولیت طفره نروند. طرف های اصلی انتخابات علاوه بر مسولیت سنگین تامین عدالت، در برابر حفظ آرامش و ثبات سیاسی نیز مکلفیت دارند.
سه. همه کاندیدان و تیم های انتخاباتی مکلف هستند تا اخلاق انتخاباتی را رعایت کرده و به پیش داوری های ناشیانه و بدون فهم درست از این پروسه خاتمه دهند. در روزهای اخیر متاسفانه برخی از افراد خوش باور و خیالاتی دست به انتشار مطالبی می زنند که خود نیز بدان ها باور ندارند؛ اما سعی می کنند فضای ذهنی جامعه را آماده جنجال های بعدی بسازند.
چهار. به ناظرین بین المللی به خصوص شرکای بین المللی افغانستان به شمول سازمان های بین المللی مثل ملل متحد بیشتر از گذشته صلاحیت نظارت و تحقیق داده شود. آن ها نیز مکلف هستند که در برابر صلاحیت های نظارتی که دارند، مسؤلانه رفتار کنند و به طور روشن نتایج آرا و هم چنین وضعیت تیم های انتخاباتی را به اطلاع مردم برسانند. اگر همکاران خارجی افغانستان بخواهند می توانند جلو اعلان های قبل از وقت را بگیرند و بدین ترتیب آرامش جامعه را حفظ کنند.
پنج. همه تیم های انتخاباتی مکلف شوند تا از همه هواداران و طرفداران خود بخواهند تا در برابر قانون و نهادهای قانونی قرار نگیرند و به جای آن ها قضاوت های پیش از وقت ارایه ندهند. این روزها در فضای مجازی متاسفانه جنگ بسیار میان هواداران تیم های انتخاباتی وجود دارد. هر دو طرف سعی می کنند تا دیگری را متهم به تقلب کنند. در حالی که اکثریت قاطع همین کسانی که در کمیسیون های انتخاباتی حضور داشته اند، تا حدودی و به گونه اجمالی از میزان آرا با خبر هستند؛ اما متاسفانه علی رغم آگاهی از وضعیت هم چنان بر طبل نفاق و شقاق جمعی می کوبند.
با توجه به آن چه گفته شد اکنون افغانستان ممکن است به سوی یک بحران سیاسی به پیش برود و ممکن است با تدبیر سیاسی از وقوع چنین بحرانی جلوگیری شود و به انتخابات به عنوان یک پروسه مهم ملی اعتبار داده شود، به شرطی که به قوانین، طرزالعمل ها و لوایح کمیسیون های انتخاباتی اکتفا کنیم و از هر گونه پیش داوری و اتهام های بی مورد خودداری نماییم.

دیدگاه شما