صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۲۹ حوت ۱۴۰۲

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تفوق کرونا بر سیاست

-

مدتی است که شیوع یک بیماری به نام کرونا همه رسانه‌های جمعی و شبکه‌های اجتماعی تسخیر کرده است. تمام رسانه‌های جمعی در سطح جهان بخش عظیمی از فعالیت‌های خود را به این موضوع اختصاص داده اند و آن را از زوایای مختلف مورد تحلیل و ارزیابی قرار می‌دهند. در این شرایط فعالیت‌های رسانه‌های جمعی به عنوان منابع عمومی آگاهی‌دهی که همه نهادهای آموزشی دیگر تعطیل شده است، تنها تکیه‌گاه مبارزه با این بیماری محسوب می‌گردد. اما استیلای کرونا تنها به رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی محدود نمانده است، بلکه پنهانی‌ترین زوایای زندگی انسان‌ها را در همه کشورهای جهان درنوردیده و به خصوصی‌ترین روابط انسان‌ها رسوخ کرده است و تمام عرصه‌های حیات فردی و جمعی را تحت تاثیر قرار داده است. اما به نظر می‌رسد که تاثیر کرونا بر سیاست و عرصه‌های سیاسی و به عبارت بهتر تفوق و پیروزی کرونا بر عالم سیاست بیش از دیگر عرصه‌ها بوده است.
اکنون بیش از هر زمان دیگر هم عرصه سیاست بین‌الملل و نیز عرصه سیاست ملی در همه کشورها، دچار آشوب و بحران است. مناسبات بین‌المللی میان قدرت‌ها و کشورهای مختلف به شدت وخیم و دچار تنش‌های بسیار است. در سطح ملی تقریبا همه کشورهای در حال توسعه دچار بحران‌های ملی و منازعات محلی هستند. اکنون پس از یک‌ونیم ماه از شروع گسترش کرونا از ووهان چین، به نظر می‌رسد که عرصه سیاست بین‌الملل کمی آرامش گرفته است و کشورها به نحوی هر کس مشغول مصیبت‌های اکنون و احتمالی برای آینده خویش هستند.
مناسبات تیره میان قدرت‌های برتر جهانی و منطقه‌ای، بحران‌های کوچک و بزرگ خاورمیانه، مثل مساله فلسطین، سوریه، یمن و مناسبات میان کشورهای عربی و ایران، تحریم‌های اقتصادی ایالات متده علیه برخی از کشورهای سرکش، مسایل اتحادیه اروپا و خروج انگلیس از این اتحادیه و دیگر مسایل بین‌المللی در این روزها به طور واضح تحت تاثیر کرونا قرار گرفته است و تقریبا در نزد افکار عمومی فعلا جایی ندارد. اگر چه رقابت‌ها با عادی شدن وضعیت کرونایی بار دیگر در حال شعله ور شدن است و در این روزها جنگ لفظی میان دو ابرقدرت جهانی یعنی ایالات متحده و چین بر سر منشاء ویروس کرونا دو باره شروع شده است. اما در مجموع بسیاری از بحران‌های بین‌المللی به حاشیه رفته و جای همه آن‌ها را کرونا گرفته است. اما به نظر می‌رسد که تاثیر کرونا بر مسایل ملی و بحران‌های داخلی کشورها بیش از عرصه سیاست بین‌الملل بوده است.
شواهدی در دست است که ظاهرا کرونا در حال فروپاشی برنامه‌ریزی‌ها برای انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده است و احتمالا همه معادلات را برهم خواهد زد. برنامه‌ریزی‌هایی که از سوی کاندیدان مطرح شده بود، احتمالا بهم خواهد ریخت و شرایط به گونه دیگر رخ خواهد داد. کرونا حتی سبب شد که نزدیک به 80هزار زندانی به شمول زندانیان سیاسی در ایران به طور مشروط آزاد شوند. حتی بحران ناشی از سقوط هواپیمای اوکراینی به کلی در این روزها به فراموشی سپرده شده است. مساله سرکوب اویغورها در کشور مبداء ویروس کرونا یعنی چین به کلی از یادها رفته است. در بسیاری از کشورها از جمله افغانستان مسایل و بحران‌های داخلی به کلی تحت تاثیر کرونا قرار گرفته است.
در افغانستان دو مساله انتخابات و روند صلح همه عرصه‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی را تحت تاثیر قرار داده بود. به خصوص تحلیف هم‌زمان رییس تیم ثبات و همگرایی با برگزاری مراسم تحلیف رییس جمهور غنی فضای سیاسی کشور را تا حد زیادی غبارآلود کرده بود. این مساله از آن جهت نیز قابل نگرانی شدید از سوی افکار عمومی بود که ما در آستانه گفتگوهای بین‌الافغانی و مذاکره با گروه طالبان قرار داریم. بدون شک پراکندگی سیاسی و نفاق‌های ناشی از انتخابات می‌تواند بر سرنوشت آینده کشور تاثیر منفی بگذارد. از این جهت نگرانی‌های مردم قابل درک بود. اما شیوع کرونا در کشور و مثبت شدن آزمایش‌ها در برخی از ولایات به خصوص ولایات غربی ما به کلی ماهیت نگرانی‌ها را عوض کرد. بالا رفتن قیمت‌ها در بازار و ترس از شیوع غیر قابل کنترل کرونا و ظرفیت پایین مقابله با این بیماری در کشور، اکنون به جدی‌ترین نگرانی عمومی تبدیل گرده است.

در مجموع طی دو ماه اخیر و با شیوع بیماری کرونا در سطح جهان و گسترش سریع این بیماری، برای نخستین بار یک پدیده غیرسیاسی بر سیاست فایق آمده و اکثر منازعات سیاسی را به فراموشی سپرده است. اکنون زمان آن فرارسیده است که همه جناح‌ها و سیاسیون کشور دست از لجاجت‌های ناشی از منفعت طلبی شخصی و گروهی بردارند و برای مقابله این بلای فراگیر متحد شوند.

دیدگاه شما