صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

آیا افغانستان قربانی تضادهای جدید می شود؟

-

مقامات برخی از کشورهای ذیدخل در قضیه افغانستان در روزهای اخیر سخنانی را ابراز داشته اند که دلالت بر موضع گیری های جدید این کشورها و رقم خوردن معادلات نو در منطقه و به محاق رفتن افغانستان در بحران تضادهای نوظهور دارد.
شاه محمود قریشی وزیر خارجه پاکستان در تازه ترین اظهار خود از متاثر شدن روند صلح افغانستان از تحرکات هند سخن گفته است. هم چنین نخست وزیر پاکستان در هفته گذشته با رهبران طالبان که از قطر به این کشور سفر کرده اند گفته است که باید دو طرف به یک صلح پایدار توافق کنند. از سوی دیگر وزیر دفاع هند نیز به بهانه حل روابط مرزی با چین از همسویی نظامی این دو کشور سخن گفته اند. جواد ظریف وزیر خارجه ایران نیز در تازه ترین اظهارات خود گفته است که دولت افغانستان می تواند از گروه فاطمیون به منظور مقابله با گروه های مخالف خود استفاده کند. زلمی خلیلزاد نماینده ویژه ایالات متحده در امور صلح افغانستان نیز در تازه ترین سخنان خود گفته است که هر دو جانب باید به یک توافق سیاسی برسند و به خواسته های مردم افغانستان تن دهند.
واقعیت این است که متاسفانه افغانستان همواره قربانی منافع کشورهای دور و نزدیک و تضادهای بین المللی بوده است. بحران چهل ساله افغانستان اگرچه ریشه در برخی مشکلات تاریخی درون مرزی افغانستان دارد ولی دلیل اصلی تداوم بحران و منازعه مسلحانه در افغانستان منافع متضاد کشورهای منطقه و جهان بوده است. از روزی که شوروی سابق به افغانستان تجاوز کرد و تا اکنون که این بحران وارد پنجمین دهه شده است مداخلات بیگانه و جستجوی منافع متضاد در منطقه از سوی قدرت های بزرگ و کشورهای همسایه افغانستان عامل اصلی تباهی کشور ما شده است. متاسفانه تحولات جدید و سخنان متضاد و خصمانه مقامات کشورهای ذیدخل در قضیه افغانستان نشان می دهند که کشور ما در حال فرو رفتن به بحران دیگر و یک چرخه جدید از منازعات است.
در حالی که همه مقامات کشورهای یادشده همواره بر بی طرفی در مورد افغانستان تاکید داشته اند و از پیشرفت روند صلح به رهبری و مالکیت افغان ها سخن گفته اند، اما در عمل هرگز از مداخله و ماجراجویی در مورد افغانستان دست بر نداشته اند. همه آنان نیز می دانند که اگر صادقانه دست از مداخله در امور افغانستان بر دارند منافع خود را در تضاد با دشمنان تاریخی خود در خاک افغانستان جستجو نکنند روند خشونت و جنگ در افغانستان کاهش خواهد یافت و سرانجام آرامش نسبی در کشور ما به وجود خواهد آمد. اما آنچه مسلم است این است که این کشورها هرگز دست از مداخله بر نمی دارند و هنوز در پی جستجوی منافع ملی خود در بیرون از مرزهای شان هستند. بدون شک افغانستان میدانی برای جنگ و منازعه برای کسب قدرت بیشتر در عرصه بین المللی شده است.
مقامات پاکستانی که به خوبی می دانند که تمام مداخلات به خاطر مشکلات مرزی خط  فرضی دیورند است و آنان نمی گذارند که یک کشور مقتدر و مستقل در افغانستان به وجود آید. زیرا در چنین حالتی افغانستان داعیه های تاریخی را مطرح خواهد کرد. اما به خاطر توجیه و به فراموشی سپردن اقدامات غیر انسانی گروه های تروریستی تحت حمایت این کشور مساله کشمیر و مشکلات مرزی با هندوستان را به مساله افغانستان پیوند می زنند. اگرچه همین گفته های مقامات پاکستانی نیز نشانه های روشن از عدم پایان یافتن استراتژی مداخله این کشور در امور افغانستان دارد و بهترین دلیل برای حمایت گروه های افراطی و تروریستی است.
هم چنین ادعای آقای ظریف وزیر خارجه ایران مبنی بر پیشنهاد بر استفاده دولت افغانستان از گروه شبه نظامی فاطمیون در مقابله با مخالفان خود یک ابتکار جدید در عرصه دیپلماسی است. برای تاریخ سیاسی کشورها بسیار جالب خواهد بود که یک کشوری بیاید به خاطر تامین منافع ملی خود یک گروهی از میان مهاجران را به استخدام بگیرد و از آنان یک گروه نظامی مسلح تشکیل دهد و آن گاه به کشوری که صاحب تابعیت این گروه است پیشنهاد دهد که از آن در راستای تحقق منافع خود استفاده کند.
هم چنین نماینده خاص ایاللات متحده نیز از یک موضع پدرسالارانه و تحکم آمیز از افغانسان می خواهد که بر سر یک توافق سیاسی با طالبان کنار بیاید. چنین فرمایشاتی نشان از پیچیدگی اوضاع آینده و در نهایت قربانی شدن افغانستان دارد.  امیدواریم که کشورهای منطقه خود می دانند که تنها دست از مداخله در افغانستان بر دارند. آن گاه افغانستان شاهد تحولات جدید و پیشرفت خواهد شد.

دیدگاه شما