صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ایالات متحده و توجیهات بی بنیاد یک شکست

-

سرانجام پس از بیست سال شعار مبارزه با تروریسم و رجزخوانی های متناوب رهبران ایالات متحده و بازی با کارت افغانستان در جهان و بازی های سیاسی داخلی، جوبایدن خروج تمامی سربازان ایالات متحده از افغانستان را تا ماه سپتامبر سال جاری اعلان کرد. همزمان کشورهای عضو ناتو نیز که قبلا می گفتند خروج ما از افغانستان مسولانه خواهد بود اعلان کردند که با نیروهای ایالات متحده از افغانستان خارج خواهند شد. بدون تردید خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان بدون این که تروریسم شکست خورده باشد و بدون این که اطمینانی از عدم ظهور دو باره تروریسم در افغانستان حاصل شده باشد به معنای واقعی کلمه یک شکست بزرگ دیگر برای تنها ابرقدرت جهان است. هیچ کسی شک ندارد که ایالات متحده تمام بازی هایی را که دو سال است به راه انداخته است برای لاپوشانی شکست آن کشور در بحران افغانستان و کشیدن نیروهایش از افغانستان بوده است. اما اکنون رهبری ایالات متحده به خصوص رییس جمهور این کشور برای توجیه این شکست به مسایلی تمسک می کند که تا حد زیادی غیر اخلاقی و مضحک است.
بایدن در سخنرانی خود گفت که ایالات متحده از حمله به افغانستان دو هدف داشت که عبارت بود از دستگیری یا کشتن بن لادن و شکست القاعده در افغانستان و اکنون ما به این دو هدف رسیده ایم. بنابراین ما به این دو هدف نایل شده ایم و نباید نیروهای خود را در این کشور به کشتن دهیم.
واقعیت این است که ایالات متحده نه تنها برای شکست القاعده بلکه با شعار مبارزه با تروریسم به افغانستان آمده بود. تشکیل جبهه ضد تروریسم و سخنان مقامات آمریکایی در زمان آغاز حضور در افغانستان و برنامه های ریزی های گسترده در آن زمان به یاد همه ما است و کسی از یاد نبرده است. در آن زمان ایالات متحده و شرکای بین المللی آن 120 هزار نیروی نظامی را وارد افغانستان کردند تا تروریسم در افغانستان برای همیشه نابود شود و مردم افغانستان نیز استقبال شایانی از این نیروهای کردند. در سال های اخیر که نیروهای خارجی به مرور از صحنه جنگ عقب نشینی کردند نیروهای امنیتی افغانستان به تنهایی مسولیت جنگ با تروریسم را به دوش کشیدند و هزاران تن نیز جان خویش را در این راه از دست دادند. اکنون نه تنها تروریسم قوی تر از گذشته هم چنان در افغانستان حضور دارد بلکه هزاران عضو القاعده هم چنان دوشادوش اعضای گروه طالبان علیه نیروهای امنیتی افغانستان در حال جنگ هستند.
ایالات متحده علی رغم شعارهای اولیه نه تنها نتوانسته است تروریسم را نابود کند بلکه در این دو سال طالبان را به گونه جدی تقویت کرده است و اکنون خودش صحنه را در حالی ترک می کند که طالبان مدعی در دست گرفتن حاکمیت افغانستان و استقرار نظام امارت اسلامی است. گروهی که تا دو سال قبل به عنوان یک گروه تروریستی و تحت تعقیب به شمار می رفت، اکنون به یمن تلاش های آقای خلیلزاد علاوه بر صحنه های جنگ در صحنه های سیاسی نیز دارای ادعاهای کلان تر از گذشته است.
ایالات متحده هم چنین دارای موافقت نامه استراتژیک و پیمان امنیتی نیز با افغانستان بود که اکنون همه آن ها را زیر پا گذاشته و عملا به فراموشی سپرده است. توافقنامه استراتژیک و پیمان امنیتی حاوی برنامه های حمایت از افغانستان در برابر تروریسم و ناامنی های احتمالی بود ولی اکنون دیگر برای رهبری ایالات متحده هیچ ارزشی ندارد.
از سوی دیگر رییس جمهور ایالات متحده در پاسخ به پرسش یک خبرنگار در زمینه آینده افغانستان شاید برای سومین بار بدبینی خاص خود را ابراز کرده است و گفته است که افغانستان هیچگاه دارای یک حاکمیت واحد نبوده است و مردم افغانستان در آینده هم یک ملت واحد نخواهد شد. این بدترین توجیه شکست این کشور در برابر تروریسم و یک بداخلاقی و اهانت آشکار نسبت به سرنوشت سیاسی یک ملت بوده است که تا کنون چندین بار از سوی آقای بایدن ابراز شده است.
بنابراین همه توجیهات نامعقول ایالات متحده در زمینه خروج نیروهای این کشور از افغانستان بدون این که جنگ خاتمه یافته باشد و یا تروریسم شکست خورده باشد، نه تنها پذیرفتنی نیست بلکه شکست ایالات متحده در جنگ با تروریسم را علنی تر می سازد. بدون تردید مردم و دولت افغانستان اکنون در جنگ تنها مانده اند و در برابر تروریسم خواهند جنگید. اما علاوه بر جنگ و مبارزه در برابر تروریسم درس های بزرگ نیز بیاموزند. بزرگ ترین درس این است که سرنوشت خویش را باید به دست خویش رقم بزنیم و هرگز به بیگانه تکیه نکنیم. ما اگر اهل درس گرفتن باشیم خروج نیروهای خارجی از افغانستان نه تنها نگران کننده نیست بلکه زمینه یک فرصت تاریخی را فراهم کرده است. اکنون ما هستیم که چگونه با این فرصت و رخداد مهم مواجهه می کنیم.

دیدگاه شما