صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

حکومت و جنجال های ناخواسته

-

دیروز تعدادی از اهالی بامیان برای معرفی شدن فردی که گفته می شود به عنوان شاروال این شهر گماشته شده است تجمع اعتراضی برگزار کردند. از سوی دیگر کاربران شبکه های اجتماعی در بامیان به شدت به این تظاهرات و گماشته شدن فرد یادشده به عنوان شاروال بامیان واکنش نشان دادند و این کار را یک دسیسه برای تخریب ساحات تاریخی و باستانی این شهر قلمداد کردند. دو روز پیش در شهر مزار شریف تظاهراتی برگزار شد که در آن علیه والی تازه گماشته شده ولایت فاریاب شعار داده شد. هم چنین طی دو هفته گذشته ولایت فاریاب نیز روزهای پر الهتاب را به خاطر گماشتن والی که مردم نمی خواستند پشت سر گذاشت. این موارد و موارد مشابه نشان می دهد که گاهی حکومت به طور ناخواسته به تقررهایی دست می زند که هزینه های سنگین بر دوش مردم و حکومت می گذارد و سبب جنجال های بزرگ اجتماعی و سیاسی می گردد. ممکن است بخشی از این گونه موارد به دلیل اشتباه مسولین درجه دوم صورت گیرد ولی مسلما بخشی از آن ها کاملا آگاهانه و حتی ممکن است به دلیل فساد سیاسی و اداری صورت گیرد.
واقعیت این است که کشور فعلا در شرایط بسیار استثنایی قرار دارد. تمام این وضعیت خاص متاسفانه به دلیل تقویت گروه طالبان در عرصه های سیاسی و نظامی است. گروه طالبان در عرصه سیاسی پس از امضای توافقنامه با ایالات متحده تبدیل به یک نازدانه سیاسی شده است. طالبان به گفته آقای خلیلزاد بیش از حد مغرور گشته اند و در همه جا ندای فتح و پیروزی سر می دهند و به گفتگوهای صلح و روند کنونی که در یک طرف قضیه دولت افغانستان قرار دارد هیچ توجهی ندارد. البته این همه به لطف همکاران بین المللی دولت افغانستان به ویِژه ایالات متحده حاصل شده است. از سوی دیگر این گروه در جبهه های جنگ و ناامن سازی شهرها و مناطق مختلف کشور بیش از گذشته فعال گردیده است. بر اساس برخی گزارش ها طالبان با حمایت بعضی از کشورهای همسایه و حامیان بین الملل دیگر خود و با همکاری گروه هایی چون القاعده تصمیم بر تصرف حداقل ده ولایت را در سر می پرواند. بنابراین وضعیت بیش از هر زمان دیگر استثنایی و خاص است و در چنین شرایطی دست زدن به تقرر افراد مساله دار و خلق کردن جنجال های ناخواسته آسیب جدی به روند حکومتداری و در نهایت به حاکمیت ملی می رساند.
در این گونه اقدامات که عملا به تضعیف جایگاه حکومت در نزد افکار عامه و عمیق تر شدن شکاف میان مردم و حکومت می انجامد عوامل مختلفی وجود دارد که هیچ یک از این عوامل در پالیسی رهبری حکومت قرار ندارد. این عوامل سبب گمراهی در تصمیم گیری های کلان می شوند و مسولان عالی رتبه نظام را در خلاء معلوماتی و عملا مردم را در برابر حکومت قرار می دهند. گمانه زنی های بسیار در این زمینه وجود دارد که از زدوبندهای فسادآلود گرفته تا اعمال نفوذ مافیای قدرت و ثروت در تصمیمات مقامات میانی حکومت و تضعیف فراکسیون های رقیب در درون نظام را در بر می گیرد.
به عنوان مثال در مورد گماشتن شاروال بامیان گفته می شود یکی از وکلای این ولایت که از روز رسیدن به این مقام کاری غیر از نفاق افکنی قومی و تضعیف حکومت محلی نداشته است نقش اول را داشته است. چنان که از گفته های اهالی بامیان در رسانه ها و شبکه های اجتماعی نیز روشن می شود هدف از این کار نیز تصرف ساحات سرخ باستانی و فرهنگی ولایت بامیان بوده است. ظاهرا عده ای تلاش می ورزند تا در کلیدی ترین پست در ولایت بامیان شخصی مقرر شود که رسیدن به این هدف را تسهیل کند و به تدریج زمینه تاراج و تخریب آثار باستانی و فرهنگی را فراهم بسازد. هم چنین در موارد مشابه عوامل دیگر وجود دارند که هر کدام در جای خود قابل بررسی و تحقیق است.
در هر صورت گاهی متاسفانه کارهایی صورت می گیرد و تصمیماتی اتخاذ می گردد که برخلاف پالیسی رهبری حکومت بوده و عملا به جنجال هایی می انجامند که شکاف میان حکومت و مردم را عمیق تر می سازند. امید می رود که از چنین اقدامات جلوگیری گردد و مهم تر از آن باید عوامل اصلی چنین اقدامات تشنج آفرین در رده های پایین تر شناسایی شوند و با آن ها برخورد صورت گیرد.

دیدگاه شما