صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

حکمتیار و ساده سازی مسایل سیاسی

-

آقای حکمتیار بار دیگر دیروز در یک کنفرانس خبری اظهارنظرهایی کرده است که همگان را متعجب ساخته است. او از توافقاتی پرده برداشته است که گویا میان وی، حامدکرزی و رییس جمهور غنی صورت گرفته است. مهم ترین توافقات به گفته آقای حکمتیار تشکیل دولت انتقالی زودگذر، رهایی هفت هزار زندانی طالب از زندان های افغانستان، تشکیل شورای عالی دولت با حضور هفت یا هشت جناح سیاسی و افراد نیک با صلاحیت های بسیار، کشیدن نام رهبران طالبان از لیست سیاه جامعه بین المللی و برگزاری انتخابات تحت نظارت شورای عالی دولت بوده است. موضوعاتی که آقای حکمتیار از آن ها به عنوان توافقات نهایی یاد کرده است هر کدام به قدری مهم و پیچیده است که به خوبی از عدم درک درست و  ذهنیت بسیط وی حکایت می کند. بر زبان راندن این موضوعات مهم و به همین راحتی نشان از ساده لوحی حکمتیار دارد. مردی که به نظر می رسد هنوز مسایل سیاسی را بیش از اندازه ساده سازی می کند و با آن ها با سادگی تمام برخورد می کند. احتمالا مهم ترین دلیلی که آقای حکمتیار هنوز به هیچ یک از آرزوهای خود در عالم سیاست دست نیافته است همین ذهنیت ساده ساز و بسیط بوده است.
درست است که حکمتیار بخش مهمی از زندگی خود را در جنگ و معمولا در کوه های دوردست گذرانده است. ولی بیش از چهل سال مبارزه و جنگ و حضور در عرصه سیاسی باید به او این درس را داده باشد که عالم سیاست بیش از آن چه به نظر می رسد پیچیده و نیازمند تصمیمات عقلانی و نتیجه بخش است. درسی که به نظر می رسد در نزد رهبر حزب اسلامی هنوز ناآموخته باقی مانده است.
آقای حکمتیار خوب می داند که افغانستان اکنون دارای یک قانون اساسی مستحکم و یک نظام سیاسی دموکراتیک است. اگرچه مشکلات زیاد وجود داشته و وجود دارد. ولی آن چه مسلم است روندهای دموکراتیک و میکانیزم های سیاسی مبتنی بر قانون اساسی در کشور شکل گرفته است و دیگر امکان عبور از قانون و نظام و بازگشت به عصر حجر و به همین راحتی ممکن نیست. مشخص نیست که در جلسه ای که میان رییس جمهور غنی، حامد کرزی و آقای حکمتیار وجود داشته است چه موضوعاتی مطرح شده و بر سر چه مسایلی توافق صورت گرفته است؛ اما با توجه به ذهنیت و ویژگی هایی که در رییس جمهور کنونی دیده می شود، توافق بر سر این مسایل مهم و کلیدی با حضور تنها سه نفر هیچ امکان ندارد.
رییس جمهور غنی از روزی که وارد کارزارهای سیاسی شده است مخالفت شدید خود را با تشکیل یک حکومت توافقی و یا به عبارتی با شرکت سهامی در عرصه حکومتداری اعلان کرده است. اتفاقا این نگاه رییس جمهور یکی از مهم ترین ایده های وی بوده است و هنوز سخت بر سر آن ایستاده است. بنابراین توافق بر سر یک حکومت انتقالی و آن هم تنها با حضور هشت جناح سیاسی بسیار بعید به نظر می رسد.
رهایی هفت هزار زندانی طالب پس از تجربه رهایی شش هزار زندانی طالب که پس از توافق طالبان و ایالات متحده آزاد شدند حداقل در شرایط کنونی محتمل نیست. نزدیک به شش هزار زندانی که قبلا رها شدند همه به جبهه های جنگ برگشتند و تنور جنگ را به شدت داغ کردند. آمار و ارقام نشان می دهد که اکثر کسانی که قبلا از زندان رها شده اند در تشدید خشونت های اخیر و انتحارها و انفجارها دست داشته اند. اکنون دولت افغانستان هرگز بدون سپردن تعهدات بین المللی زندانیان طالبان را رها نخواهد کرد. چون نه گروه طالبان و نه ایالات متحده و نه هم پیمانان بین المللی طالبان و نه افراد رهاشده هیچکدام به تعهداتی که سپرده بودند عمل نکرده اند و دولت افغانستان در این زمینه تا کنون یکسره هزینه پرداخته است.
در مجموع سخنان آقای حکمتیار از یکسو نشان از شخصیت خودمحور و متکبری دارد که در طول زندگی سیاسی خود همواره با شکست مواجه بوده است و از سوی دیگر نشان از این دارد که او مسایل سیاسی را چقدر ساده می سازد و با موضوعات پیچیده سیاسی به چه سادگی برخورد می کند. این گونه ساده سازی مسایل و موضوعات سیاسی هم وضعیت را بغرنج تر می کند و هم ذهنیتهای ساده نگر را در یک چرخه ای از اشتباهات و تکرار رفتارهای غیر عقلانی گرفتار می کند. وضعیتی که به نظر می رسد آقای حکمتیار هم اکنون بیش از هر زمان دیگر در آن فرو رفته است.

دیدگاه شما